Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha 1x volt egyházi esküvőm...

Ha 1x volt egyházi esküvőm tényleg nem lehet még1x?

Figyelt kérdés
2009. ápr. 14. 21:26
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
96%

A Római Katolikusok komolyan veszik, és nem adnak megint össze mással, kivéve ha a Pápa érvénytelenítette az előző házasságodat!

A többinél nem tudom hogyan megy, de a reformátusok lazábbak.

2009. ápr. 14. 21:31
 2/16 anonim ***** válasza:
89%

Ha egyházilag érvénytelenítik, akkor lehet.

Egyébként pedig:

"Legyen meg a Te akaratod, AMINT A MENNYBEN, úgy a Földön is"

Szóval a Nagyfőnök akaratát ember nem írhatja felül, még akkor se, ha ránk bízta a kötést és az oldást, ha helytelen, nem hagyja annyiban.

2009. ápr. 14. 21:38
 3/16 anonim ***** válasza:
78%

Ha megözvegyültél, lehet. Ha elváltál - és a házasságrendezés,vagyis az érvénytelenités nem történt meg - akkor nem lehet. A katolikus, ortodox, és anglikán

egyházak nem ismerik el a válást.Náluk ez a hét szentség egyike.A protestáns egyházaknál lehet, ők ugyanis nem tartják a házasságot szentségnek és elismerik a válást.

2009. ápr. 14. 21:42
 4/16 anonim ***** válasza:
86%

utolsó: az anglikánok elismerik a válást. ezt megtanultuk történelem órán. VIII. Henrik éppen azért alapította meg, mert el akart válni a feleségétől és az egyház kitagadással, kiátkozással fenyegette. azt hiszem meg is tette.

a protestáns meg magába foglalja az anglikánt is. és nem "elfogadott", csak megengedett. abban viszont igazad van, h a protestánsoknál csak két szentség van: az Úrvacsora és a keresztség.

Én amúgy református vagyok, és azt tudom, h ha megözvegyült, akkor semmi akadálya az egyházi esküvőnek. De sztem vannak lelkészek, akik összeadnak két elvált embert is, ha az előző házasságuk olyan okokból ment tönkre...

elég tág ennek az értelmezése.

2009. ápr. 14. 22:21
 5/16 anonim ***** válasza:
70%
Ha elváltál, akkor csak különleges egyházi engedéllyel lehet. Lásd Rogán Antal esetét például.
2009. ápr. 14. 22:23
 6/16 anonim ***** válasza:
89%

"az anglikánok elismerik a válást"

Nem ismerik el. VIII. Henrik nem vált el, hanem az angol parlamenttel érvénytelenitette házasságait,(vagy a hóhért bizta meg a "Válás" lebonyolitásával) amit a pápa nem tett meg.

Például Károly walesi herceg polgári házasságot kötött Camillával. Ezt az együttélést a canterbury érsek megáldotta, mert az anglikán egyház nem ismeri el a válást, Camilla pedig elvált asszony, ezért nem került sor egyházi házasságkötésre a királynő öszinte bánatára.

2009. ápr. 14. 22:29
 7/16 anonim válasza:
72%

"amit Isten egybekötött, ember szét ne válassza"

elég egyértelmű.

2009. ápr. 15. 08:02
 8/16 anonim ***** válasza:
87%
milyen egyháznál? mert reformátusoknál lehet. Csak előbb egyházilag is el kell válni
2009. ápr. 15. 08:31
 9/16 anonim ***** válasza:
63%
Ez egyháztól is függ meg helyzettől is. Ha katolikus vagy, nem lehet még 1-szer kivéve ha kapsz rá külön engedélyt a körülményekre hivatkozva.
2009. ápr. 15. 08:52
 10/16 anonim ***** válasza:
82%
Evangélikusoknál tuti lehet, az exférjemnek én a 2. felesége voltam, és volt templomi esküvőnk. Nem tudok semmiféle külön egyházi válásról, viszont azt tudom, hogy a házassági anyakönyvet megnézték. (Ebben szerepel a házasságkötés és a válás ténye is.)
2009. ápr. 15. 11:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!