Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kíváncsiak vagytok, a 2011-es...

Kíváncsiak vagytok, a 2011-es népszavazás eredményére?

Figyelt kérdés

Értem ez alatt, a vallási és felekezeti arányokat. Itt sokat hallom, hogy egyre több ember tér meg. Szerinted ez kimutatható lesz? Melyik vallás javára?

Az interneten fogod kitölteni a kérdőívet? Mert, az titkosabb.

2011. szept. 9. 14:11
1 2 3 4
 31/39 anonim ***** válasza:
76%
szépen írtál előző, az u.i-ért külön köszönet!
2011. szept. 10. 10:40
 32/39 A kérdező kommentje:

"Hétfőn indul nektek a suli, izgulsz? Vagy Te már nem elsős leszel?"

Nekünk már ezen a héten elkezdődött a suli sajnos. :( Ebben az évben volt először, hogy online kellett bejelentkezni aktív félévre. Így a bejelentkezés is egyszerű volt. Én már végzős vagyok pénzügy és számvitel szakon. Így már nem izgulok a suli miatt, viszont a nyelvvizsga eredménye miatt igen. Augusztus végén voltam BGF középfokú üzleti angol nyelvvizsgán. Sajnos, csak 23-án derül ki az eredmény.

2011. szept. 10. 10:45
 33/39 anonim ***** válasza:
90%

@A válasz írója 71%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 09:41

Visszafelé megyek. :)

1. Az interjút elolvastam, tetszik. Tényleg bölcs a professzor úr, nem csak simán okos. :) Nem tért ki ugyan konkrétan az evangéliumra úgy, ahogyan gondoltam; de nagyon világos és érthető, amiket mondott. Az általa vázolt társadalmi jelenségekkel pedig sajnos nagyon egyet kell értenem, tapasztalom nap mint nap.

2. Szerintem nagyon rosszul gondolod. Kicsit humorosan: Nekem mondod, pestinek, hogy merre folyik a Lánchíd? :)

A protestánsok vallják a "Sola Scriptura" elvet, tehát hogy kizárólag kegyelemből van üdvösségünk; de nem mellőzik a cselekedeteket sem, pontosan az általad idézett Jakab 2,17 és a hasonló igehelyek alapján.

Ha csak ezt folytatjuk: "De mondhatja valaki: Néked hited van, nékem pedig cselekedeteim vannak. Mutasd meg nékem a te hitedet a te cselekedeteidből, és én meg fogom néked mutatni az én cselekedeteimből az én hitemet." Jakab 2, 18.

Elnézést, de nincs kedvem kikeresni most a többit (előre elkészített jó cselekedetek; igazi istentisztelet - az árvák és özvegyek meglátogatása; stb.)

Tehát ne hidd, hogy a protik abban a tévhitben élnek (legalábbis én nem), hogy kegyelmet kaptunk, aztán lehet lábat lógatni... :)

És ha jó példát akarsz más valláshoz tartozó emberről, akkor nézz utána a most belépett 77 %-osnak, le fogsz döbbenni... :) Legalábbis nekem nagy meglepetés volt, amikor először olvastam személyes beszámolóit arról, hogy hogyan segítenek másoknak szíve választottjával együtt...

Egy beszélgetés végén pedig beadtam a derekamat, és elismertem, hogy nálam célt ért az a törekvése, hogy a muszlim szóról ne rögtön egy öngyilkos merénylő jusson eszembe... :) Igaz, hogy ő az egyetlen kivétel, akit "ismerek", de akkor is kivétel. Márpedig a kivétel gyengíti a szabályt.

/Megjegyzés arra az esetre, ha esetleg valaki nem tudná: Az eredeti latin közmondás szerint "Exceptio probat regulam", azaz a kivétel megpróbálja vagy próbára teszi a szabályt; szó sincs semmiféle erősítésről. És ez így teljesen logikus is./

_______

@77-es: Üdv, békehírnök! :)

Mióta követsz minket titokban? :)

Hol jártál mostanában, hogy nem lehetett látni téged?

Igazad van abban, amit írtál, csak nem olyan egyszerű a történet. Ha végigolvastad, láthattad, hogy egy kissé (?) kiakadva írtam egy bizonyos negatív tapasztalat miatt; de az az "élmény" nem a 71-esnek volt köszönhető... Hanem egy másik, egy nagyon hosszú vitának; de nem részletezem, tényleg nem akarok köpködni.

Veled is jól kijöttünk legutóbb, mert nem kezdtünk el veszekedni; bár ha belekezdenénk a Jézus Krisztusról mint megváltóról való vitába, nem tudom, hova lyukadnánk ki... Úgyhogy hanyagoljuk, szerintem. :)

A kérdezőtől elnézést, de sajnos ide is be kell raknom az egyik dalt, amit a múltkori kérdésében mutattam. Ez a véleményem a másokhoz való hozzáállásról:

MercyMe - Crazy Enough http://www.youtube.com/watch?v=LfmNKmB-Ap8

MercyMe - Crazy Enough /with lyrics/ http://www.youtube.com/watch?v=rENTa2Q5wNg

És kéretik nem kötözködni, hogy mástól vettem kölcsön, inkább tessék értékelni, hogy nem a Besenyő Pista bácsitól. :)

2011. szept. 10. 11:38
 34/39 anonim ***** válasza:
90%

@Kérdező ma 10:45

Értem. Hát akkor a fősuli már rendben. :)

A nyelvvizsga eredményre várni meg tényleg szörnyű, tudom tapasztalatból.

Legalább egy megoldókulcsot vagy valamit meg lehet nézni neten?

Én úgy emlékszem, nekem még ez a lehetőség sem volt; nem mintha nagyon emlékeztem volna, hogy melyik kérdésnél melyik betűjelet favorizáltam a vizsgadrukk közepette... :)

Még magáról a vizsgáról sem tudtam sokat, nem néztem utána rendesen; de ez az én hibám. Teljes meglepetésként ért, amikor kihúztam a topicot, s megkérdeztem, hogy mennyi időm van felkészülni, a vizsgaelnök meg közölte, hogy semennyi, egyetlen perc sem...

És máig is Isten egyik csodájának / közbeavatkozásának tartom, hogy elsőre sikerült az írásbeli és a szóbeli is...

Látod, ez is vicces. Az ateisták azt szokták hajtogatni errefelé, a GYK-n, hogy nekünk, keresztényeknek van egy "képzelt barátunk".

Én meg azt mondom, pontosabban idézem: "Az ateista olyan ember, akinek nincsenek láthatatlan támogatói." /John Buchan skót író/

Nekem viszont vannak, beee... :)

Huh, azt hiszem, túlságosan rászoktam a lopásra... :)

2011. szept. 10. 12:00
 35/39 izidorkata ***** válasza:
100%

Apszolút lényegtelennek tartom a népszavazás különböző suta kérdéseire született eredményeket. nem tud megmutatni semmit.

Amennyire olvasgatok a vallási sajtóban szerintem a legnagyobb perspektívája a felszabadítás teológiának van. Ez a legmegalapozottabb teológiai irányzat, és ennek a szellemiségnek a hirdetői vállalják a legnagyobb áldozatot az emberekért. Igaz most még a katolikus egyházon belül is értetlenségre talál néha, de minden jó érzésű ember csak szimpátiával tud erre a mozgalomra nézni. Nos a népszámlálás semmit sem fog megmutatni a vallás igazi értékeiből. Legalább is egyenlőre nem.

Az különben tetszik hogy az egyházak óriásplakátokkal és minden módon fölhívják az emberek figyelmét: álljanak ki hitük mellet.

2011. szept. 10. 13:42
 36/39 anonim ***** válasza:
76%

Üdv, Berta :)

Mostanában egy kicsit el voltam havazva személyes téren, kevés időm jutott az oldalra. Most épp ráakadtam erre a kérdésre, szóval nem rég kémlellek titeket :D. Nagyon köszönöm szépen elismerő szavaidat, én pedig megint meg szeretném erősíteni, hogy mennyit is érnek itteni válaszaid, melyek miatt nagyon tisztellek téged.

Valószínűleg igazad van azzal kapcsolatban, hogy részletremenő teológiai kérdésben nem mindenhol értenénk egyet, de én mindig is szerettem a kulturált vitákat, HA volt értelme :). Miért? Mert többször írtam már, hogy az igazság milyen nehéz kérdéskör nekem, s ezért mindig megkérdőjelezek mindent. Eleve az emberi agy befogadóképessége korlátolt, tehát nem olvashatom végig az emberiség történelme során megjelent összes vallást, hogy aztán mindet áttanulmányozván, és összehasonlítván megmondjam, hogy melyik a helyes, melyikben nincs idegen hatás. S mivel olyan távol élünk már közös ábrahámita gyökereinktől, hogy sose tudhatjuk már meg 100%-osan, hogy a judaizmus, a kereszténység, vagy épp az iszlám értelmezi-e helyesen a dolgokat. Sőt, lehet, hogy nem is az ábrahámita gyökerekben rejlik az igazság.

Innen kiindulva, én hiszek valamiben, ahogy annyian a Földön, és gyakran imádkozok azért, hogy ne bűnhődjek olyan dolog miatt, amiről nincs esélyem helyesen dönteni, mert senki se tudja, hogy mi a helyes válasz. Ha Jézus próféta (béke legyen vele) leszállna holnap, és azt mondaná, hogy Máté, tévedsz. A kereszténység az én utam, azon belül is ez a felekezet, akkor aznap este megbánnám tévedésem, és együtt dicsérném a többiekkel az igaz Istent. S hiszem, hogy vannak még olyan emberek, akik hasonlóan tennének fordított esetben. De akárhogy is legyen, van egy közös pontunk: a könyörülő, irgalmas Isten. Ha a keresztény teológia alapján nem bűnhődik az, aki nem ismerte Jézust (béke legyen vele), a messiásukat, akkor nem tudom elképzelni, hogy ez a közös, könyörülő és irgalmas Isten kárhoztatná azokat, akik teljes szívükkel választanák az igaz utat, ha nem fednék el előlük ennyi év távlatából az emberek. Attól tartok, hogy nem az a tolerancia és békés együttélés, amiről annyit hallani a politikai fröcsögésekben, hanem ez. Amikor minden 21. századi ember beismeri, hogy akkora már az emberiség tudásanyaga, hogy azt állítani, hogy "Igazam van", az felettébb elhamarkodott és felelőtlen, akkor lesz igazunk. Imádkozzunk, hogy mindannyian ismerjük meg egyszer az igazságot, bármi legyen is az.

Máté

Béke veled! السلام عليكم

2011. szept. 10. 16:35
 37/39 anonim ***** válasza:
76%

Miután elküldtem rá, döbbentem rá, hogy ez igyencsak tartalmaz off-ot, utólag is elnézést ezért. De kapcsolódik az elhangzottakhoz. Hogy a főkérdés alattiakra is válaszoljak:

Szerintem ha nem is most (bár ki tudja), akkor a következő népszámláláson kimutatható lesz egy jelentős baptista növekedés, hisz az ifi programjaikkal az egész országban igen hatásos tizenéves- és felnőtt evangelizációt végeznek/tek már éveken keresztül. És igen, neten fogom kitölteni.

2011. szept. 10. 16:37
 38/39 anonim ***** válasza:
90%

Szervusz, Máté! :)

Tetszik a neved. Jó kis újszövetségi név.

"A Máté a héber Mattanaja: מת(נ)יהו név rövidített Mattai: מתי) formájának görög alakjából származik, jelentése: Isten ajándéka." /Wikipédia/ :)

Bocsi, de ezt nem bírtam kihagyni. Ismersz már azért erről az oldalamról is, igaz? /Ha nem ugrik be, csak annyit mondok: Achmed. / :)

Na, a kölcsönös udvariaskodás is kipipálva, mehetünk tovább... :)

Bár az utóbbi időben elkövetett némely tevékenységemet illetően kaptam már néhány kritikát, de azért elhiszem, hogy őszintén írtál rólam véleményt. :)

Neked volt már olyan eseted, hogy egy vitának értelme volt? Irigylésre méltó ember vagy.

A bekezdés többi részével teljesen egyetértek. Azzal az apró eltéréssel, hogy emberileg tényleg nincs esélyünk, tehát marad a természetfeletti beavatkozás. Ezt vagy ennek eredményét meg ugye személyes meggyőződésnek szokták hívni, tehát innentől kezdve megintcsak nem bizonyítható semmi; úgyhogy továbbra is ott vagyunk, ahol a part szakad. :(

Kívánom neked teljes szívemből, hogy beteljesüljön, amiért imádkozol; de szintén egy apró javítással: ne Jézus próféta, hanem Jézus Krisztus, a Messiás győzzön meg téged akár személyes megtapasztalás által, akár a Szent Szellem által. A Biblia - igaz, az Újszövetségben - azt írja, hogy a Szent Szellem az, aki meggyőz minket a bűn, az igazság és az ítélet tekintetében. Tehát nem emberek.

És nem tudom, mennyire megnyugtató, de szerintem Isten tényleg igazságos, kegyelmes; ahogy Te is írod: könyörülő, irgalmas Isten. Ő maga a szeretet. Akkor is, ha mi ezt nehezen hisszük el. Úgyhogy ne aggódj, ne félj Tőle. Bízd Rá magad, hagyd, hogy Ő vezessen!

Az írásod többi részéhez nem fűzök kommentárt, mert egyszerűen csak azt tudom mondani, hogy teljesen egyetértek. Nagy bölcsességről tanúskodik ám ez a gondolkodásmódod, tudsz róla? Nem szokványos jelenség a Te korodban. Vagyis, nem tudom, pontosan mennyi idős vagy, de mivel egyetemen tanulsz, azért van tippem. :)

Szerintem az off nem olyan nagy bűn; tudom, hogy a szabályzat szerint az, de szvsz ez az egyik - és remélhetőleg az egyetlen - pont, amelyet szinte mindannyian megszegünk időnként. Aztán a kérdezőtől függ, hogy mennyire viseli el...

De szerintem a mostani "házigazdánk" nem egy goromba alkat, nem fog ránk szólni; különösen, hogy nem tarkítjuk anyázással és oltogatással a kérdését. Volt már néhány szép hosszú beszélgetésem teljesen off üzemmódban...

Ha pedig mégis zavarja, akkor szépen elnézést kérünk tőle, és lelépünk. :)

Az általad említett bapti-misszióhoz annyit fűznék, hogy több keresztény gyülinek is vannak különféle missziói több területen, így a fiatalok felé is; de bennem kérdés, hogy ez jelentkezik-e majd a statisztikában. Egyrészt a kor miatt (úgy tudom, 18 év az alsó korhatár, vagy tévedek?); másrészt mivel az adatszolgáltatás önkéntes, nem fogja mindenki "bevállalni", különös tekintettel a jelenlegi helyzetre... Gondolom, nem kell magyaráznom. :)

2011. szept. 10. 18:06
 39/39 anonim ***** válasza:
90%

@Máté:

Remélem, nemsoká jársz erre; találtam valami nagyon érdekeset a "kinek van igaza?" témában:

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskri..

Freya 09-11 14:55-ös válaszát keresd főleg, érdekes, amit ír. De van több érdekes válasz is, csak nekem ettől kikerekedett a szemem. :)

2011. szept. 11. 16:52
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!