Kezdetben, miért politeizmus alakult ki, a monoteizmussal szemben?
Hiszen ha Isten megteremtette az embert és idővel száműzte a paradicsomból. Azt jelenti, hogy az első emberek már tudták, hogy csak egy isten létezik. A valóságban azonban az összes kezdeti civilizációban a többistenhit alakult ki.
Mi erre a magyarázat? És Isten miért nem jelent meg ezekben az időkben, hogy "kiigazítsa" az emberek hitét? Miért csak pár ezer éve jelent meg, hogy "beleszóljon" a hitéletbe?
Természetesen a paradicsomi történet csak jelkép, nem konkrétan így történt, csak azt jeleníti meg, hogy az Isten és az ember valamikor közel álltak egymáshoz, aztán eltávolodtak. Nem kell azt gondolni, hogy valóban attól az emberpártól származunk mind, tehát a tudás apáról fiúra továbbadása nem valósult meg.
A politeizmus azért alakult ki, mert az ember sok számára ismeretlen és ijesztő, érthetelne dologgal szembesült (villám, köd, stb.), ezért ezeket a felfoghatatlan dolgokat személyiséggel, erővel ruuházta fel. Lassan minden erő, minden állat mögött egy külön személyt, külön istent sejtett.
Az Isten csak akkor tudott az ember életébe lépni, amikor az ember elég értelmessé vált ahhoz, hogy fel tudja fogni az Istent.
Szerintem az Isten az emberrel való kapcsolatát egy ívként tervezte el, elöbb lassan közelítve, majd egy népet kiválasztva, majd egészen közel kerülve és megtestesülve.
Nos, én fundi keresztény vagyok, ezért hiszek a Bibliában. Az én magyarázatom nagyjából a következő:
A jelen emberiség Noé családjára vezethető vissza. Az özönvízzel egy teljesen más világ ért véget, és a jelenlegi akkor kezdődött. Az özönvízkor a Földet körülvevő víz, vagy jégkupola (1Mózes 1: 6-8) összeomlott. Ez a védőburok nagyon megszűrte a káros napsugarakat, ezért éltek az emberek bő 900 évig.
Noé után az emberek életkora nemzedékről nemzedékre radikálisan csökkent. Ez nyilván rengeteg lelki fájdalommal járt az emberiségnek. Ez fő oka lehetett, hogy az emberek saját "isteneket" kezdtek imádni, mert az az Isten, aki az özönvizet hozta, egyre rövidítette az életüket. Aztán az igazi Isten majdnem mindenhol teljesen feledésbe merült, amíg Isten el nem hívta Ábrahámot, hogy megkezdje az üdvterv előkészítését.
Ajaj... mindig akkor jönnek a hülye kérdések és hülye válaszok, amikor - már ne haragudjatok - olyan emberek próbálják egymást okítani, akik egyébként láthatóan nem értenek a témához...
Őszintén, közületek hányan tanultak például vallástudományt? Nyilván egyikőtök sem, mert kommentjeitekből süt az ezirényú tudatlanság, így meg olyan, mintha vak vezetne világtalant :P
20:19 ez kinek szólt?
Talán valamit hozzátehetnél is a témához, kritizálás helyett vagy mellett.
Isten nem akarta mindenáron ráerőszakolni magát az emberekre. Dániel és Salamon könyvét ha elolvasod abból kiderül hogy már akkor is nem csak a zsidók tudtak Istenről, hanem sok más nép is. A Salamoni templomba se csak zsidók mehettek.
Gondolom te a tudósoknak hiszel a Biblia helyett akik azt mondják hogy a földön az ember már több százezer éve jelen van és ezért kérdezed hogy Isten miért csak néhány ezer éve avatkozott be.
Javaslom nézz utána a kormeghatározási techikáknak és rá fogsz jönni hogy az egész csak egy nagyon gyenge lábakon álló feltételezés.
Ez így vallástörténetileg nem igaz (mármint h először poli majd monoteizmus). Mircea Eliade vallástudósnál olvastam, hogy a hagyományos törzsi politeista társadalmak eredetileg monoteisták voltak (a mítoszaik alapján). Sőt ezek a népek, valahányszor nagy baj, pl szárazság, vagy más nagy problémák ütötték fel a fejüket, az eredeti "ős" istenükhöz fordultak segítségért, és a saját aktuális isteneiket hanyagolták.
Más valláskutatók szerint pedig az ősvallás monoteista, és a földanyához kapcsolódik.
Tehát valójában a képlet: mono -> poli -> mono.
De én se értek hozzá igazából. Olvass Eliade-t.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!