Mit gondoltok, van értelme a nézetemnek?
Én speciel 14 voltam, mikor "kiábrándultam" a hagyományos (ez esetben keresztény) istenképből. Azóta eltelt két év, megismertem más kultúrák vallásait (nagyrészt histroy-csatornákból és könyvekből, tudom, ez felületes, de nagyjából képben vagyok a világ nagy eszméi terén), és rájöttem, hogy ezek a vallások mind egyre mennek: az Élet és a nagybetűs Világ építőinek/építőjének tisztelete. Igaz, ezek régen nagyjából a Napra és a Villámsára és társaira korlátozódtak, de mára sokat fejlődött (hihi) a világ.
Én nem vagyok hajlandó semmilyen eszmének, "-izmusnak" alávetni magam, (mint abban a South Park epizódban :D ) nem vagyok sem ateISTA, sem (pozitív értelemben vett) sátánISTA, de még hedonISTÁnak sem mondanám magam, a magam istenében (talán isteneiben?) hiszek, viszont nem imádkozok senkihez, ez afféle szimbólikus tisztelet. Ettől függetlenül mélyen tisztelem a régi, nagymúltú kúltúrák eme alapköveit, mind Jézus, Buddha, Brahma, Mohamed, és a zsidók vallását. Fejet hajtok előttük, de le nem térdelek...
Utálom a csőlátást, nem az csőlátású embereket, magát a csőlátást. Szeretném, ha vallásosak és nem vallásosak is írnának :D , kíváncsi vagyok a véleményekre
No, jöhetnek a Jehovások téríteni XD
Ez is egy "-izmus", a te esetedben deIZMUS-féleség, de a helyedben nem ezekből a forrásokból, hanem a különböző vallások hivatalos könyveiből, magyarázataiből tanulnék, mert nemcsak hiányosak, hanem - ismerve ezeket a csatornákat - sok esetben eltorzítottak lehetnek az ismereteid.
A szövegben meg magadnak is ellentmondasz. Mielőtt azt mondod magadra, nem vagy csőlátású, jusson eszedbe, hogy magáról senki se veszi észre, hogy az-e. Úgy vizsgáld mások hibáit és erényeit, hogy a magadéival (főleg a hibákkal) tisztában vagy, és úgy nézz le kisebb felekezeteket (igen, a JT is ide tartozik), hogy nem tudod (ahogy más se), mennyi iazság van benne. Ebben az életben nem is fogjuk megtudni biztosan.
Ha kihagytad volna az idétlen megnyilvánulásokat (smileykat és társaikat) a kérdésedből, sokkal komolyabbnak tűnne, így elég kamu-gyanús a kérdésed.
16 évesen az én fejemben is hasonló dolgok jártak, máig tiszteletben tartom a különböző világnézeteket és a követőiket, és próbálom megérteni őket, de azóta sok minden változott meg, bennem is.
19/L, róm. kat.
Az természetes, hogy az ember ilyen korban kiábrándul egyes nézeteiből. Ahhoz, hogy erős egyéniséged legyen, meg kell kérdőjelezned azt, amit a szüleidtől kaptál. A kérdés innentől az, hogy mit kezdesz ezzel a szabadsággal? Közelebb jutsz-e az igazsághoz, vagy nem?
Amúgy engem érdekelne, hogy mi volt az, ami miatt kiábrándultál.
Kedves kérdező! Nagyon sokan vannak így ezzel, mint te. A második válaszoló néhány alapvető dologra rávilágított, de egy fontos dologra felhívnám a figyelmét:
"... úgy nézz le kisebb felekezeteket (igen, a JT is ide tartozik), hogy nem tudod (ahogy más se), mennyi igazság van benne. Ebben az életben nem is fogjuk megtudni biztosan."
Ez a véleményed nagyon mértéktartónak látszik, de ez inkább hajlik az agnoszticizmusba, vagy az opportunizmusba. Szerintem ennél tovább lehet jutni és nem feltétlen természetfeletti eszközökkel, hanem józan, racionális módon, ahogy egyébként maga a Biblia is javasolja az ismeretszerzést.
Jézus szavai szerint: "... megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket."
Persze, nem az abszolút és teljes igazságról van szó, de a vallásos világ igazságát és igazságtalanságát, kiválóan meglehet ismerni. Nem is hinné sok ember, hogy mennyi babona és mítosz van, amiben hisz vagy ami komoly hatással van az életére!
A nézeted megfelel egy 16 évesnek. Ha majd nem csak a history channelről szedsz ismereteket és az érdekel, milyen Isten valójában, jó úton jársz. A magad Istenében hiszel? És ő ki , milyen?
Ne érts félre, nem vagyok Jt, és nem hiszem,hogy a világvallások általános istenképe feltétlenül igaz. Valójában nagyon is hasonló cipőben járunk. De én folyamatosan azt kutatom, milyen is Isten, nem azt, hogy én mit szeretnék hinni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!