Mózes valójában egy egyiptomi legenda?
láttam valami ismter filmet, amibe azt mondták mózes valami egyiptomi uralkodóról/istenről van mintázva
malami Many v. mi nem tudtok vmit
Mosis ókori egyiptomi nyelven fiút jelent, sok fáraó nevében is szerepel, pl. Tothmosis (Toth fia), Ramosis (Rá fia) stb.
ezt tudom, nem erre gondoltam, valami legenda beli hős, vagy ilyesmi, de nem many csak hasonló névvel
a sztorija meg ugyan az mint mózié
Szia!
Én nem láttam a filmet, de az eddigi ismereteim szerint Mózes nem egyiptomi legenda volt hanem egy valóságos személy.
Ellenkező esetben a biblia első könyveit ki lehetne dobni a kukába - hitelét vesztené.
nem jól fogalmaztam, nem ő az, hanem egy legendáról mintázták
és mért kéne kidobni, mikor abból a korból egy jelentő áttekintést nyújt, ha nem is teljesen hiteleset
Kedves kérdező a másik bolygóról! :)
Feltételezd már légyszíves, hogy vannak még igaz hívők, akiknek ez nem legenda, mint számodra, hanem tényként , igazságként kezelik. :)
Ha már egyszer beírsz a vallási rovatba, miért akadsz ki ezen?
Nem vagy hívő,-rendben van- bár ilyen módon praktikusabb lett volna a valláskritika, vagy egyéb. . . .
Szia!
Ha csak legenda - bárhogy fogalmazod - akkor az azt jelenti, hogy Isten szava nem megbízható / de akkor mi lehet az?/és lehet, hogy nem is úgy történt, nem is azt kérte, nem is azt kellene csinálnunk amit, és ...
Lehet, hogy értéke volna mint történet, de a hit szempontjából értéktelen volna = kuka!
Még szerencse, hogy nincs így és van valami ami nem változik és amiben bízhatunk, mi hívők - a biblia, benne Mózes történetével.
kikérem magamnak, hjvő vagyok
ám a mai katolikus egyház nem olyan elsötétült homályos gondolkodású mint azt az ateisták, vagy akár a felületes hjvők elismerik
példának okán az egyház elismeri az evolúciót, isten behatásával, a genezist pedig egy gondolatmaneti sémának tekintik a teljesség érdekében
én pedig válaszokat várok nem korholást, mely emberi tudatlanságotokból kifolyóan adódik
Nem tartom legendának. Viszont hallottam róla egy érdekes hipotézist. Miszerint egyiptomi volt, nem héber. Ehnaton Amarna reformja nyomán lett Amon papja, és a héberek körében kezdte terjeszteni a monoteizmust. Később a vezetőjük lett és kivezette őket Egyiptomból.
Nem tudom mennyi valóságalapja lehet, mindenesetre érdekes feltételezés.
igen, erről is olvastam, sőt arról is ahmed omantól, hogy ő maga ehnaton...stb
engem a vízbőlkihalászósdis és ehhez hasonló legendák egyiptomi eredete érdekel!
csak erre várok választ!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!