Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért nem engedik a munkahelye...

Miért nem engedik a munkahelyemen a hijab viselését (itt, Magyarországon)! Miért nincs vallásszabadság ebben az országban, amikor az Alkotmány kimondja?

Figyelt kérdés

Magyar vagyok, itt születtem, és nincs semmiféle más országbeli kötődésem. Fölösleges volna azt mondani, hogy "akkor el lehet menni", mert a magyar lét nem feltétlen azt jelenti, hogy kereszténynek kell lennem.

És történetesen iskolában dolgozom. A nevelés (egyik) célja az, hogy más embereket elfogadjunk és toleranciára neveljünk. Hogy lehet így bármi is hiteles?

Másrészt, a hivatalos okmányaimban megengedett a kendő, csak pont egy állami iskolában nem? ... (lehet hogy buta példa, de Londonban mindenki hordhatja a kendőjét, gyerek és tanára is, ellenben itt csak a diák hordhat...)

2011. aug. 25. 16:00
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:

A hijab mibenlétének tisztázása és további információk szerzése céljából:

[link]

Kérdező: Azt nem írtad, mi a munkaköröd.

Ha pedagógus vagy, gondolom, tudod, hogy a jogaidat és a kötelességeidet a közoktatási törvény vonatkozó paragrafusai határozzák meg. Ott keresd a választ szerintem.

Ha más munkakörben vagy: Ha van bármilyen előírás az iskola valamely hivatalos dokumentumában, akkor az az irányadó. Ennek hiányában a vezetőség (igazgató, helyettes) jogosult meghatározni, hordhatsz-e hijabot vagy nem.

2011. aug. 26. 16:52
 12/40 anonim ***** válasza:
80%

A kérdezőnek:

Kedves Tanárnő!

Én egy 29 éves lány vagyok, és nem vagyok muszlim, de nagyon szeretem az embereket, és úgy érzem, hogy tőrt döfnek a szívembe, ha arról értesülök, hogy valakit bármilyen okból bántanak.

Őszintén elmondom, hogy én sírvafakadtam, amikor a kérdését elolvastam, és rettenetesen fel voltam háborodva, és legszívesebben felpofoznám azokat az embereket, akik Önt arra akarják kényszeríteni, hogy szegje meg vallása előírásait.

Én másképp tisztelem Istent, másképp hiszek Istenben, mint Ön, mégis engedje meg, hogy adjak Önnek egy tanácsot, és ezt tiszta szívemből így gondolom: Hallgasson a szívére, és ne foglalkozzon azzal, hogy mások mit mondanak.

Ha kirúgják a munkahelyéről, hát kirúgják, ne törődjön vele, Isten ad majd Önnek másik munkahelyet, mert Isten értékeli azt, ha valaki hitéhez, vallása előírásaihoz ragaszkodik, bármilyen vallású is legyen az illető.

Engem egyébként semmilyen viselet nem zavar, nem is tudna zavarni, mert én vak vagyok mindkét szememre, és nem látom az embereket, de ha valaki odasúgná nekem, hogy ez a boltoshölgy, vagy doktornő, vagy akárki ilyen, és ilyen ruhában van, hogy néz már ki, stb. én tutibiztos, hogy leordítanám az illető fejét, és azt mondanám neki, hogy engem aztán baromira nem érdekel, hogy milyen ruhában van az, aki engem az élet bármilyen területén kiszolgál, nekem az a fontos, hogy az illető végezze el rendesen a munkáját, csinálja meg rendesen, amit kérek tőle, vagy amiért az adott intézménybe/boltba bementem, a többi engem nem érdekel, nem érdekel, hogy az engem kiszolgáló eladónőnek gyógyszerésznőnek, vagy az engem kezelő orvosnak milyen a vallása, milyen ruhát visel, stb. Ha egyetemre járok, akkor sem érdekel engem, hogy milyen vallású/milyen ruhát visel az oktatóm, egy a fontos, értsem, amit magyaráz, és ha nem értek valamit, válaszoljon a kérdéseimre.

Ez nem jelenti azt, hogy én bármilyen szakadt/koszos ruhát felveszek, de nem az alapján ítélem meg az embert, hogy mit vesz fel (persze az fontos, hogy tiszta ruha legyen az illetőn, ápolt legyen, stb.), hanem számomra az a fontos, hogy mi van az adott ember szívében, végezze el rendesen a munkáját, tudjon megfelelően kommunikálni emberekkel, udvarias legyen az emberekkel/ügyfelekkel, akikkel foglalkozik.

Ha én az Ön kollégája lennék, akkor én körmömszakadtáig védeném Önt, még akkor is, ha engem is kihajítanának a munkahelyről Önnel együtt.

Összefoglalva: nyugodtan vegye fel a hijabot, és ne törődjön senkivel, tegye azt, amit a szíve diktál.

Őszinte felebaráti üdvözlettel: egy lány, aki mind a hétmilliárd emberre úgy tekint, mint tulajdon édestestvéreire

2011. aug. 26. 17:48
 13/40 A kérdező kommentje:

Berta Wooster:

írtad: "a jogaidat és a kötelességeidet a közoktatási törvény vonatkozó paragrafusai határozzák meg. Ott keresd a választ szerintem. "

Kérlek mutass erre a pontra mert nem vagyok oktatási szakértő. Én csak annyit tudok, hogy más országban működik, egy előző londoni hozzászóló is bizonyította. Itt valahogy nem. Azaz sajnos ez sem, mint ahogy sok dolog sem.

Én nem vitatkozok. De ha a hijabot a SAPKA és kapucni sorába akarod állítani, sajnos tévedésben vagy. Jogilag is. Csak hogy tényt mondjak: baseball sapkában nem lehet személyi igazolványképet készíteni, de hijabban igen. És nem igaz hogy nem engednek be Amerikába, ha a fotón nincs ki a füled (a könnyebb azonosításra hivatkozva)

2011. aug. 26. 20:31
 14/40 anonim ***** válasza:

Nézd, nekem fogalmam sincs, mi hogy működik más országokban, és őszintén szólva nem is nagyon érdekel. Nem tudom a miérteket, csak a Wikin olvastam, hogy van, ahol engedik, van, ahol nem. Nem tudom, hogy itt, Magyarországon van-e külön szabályozás erre.

Viszont állami és egyházi fenntartású oktatási intézményekre is mindenképpen vonatkozik munka törvénykönyve, ill. a közoktatási törvény. Ez utóbbihoz nem kell oktatási szakértőnek lenned; ha pedagógus vagy, akkor ismerned kell(ene), hiszen az (is) szabályozza a munkavégzésedet.

Mivel nem írtad le, mi a munkaköröd, ezért említettem előzőleg a másik lehetőséget. Ez esetben (iskolatitkár, gazdasági ügyintéző, takarító, bármi egyéb) a Mt., az SZMSZ v. a munkaszerződésed is tartalmazhat előírásokat. Ha egyik sem, akkor a főnököd dönt.

Tehát ha pedagógus vagy, keresd "A pedagógusok jogai és kötelezettségei" fejezetet, ezen belül a 19. §-t, amely visszautal a 4. §-ra is.

Ha pedig a tanulók jogaival együtt vizsgálod a dolgot, kerekebb lesz a kép.

2011. aug. 26. 21:08
 15/40 A kérdező kommentje:

Kedves Berta. én azt olvasom:

"A pedagógust munkakörével összefüggésben megilleti az a jog, hogy

a) személyét, mint a pedagógusközösség tagját megbecsüljék, emberi méltóságát és személyiségi jogait tiszteletben tartsák..."

Erről van szó. Pontosan erről:A MÉLTÓSÁGOMBAN TAPOSNAK! Nem érted? Téged, ha bikiniben kényszerítenének dolgozni, mit tennél??? Mert a muszlimnak a fedetlenség pontosan ezzel egyenlő. Akárhogy is cáfolja bárki, az érzéseimet más nem tudhatja jobban. IGEN! ÉS EZZEL A SZEMÉLYISÉGI JOGAIMBAN KORLÁTOZNAK! Köszönöm, hogy segítettél még jobban látni.

És most már a vallásszabadságban is korlátoznak, mert 14 ENGEDÉLYEZETT vallás között nem szerepel az én vallásom sem, ergo nemkívánatos személy vagyok, ki kell mondani, lehet örülni annak, aki "muszlim takarodj/ muszlim haza"-t kiabál. Csak hol a haza, ahol egy magyar állampolgár nem gyakorolhatja vallását (ami a normától eltér)? Csak az a bökkenő, hogy ez az én hazám is.

De hogy egy kicsit off legyek, hamdolilleh már a világ is felfigyelt erre a terrorra: az IARF (nemzetközi szövetség a vallászabadságért) nyílt levélben kéri az országot az effajta dolgok mellőzésére, mivel ez nem Európához méltó attitűd. És párhuzamot von a szovjet uralommal, amikor templomokat zártak be stb stb (tudjuk jól ezeket a dolgokat). Csaj sajnos angolul van, így kevesen fogják elolvasni.

Ja és még valami Nyilván erre is utaltál:

"a 4. § (2) bekezdésében foglaltak megtartásával saját világnézete és értékrendje szerint végezze nevelő, illetve nevelő és oktató munkáját, anélkül, hogy annak elfogadására kényszerítené vagy késztetné a gyermeket,"

ha járatos lennél az iszlámban, és nem csak a sztereotípiákra gondolnál, tudnád, hogy az iszlám NEM TÉRÍT. Tábol áll tőle. Nem szólít fel senkit semmire, ha hijabot hordok. Csak azt érzékelteti, hogy NEM MINDENKI EGYFORMA, mint ahogy az iskolai nevelés egyik fő feladata: a MÁSSÁG ELFOGADÁSA. Vagyis, ami ellen időtlen idők óta küzd a pedagógustársadalom: elfogadni azt, aki nem átlagos, INTEGRÁCIÓ... FOlytassam???? És pont a pedagógustársaimtól kell hallani, hogy SZEPARÁCIÓ meg "megszoksz vagy megszöksz"? Azt tartom, hogy legyek egy kicsit indulatos is, NEM VALÓ A PÁLYÁRA AZ, AKI KÉPTELEN ELFOGADNI HOGY NEM VAGYUNK EGYFORMÁK. Van, aki a kisebbségbe tartozik, van, aki nem lát, vagy nem hall, autista, stb stb .. És hogy most támadó legyek , bár, természetemmel messze nem egyezik, azért ne hordjam szerinted a hijabot, mert ezzel ráerőszakolnám a hitem a gyerekekre? ...De kérlek. Akkor ez azt jelenti számodra, hogy "megbuktatom a gyereket, ha nem lesz muszlim?" ... Erre gondolsz?:D

2011. aug. 26. 22:01
 16/40 A kérdező kommentje:
És tovább folytatva a dolgot: az a tanár, aki vallását akképp nyilvánítja ki, hogy keresztet hord a nyakában, az miben különb? Ő is jelzi, hogy milyen szemléletet követ. Már megint én vagyok akkor a hunyó? ... Kit és miért zavar a kendő??? Kinek ártok vele? Megbántok ezzel bárkit is???? NEM. És ha már ennyire félsz, hogy téríteni akarok (de messze nem, csak mégis eszembe jutott hogy folytassam az ellenérvet): (és most leszek a legdurvább, lesz is pfujjolás nyilván) hogy CSAKIS azt nem lehet megingatni a hitében, akinek VAN! Mint ahogy rabolni sem lehet attól, akinek nincs értéke, ezt mindenki tudja.
2011. aug. 26. 22:39
 17/40 anonim ***** válasza:
100%

Hát, nagy kedvem lenne ezek után ugyanolyan stílusban visszaírni, mint te, de nem teszem. Lehet, hogy kemény lesz, amit írok, de kérlek, próbáld meg higgadtan fogadni, mert nem a vitatkozási szándék vezet.

És megkérlek, hogy ha még írsz, akkor ne az én nyakamba zúdítsd a világfájdalmadat, légy oly kedves. Lehet, hogy te igazságtalannak érzed mindazt, amit leírtál, de természetszerűleg az álláspontod nem lehet objektív.

Esetleg feltehetnéd a kérdésedet a Politika témakörben is; nagyon kíváncsi lennék, ott milyen válaszokat kapnál: veled dühöngene a többség, vagy olyanokat írnának, amiket nem tennél ki a kirakatba... :)

És még egy fontos dolgot leszögeznék: Tudom, hogy nincs mindenki abban a "szerencsés" helyzetben, mint én, hogy bár nem vagyok jogász, de eddigi munkaköreim zömében szükségem volt alapvető jogi ismeretekre. Ha nem tudok valamit, én magam is ügyvédet szoktam megkérdezni. Mégis borzasztónak találom, hogy az emberek többségének minimális ismeretei sincsenek az őket érintő kérdésekben; nyugodtan körbe lehet nézni és meggyőződni erről a már említett Politika kategóriában.

Ennél jobban is kiveri nálam a biztosítékot, ha diplomás személynek fogalma nincs azokról a törvényekről, amelyeket pedig ismernie kellene a munkájához. Sajnos, az ismeretségi körömben lévő pedagógusok többsége is ebbe a csoportba tartozik.

Nem tudhatom, mikor végezted a főiskolát / egyetemet, de ott nem kellett bemagolni a Kt-t és az Mt-t? Ha nem ismered a jogszabályt, hogyan tartod be? Hogyan véded a tanulóid jogait például, ha azok sérülnek? Honnan tudod, hogy jogszerűen jársz el fegyelmezés vagy büntetés terén, ha nem tudod, hogyan szabályozzák ezeket?

Ne érts félre, nem azt állítom, hogy nem végzed jól a munkádat. Csak sajnos jelenleg nem ez a jellemző, amikor egy hármas érettségi átlaggal már be lehet kerülni a felsőoktatásba, ill. ott végiglazsálva a 4 évet át lehet bukdácsolni.

Lehet, hogy korszerű módszerekkel dolgozol, akár még differenciálsz is, és lelkesen végzed a dolgod. Lehet, hogy szakmailag felkészült vagy, képzed magad más területeken, csak ez a rész maradt ki.

E "rövid" bevezető után akkor térjünk a lényegre. A te sorrended szerint válaszolok, mert ez a leggyorsabb, nincs kedvem tematizálni.

Kezdem azzal, hogy visszavonhatod a köszönetet, ugyanis nem látod jobban a dolgot, hanem mélységesen félreértetted:

A Kt. szövege: "... emberi méltóságát és személyiségi jogait tiszteletben tartsák..."

Te így érzed: "A MÉLTÓSÁGOMBAN TAPOSNAK!" "A SZEMÉLYISÉGI JOGAIMBAN KORLÁTOZNAK!"

A tv. értelmezése: Az emberi méltóságodat sértheti például egy diák vagy szülő (ritkábban kolléga), ha durva, trágár kifejezésekkel illet, ha megüt, ha megfenyeget, ha - valóban - lekezelő módon bánik veled, sérteget, megaláz, gorombáskodik, stb.

A hijab vagy bármilyen más ruhadarab viselésének tiltása nem tartozik ebbe a körbe; tehát a törvényben biztosított jogod nem sérül.

Továbbá általánosan érvényes, hogy minden joggal addig a szintig lehet élni, amíg az egy magasabb jogszabályt vagy mások jogait nem sérti. Ezt tudomásul kell venni, és ez nem korlátozás.

Kérdésedre: Ha engem választás elé állítanának, hogy bikiniben dolgozom vagy viszontlátásra, akkor valószínűleg az utóbbi mellett döntenék. De ez a helyzet szerencsére esélytelen. :)

Nem korlátoznak a vallásszabadságodban. Hihetsz bármiben, amiben akarsz, nincs megtiltva; gyakorolhatod a vallásodat, az sem tilos. Szó nincs 14 "engedélyezett vallásról"; 14 eddig is létezett egyház státuszának a jövőben is érvényes állami elismeréséről szól a törvény. Legalább 3 kérdésnél linkeltem már be a teljes szövegét, ha gondolod, ide is berakom. Nem fűzök hozzá magyarázatot, de majd jól kell értelmezni.

Ha már off: Ez egyáltalán nem terror, csak akkor, ha úgy félreértelmezitek, ahogyan leírtad. Az IARF vajon minden valós probléma esetén ír nyílt levelet? Nem ismerem a szervezetet, de remélem, kilométernyi dokumentumokat írtak már pl. a világ több pontján jelenlevő keresztényüldözések miatt is.

Tudod, hogy egyes muszlim országokban vagy Kínában a keresztények olyan szinten nem gyakorolhatják a vallásukat, hogy földalatti mozgalmaik vannak? Ha valaki kereszténnyé lesz, azt évekre börtönbe zárják, rabszolgamunkára hajtják, ill. kivégzik?

Ha már összehasonlítod Magyarországot Angliával, akkor hasonlítsd össze más országokkal is...

A 4. § (2) bekezdést illetően: Valóban nem vagyok túl járatos az iszlámban, de azért azt vitatom, hogy nem térít. Irakban, Iránban, stb. a fanatikusok térítenek erőszakkal; Mo.-on mindössze kis könyvecskékkel próbálnak hatni az emberekre, hogy miért is a muszlim az igaz vallás. Olvastam ilyet, tehát nem a levegőbe beszélek. Persze, nem gondolom, hogy hasonló kiadványokat osztogatnál a gyerekeknek, vagy "prédikálnál" nekik, de "téríteni" nem csak ezeken a módokon lehet... Mint azt az eddigi válaszolók gyönyörűen leírták, a kisgyerekek nagyon fogékonyak és befolyásolhatóak. Nem tudom, milyen korosztállyal dolgozol, de ez még a tinikre is érvényes. És akkor még a megszokottól való eltérés, az újdonság varázsa, a természetes érdeklődés vagy kíváncsiság, ill. később a lázadás fel sem merült...

Igen, az iskolai nevelés egyik feladata a másság elfogadása, de ez csak egy a rengetegből. És vannak eszközök erre is. Szerintem a kollégáidnak igazuk van, legalábbis a vonatkozó jogszabályok alapján: "megszoksz vagy megszöksz". Neked is igazad van abban, hogy "NEM VALÓ A PÁLYÁRA AZ, AKI KÉPTELEN ELFOGADNI HOGY NEM VAGYUNK EGYFORMÁK", de szerintem itt nem erről van szó.

"mert ezzel ráerőszakolnám a hitem a gyerekekre?"

Fentebb már leírtam, milyen hatásokkal kell számolni. Ez persze nem ráerőszakolás, de igen nagy befolyás lehet. Tudod, sok gyerek jobban ragaszkodik egy-egy tanárához, mint a saját szüleihez. Szégyen a társadalomra nézve, de ez van.

A buktatás eszembe sem jutott, bár tudom, hogy poénnak szántad.

A nyakban hordott kereszt szerintem nem olyan feltűnő, legalábbis ha nem nagyméretű. Bár akkora biztosan nem létezik, mint egy hijab. :) Én személy szerint ennek viselését sem támogatnám, ugyanúgy, ahogy más vallási jelképét sem. Ebbe beletartozik a Mária-medáltól kezdve a kufijáig sok dolog.

A személyeskedő kérdéseidre nehéz válaszolni, ezért megkérdezem, hogy miből gondolod, hogy félek? Vagy azt, hogy meginognék a hitemben? Egyáltalán tudsz valamit a hitemről? Tudod, hogyan állok más emberekhez?

Nos, remélem, eléggé részletesen megválaszoltam a kérdéseidet. Így csak azt tudom javasolni, hogy vizsgáld felül a nézeteidet és az érzelmeidet, és fogadd el a jogszabályi helyzetet.

Jó éjt!

2011. aug. 27. 01:59
 18/40 A kérdező kommentje:
Eszembe nem jutott személyeskedni. Nem ismerlek. De akinek nem inge, nem veszi magára ;)
2011. aug. 27. 13:26
 19/40 anonim ***** válasza:

Ennyi az összes mondanivalód? Furcsa.

Mutatom, mit írtál: "És ha már ennyire félsz, hogy téríteni akarok ...", és a többi.

Ha ez nem személyeskedés, akkor valószínűleg nekem fogalmam sincs, hogy mi a valódi személyeskedés.

2011. aug. 28. 02:17
 20/40 anonim ***** válasza:

Én megértelek hiszen mindenki kövesse a saját vallását! Nekem pl kifejezetten tetszik a hijab mert szépen kiemeli az arcot.

De szerintem azért nem tolerálják hogy ebben taníts egyrészt mert ettől az ő szemükben elfogultabb leszel másrészt meg a gyerekeknek le kell venni a teremben a sapkát/kapucnit és akkor nem statuálnál jó példát ha te kendőben tanítanál.

Szerintem nyugodtan menj abban aztán a suliban amíg tanítasz vedd le.:)

2011. aug. 30. 18:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!