Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért állhat ma valaki szerzet...

Miért állhat ma valaki szerzetesnek?

Figyelt kérdés

Azt könnyen belátom, hogy a középkorban, vagy más társadalmakban (ahol a vallás szerepe más, mint a miénkben és adott esetben a szerzetesség is mást jelent) miért.

De a mai Magyarországon vajon milyen megfontolásból állhat valaki szerzetesnek? (Nem papnak, hanem szerzetesnek.) Az eseteknek vajon mekkora része fakad őszinte elkötelezettségből, és mekkora személyes traumából, kiútkeresésből?

2011. szept. 3. 22:02
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
71%
utolsó: milyen szerzetes vagy?
2011. szept. 4. 16:37
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

A mai világban nem könnyű megtartani a tisztaság, szegénység és engedelmesség parancsait. Ezért leginkább az megy szerzetesnek, aki lelki elhivatottságot érez.

Szerzetesnek lenni szabadságot jelent, mert bármennyire is vonzónak tűnik a mai világ, bizonyos mértékben rabszolgák vagyunk. Szerintem érthető, hogy ha valaki nem akar beállni a nyugati kultúra követőinek hosszú sorába, akkor elmegy szerzetesnek.

Egyébként nem hiszem, hogy most nehezebb szerzetesnek lenni, mint mondjuk a Római birodalom alatt. Akkoriban ugyanígy éltek az emberek, de sok véres keresztényüldözés is volt. Az egyház mindegyiket túlélte. Szerintem a mostani világot is túl fogja.

2011. szept. 4. 17:02
 13/19 anonim ***** válasza:
25%

" Utolsó, látszik,hogy nem sokat tudsz az apácák életéről. Igaz vannak úgy nevezett szemlélődő rendek,amelyek "csak" imádkozzással töltik a napjaikat, de a legtöbb rend valamilyen szolgálatra specializálódott,mint pl. tanítás, ápolás, szegények segítése stb. Szóval ugyanúgy dolgoznak..."

Khmmm....

Hát ezeknek a melók még a közelébe se vannak a másodpercre kiszámolt munkafolyamatok által keltett stresszhez kedves barátom.Megnézném mit művelnek a kedves szerzetesek,mikor elcsúsznak 10 darab anyaggal és a nála 20 évvel fiatalabb főnöke üvölt 10 centiről a fülébe,hogy szedje össze magát,mert ki lesz ba..va.....

2011. szept. 4. 20:49
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

"Hát ezeknek a melók még a közelébe se vannak a másodpercre kiszámolt munkafolyamatok által keltett stresszhez kedves barátom.Megnézném mit művelnek a kedves szerzetesek,mikor elcsúsznak 10 darab anyaggal és a nála 20 évvel fiatalabb főnöke üvölt 10 centiről a fülébe,hogy szedje össze magát,mert ki lesz ba..va....."

És szerinted ez normális, és így kell élnie egy embernek? Most komolyan! Az számít értéknek, hogy ki mennyire szenved?

2011. szept. 4. 21:10
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Már megbocsáss kedves utolsó de ha szerinted ez az életforma a követendő, akkor veled valami nagyon nincs rendben. Akkor szerinted egy családanya nem is dolgozik? Vagy egy óvónő? Csak az dolgozik aki a pénzt hajtja a multinál és akinek tiszta stressz az élete?

Pontosan ez a nyugati társadalom agymosó befolyása, és a szerzetesek ez alól akarnak kikerülni. Igazuk van!

Mert az általad vázolt munkakörülmények nem emberiek és senki esetében nem jellemhiba, ha nem akarják követni.

2011. szept. 4. 21:12
 16/19 anonim ***** válasza:
11%

E van bammeg,ez a valóság.Lehet altatni magunkat mindenféle hülyeséggel...

Lehet menni szerzetesnek,aki nem bír szembenézni a való élet könyörtelenségével.

2011. szept. 4. 21:12
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

Én nem vagyok szerzetes, de nem vagyok hajlandó úgy táncolni, ahogyan a mai világ diktálja a tempót. Sosem leszek gazdag, hála Istennek, mert az is csak teher. Tiszta a lelkem, szabad vagyok és nyugodt az álmom, mert nem stresszelek hülye főnökök miatt. És képzeld, van diplomám és dolgozom!

Nem bírom az ilyen mártírokat, akik kidolgozzák a lelküket,aztán meg pöffeszkednek, hogy csak ők csinálnak bármit is. Lehet kevesebbet dolgozni, ha az embernek kisebbek az igényei és nem függ a pénztől.

2011. szept. 4. 21:29
 18/19 nora taylor ***** válasza:
100%

Bocsánat, hogy csak most írok, de tényleg elfoglatak vagyunk. A 16:35-ös kérdésre válaszolva Orsolyita vagyok.

Arra pedig, hogy mit tennének a szerzetesek ha egy gyárban kellene dolgozniuk szeretném nektek elmondani, hogy a kommunizmus alatt rengeteg szerzetes arra kényszerült, hogy gyárban dolgozzon. Hiába volt főiskolai, egyetemi végzettségük, a rendszer ellenségei voltak, így mint sok más lehetőséget, az ő tudásukat sem használták ki.Több nővérrőltudom, hogy ki melyik gyárban dolgozott, természetesen őket a "sötét múltjuk" miatt még többet bántották. Nemhiszem, hogy bárki is a helyükben szerettett volna lenni.Viszont olyanról is hallottam, hogy egy nővérünk, aki egy tüzépen dolgozott leszoktatta a munkatársait a káromkodásról:-)

Lehet, hogy a fent említett 10 évvel fiatalabb főnök is szebb szavakkal kiabálna a környezetében:-)

2011. szept. 6. 09:58
 19/19 anonim ***** válasza:
100%
Köszönöm! Üdv az Orsolyitáknak a leendő pálosoktól. :)
2011. szept. 6. 20:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!