Dohányzásra ti hogy tekintetek?
Én a bűn helyett inkább tudatlanság szót használnák. Persze, vigyázni kell a testre, de ha a gyorséttermi kaja fogyasztását bűnnek veszed, akkor az ételek 90 %-át annak vehetnéd. Manapság alig lehet olyan ételt venni a boltban, ami egészséges lenne. Mindenben E-betűs összetevő van.
Volt egy kísérlet: Egy csoportnak csak zöldségeket, gyümölcsöt meg egyéb természetes ételeket kellett enni. Pár hónap után a sok permetszer felgyűlött a szervezetükben, és megbetegedtek. Az is bűn, vagy csak tudatlanok voltak?
Szia!
Szerintem teljesen jogos a felvetésed! A Biblia határozottan állást foglal arra nézve, hogy az embernek kötelessége az egészségét megőriznie:
III. Jn. 2. "Szeretett barátom, kívánom, hogy mindenben jól legyen dolgod, és légy egészséges, a mint jó dolga van a lelkednek."
Rm. 12:1. "Kérlek azért titeket atyámfiai az Istennek irgalmasságára, hogy szánjátok oda a ti testeiteket élő, szent és Istennek kedves áldozatul, mint a ti okos tiszteleteteket."
I. Kor. 6:19-20. "Avagy nem tudjátok-é, hogy a ti testetek a bennetek lakozó Szent Léleknek temploma, a melyet Istentől nyertetek; és nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg; dicsőítsétek azért az Istent a ti testetekben és lelketekben, a melyek az Istenéi."
II. Kor. 13:11. "Végezetre, atyámfiai, legyetek jó egészségben, épüljetek, vígasztalódjatok, egy értelemben legyetek, békességben éljetek; és a szeretetnek és békességnek Istene lészen veletek."
A Biblia szerint az ember oszthatatlan egész, szorosan összetartozó és együttműködő élő szervezet. Ezért "mindenben jól van dolga" annak az embernek, aki szövetségre lép Istennel, és a megváltás erői munkálkodnak benne. Isten minden vonatkozásban egészségessé akarja tenni - lelkileg is, testileg is.
A Szentírásban számos tanácsot olvashatunk arra nézve, hogyan őrizhetjük meg egészségünket. Már a Teremtéstörténetben olvashatunk az embernek szánt eredeti táplálékokról.
Pál apostol az ókori versenyfutók példájára hivatkozva tanította a keresztény gyülekezeteket arra, hogy önuralommal törekedjenek a helyes életmódra. Hiszen a sportjátékok résztvevői is mind tudják, hogy életmódjuk és teljesítményük között egyértelmű az öszszefüggés! És a cél érdekében készek dolgokról lemondani, készek kívánságaik megtagadására. Mennyivel inkább legyen kész egy keresztény az önuralomra egy sokkal, de sokkal magasabbrendű cél érdekében:
"Mindaz pedig, aki a pályafutásban tusakodik, mindenben magatűrtető azok ugyan, hogy romlandó koszorút nyerjenek, mi pedig hogy romolhatatlant" (I. Korinthus 9:25). Aki ezeket az elveket magáévá teszi, az azt is láthatja, hogy az élet ajándékáért felelősséggel tartozik. Megérti, hogy kötelessége minél jobban megismerni azokat a törvényeket, amelyek szerint Isten alkotta őt, hogy ezekkel a törvényekkel összhangban éljen.
Ezernyi veszély fenyegeti az ember egészségét a bűneset utáni világban: öröklött gyengeségek, betegségekre való hajlamok, fertőzések, balesetek stb. Még a legjobb életmóddal sem biztosíthat senki magának feltétlenül tökéletes egészséget. Mennyire fontos tehát, hogy megtegye azt, amit megtehet! Mert sokat lehet tenni. A világhírű magyar biológus, Selye János kijelentése is tanúsítja ezt:
"Bizonyos vagyok abban, hogy az emberi életkor határát káprázatos mértékben lehetne tágítani, ha nagyobb harmóniában élnénk a Természet törvényeivel." (Életünk és a stressz)
A dohányzás és a rendszeres gyorséttermi kajálás egyaránt káros. Ugyanez igaz a kávéra, a koffeines italokra, az alkoholra, és mindenre ami az egészséget veszélyezteti.
Üdv. Péter
"Én dolgoztam is ott, azt ettem 2 éven keresztül minden napi NAPI 1X(!)"
a dohányzástól sem 2 év múlva halsz meg. Nézd meg a super size me-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!