Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért állhat ma valaki szerzet...

Miért állhat ma valaki szerzetesnek?

Figyelt kérdés

Azt könnyen belátom, hogy a középkorban, vagy más társadalmakban (ahol a vallás szerepe más, mint a miénkben és adott esetben a szerzetesség is mást jelent) miért.

De a mai Magyarországon vajon milyen megfontolásból állhat valaki szerzetesnek? (Nem papnak, hanem szerzetesnek.) Az eseteknek vajon mekkora része fakad őszinte elkötelezettségből, és mekkora személyes traumából, kiútkeresésből?

2011. szept. 3. 22:02
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
17%
Mert elmebeteg.
2011. szept. 3. 22:17
 2/19 anonim ***** válasza:
27%
Én mielőtt ateista lettem apáca akartam lenni, azt hiszem azért hogy elfojtsam a szexuális devianciámat.
2011. szept. 3. 22:42
 3/19 anonim ***** válasza:
82%
Mondjuk pont ezért: személyes traumából, kiútkeresésből jön rá, hogy neki az a "hivatása", és innentől ezt végzi őszinte elkötelezettséggel. Ráébred, hogy a világi élet nem segít a boldogsága/kiteljesedése eléréséhez, és ezért nyit a transzcendens felé. Ha a világi életből való menekülésből teszi akkor hamar csalódni fog, mert nem habostorta a szerzetesi élet sem.
2011. szept. 3. 22:45
 4/19 anonim ***** válasza:
86%

Elég jól szűri legtöbb rend a belépni vágyókat (akikből természetesen nincs sok), úgyhogy nem nagyon maradnak meg azok, akik csupán kiútkeresésből mennének szerzetesnek. Egyébként aki megérti, miért mennek annak, az annak megy...

Más legfeljebb elfogadni tudja, vagy egyszerűen tudomásul venni, hogy vannak ma is ilyen emberek, akik valóban Isten iránti szeretetből teszik.

2011. szept. 4. 09:04
 5/19 anonim ***** válasza:
80%
Ja és kedves első, az elmebetegség legkésőbb valós jelentkezéskor kiderül (ami hosszas ismeretség után jöhet csak létre), mert a felvételi kérelemhez orvosi vizsgálatok is szükségesek (mindenhol!), amely magában foglal sokféle pszichológiai tesztet is. És nem belső emberekkel csináltatják, szóval kiderül. :P
2011. szept. 4. 09:06
 6/19 anonim ***** válasza:
29%
A papoknál mégsem sikerül valahogy kiszűrni a pedofilokat. :(
2011. szept. 4. 10:36
 7/19 anonim ***** válasza:
16%
Hogy ne kelljen melóznia...Egyszerűbb felakadt szemmel lapítani egy szentkép előtt,kis kertet kapálni,mint mondjuk hajtani,idegeskedni a számlák miatt nap mint nap.
2011. szept. 4. 11:21
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó, látszik,hogy nem sokat tudsz az apácák életéről. Igaz vannak úgy nevezett szemlélődő rendek,amelyek "csak" imádkozzással töltik a napjaikat, de a legtöbb rend valamilyen szolgálatra specializálódott,mint pl. tanítás, ápolás, szegények segítése stb. Szóval ugyanúgy dolgoznak...
2011. szept. 4. 12:31
 9/19 anonim ***** válasza:
100%

És akik "csak" imádkoznak, na ők általában maguknak varrják a ruhájukat, maguknak termelik a zöldséget, gyümölcsöt, van, ahol állatokat is tartanak, adnak ki könyveket, készítenek édességeket, gyertyákat, ostyát, kegytárgyakat, mézet, lekvárt, gyógyteákat...... sok más ember is önellátó (=földműves, méhész stb.), és fennmaradt idejében tv-t néz, netezik, biciklizik, kutyával játszik..... Ha a szerzetes imádkozni akar ezek helyett, hát tegye.

Egyházmegyés papoknál pedig általában (sajnos) egy kicsit kevésbé szigorú a szűrés, mint szerzetesrendekben, de azért ott is van! A pedofilozgatás már kezd unalmas lenni. Legalábbis számomra.

2011. szept. 4. 15:00
 10/19 nora taylor ***** válasza:
100%

Ahhoz, hogy valaki szezetesnek menjen személyes elhivatottság szükséges. Anélkül nem lehet bírni. A számlák pedig a rendeket sem kímélik, mert bármilyen fucsa mi is használunk vizet is, meg villanyt is és gázt és az autónk benzinnel megy, vagy ha diesel hát akkor nem. Csak rendezetebben élünk és ami a fő, Istennel élünk, ettől sokkal boldogabbak vagyunk (vagyis én vagyok, de szerintem a többiek is), mint a civil életben ez lehetséges.

Ja és nem vagyok sexuálisan deviáns, és elmebeteg sem:-)

2011. szept. 4. 16:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!