Miért állhat ma valaki szerzetesnek?
Azt könnyen belátom, hogy a középkorban, vagy más társadalmakban (ahol a vallás szerepe más, mint a miénkben és adott esetben a szerzetesség is mást jelent) miért.
De a mai Magyarországon vajon milyen megfontolásból állhat valaki szerzetesnek? (Nem papnak, hanem szerzetesnek.) Az eseteknek vajon mekkora része fakad őszinte elkötelezettségből, és mekkora személyes traumából, kiútkeresésből?
A mai világban nem könnyű megtartani a tisztaság, szegénység és engedelmesség parancsait. Ezért leginkább az megy szerzetesnek, aki lelki elhivatottságot érez.
Szerzetesnek lenni szabadságot jelent, mert bármennyire is vonzónak tűnik a mai világ, bizonyos mértékben rabszolgák vagyunk. Szerintem érthető, hogy ha valaki nem akar beállni a nyugati kultúra követőinek hosszú sorába, akkor elmegy szerzetesnek.
Egyébként nem hiszem, hogy most nehezebb szerzetesnek lenni, mint mondjuk a Római birodalom alatt. Akkoriban ugyanígy éltek az emberek, de sok véres keresztényüldözés is volt. Az egyház mindegyiket túlélte. Szerintem a mostani világot is túl fogja.
" Utolsó, látszik,hogy nem sokat tudsz az apácák életéről. Igaz vannak úgy nevezett szemlélődő rendek,amelyek "csak" imádkozzással töltik a napjaikat, de a legtöbb rend valamilyen szolgálatra specializálódott,mint pl. tanítás, ápolás, szegények segítése stb. Szóval ugyanúgy dolgoznak..."
Khmmm....
Hát ezeknek a melók még a közelébe se vannak a másodpercre kiszámolt munkafolyamatok által keltett stresszhez kedves barátom.Megnézném mit művelnek a kedves szerzetesek,mikor elcsúsznak 10 darab anyaggal és a nála 20 évvel fiatalabb főnöke üvölt 10 centiről a fülébe,hogy szedje össze magát,mert ki lesz ba..va.....
"Hát ezeknek a melók még a közelébe se vannak a másodpercre kiszámolt munkafolyamatok által keltett stresszhez kedves barátom.Megnézném mit művelnek a kedves szerzetesek,mikor elcsúsznak 10 darab anyaggal és a nála 20 évvel fiatalabb főnöke üvölt 10 centiről a fülébe,hogy szedje össze magát,mert ki lesz ba..va....."
És szerinted ez normális, és így kell élnie egy embernek? Most komolyan! Az számít értéknek, hogy ki mennyire szenved?
Már megbocsáss kedves utolsó de ha szerinted ez az életforma a követendő, akkor veled valami nagyon nincs rendben. Akkor szerinted egy családanya nem is dolgozik? Vagy egy óvónő? Csak az dolgozik aki a pénzt hajtja a multinál és akinek tiszta stressz az élete?
Pontosan ez a nyugati társadalom agymosó befolyása, és a szerzetesek ez alól akarnak kikerülni. Igazuk van!
Mert az általad vázolt munkakörülmények nem emberiek és senki esetében nem jellemhiba, ha nem akarják követni.
E van bammeg,ez a valóság.Lehet altatni magunkat mindenféle hülyeséggel...
Lehet menni szerzetesnek,aki nem bír szembenézni a való élet könyörtelenségével.
Én nem vagyok szerzetes, de nem vagyok hajlandó úgy táncolni, ahogyan a mai világ diktálja a tempót. Sosem leszek gazdag, hála Istennek, mert az is csak teher. Tiszta a lelkem, szabad vagyok és nyugodt az álmom, mert nem stresszelek hülye főnökök miatt. És képzeld, van diplomám és dolgozom!
Nem bírom az ilyen mártírokat, akik kidolgozzák a lelküket,aztán meg pöffeszkednek, hogy csak ők csinálnak bármit is. Lehet kevesebbet dolgozni, ha az embernek kisebbek az igényei és nem függ a pénztől.
Bocsánat, hogy csak most írok, de tényleg elfoglatak vagyunk. A 16:35-ös kérdésre válaszolva Orsolyita vagyok.
Arra pedig, hogy mit tennének a szerzetesek ha egy gyárban kellene dolgozniuk szeretném nektek elmondani, hogy a kommunizmus alatt rengeteg szerzetes arra kényszerült, hogy gyárban dolgozzon. Hiába volt főiskolai, egyetemi végzettségük, a rendszer ellenségei voltak, így mint sok más lehetőséget, az ő tudásukat sem használták ki.Több nővérrőltudom, hogy ki melyik gyárban dolgozott, természetesen őket a "sötét múltjuk" miatt még többet bántották. Nemhiszem, hogy bárki is a helyükben szerettett volna lenni.Viszont olyanról is hallottam, hogy egy nővérünk, aki egy tüzépen dolgozott leszoktatta a munkatársait a káromkodásról:-)
Lehet, hogy a fent említett 10 évvel fiatalabb főnök is szebb szavakkal kiabálna a környezetében:-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!