Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan adhatnám a szüleim...

Hogyan adhatnám a szüleim tudtára, hogy én nem vagyok jó római katolikus, és nem szeretnék többet templomba járni?

Figyelt kérdés

Anyukám nagyon hívő ember. Olyan családból származik, ahol a vallás, a templomba járás központi szerepet foglalt el. A nagymamámnak 5 évig udvarolt a papám, mert a mamám apáca akart lenni. Apukám viszont ateista, nem hisz Istenben. Mégis volt templomi esküvőjük, mert anyukám máshogy nem is házasodott volna meg. Engem babaként megkereszteltek. Voltam elsőáldozó és bérmálkozó. Jártam templomba, énekeltem a templomi kórusban, ministráltam is. Már akkor sem tetszett ez az egész, de nem mertem felszólalni ellene. Egy éve még keresztanyának is felkértek, amit én el is vállaltam. Azóta viszont megismertem új embereket, rengeteget változtam, és rájöttem, hogy az egész római katolikus egyház egy nagy semmi. Nem jelent nekem semmit, ha végigülhetek egy misét, ahol a pap vizet prédikál. Most húsvétkor is ment a balhé itthon, mert nem voltam hajlandó elmenni misére, lesni a sok képmutató embert, hallgatni a pap üres beszédét. Vallásos ember vagyok, mert hiszek Istenben. De a magam módján. Szoktam imádkozni, akkor rendszerint Nagy Öregnek hívom, szóval van hitem, de ez nem a római katolikus egyház hite. Felháborít, hogy mennyire a külsőségekre ad az egyház, a pápa kijelentése, hogy ne használjanak óvszert Afrikában és stb. Hogyan adhatnám a szüleim értésére, hogy én nem szeretnék templomba járni, nem akarok templomi esküvőt sem. Legalábbis nem római katolikus esküvőt. Keresem a helyem. Bánom, hogy gyerekkoromban eldöntötték helyettem, hogy hova kell tartoznom. Sokáig nem értettem a felnőtt kori keresztelkedés lényegét, de rájöttem, hogy sokkal jobb lett volna, ha 18 éves korom után, szabadon eldönthettem volna, hogy hova szeretnék csatlakozni. Szülők! Ti nagyon haragudnátok a gyermeketekre, ha ő lelépne az általatok kijelölt útról? Nem akarok már több vitát itthon, egyszerűen meg akarom találni a helyem.

Előre is köszönöm a válaszokat!

2009. ápr. 13. 14:14
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem vagy hívő és tényleg nem érdekel a vallás, kár erőltetni. Volt rá lehetőséged, hogy azt az utat válaszd, de ha neked más kell, akkor ezt el kell fogadni. Attól, hogy te meg vagy keresztelve, még más valláshoz is tartozhatsz a jövőben. Ez nem egy életre szól. Van, aki több vallást is "kipróbál", mire rátalál arra, ami neki a legjobban való. Miért mondom, hogy való? Mert mindenki más, más értékrendekkel, célokkal, elképzelésekkel.

Hány éves vagy egyébként?

Szülőként én nem örülnék neki, ha a gyerekem nagyon más lenne, mint amilyen neveltetést kapott, DE mindenképpen elfogadnám és nem erőltetném rá a saját elveimet amennyiben kárt nem tesz magában. Ez pedig nem olyan dolog.

Azt kellene megértetned az édesanyáddal, hogy te épp akkor lennél álszent és hamis hívő, ha templomba járnál és úgy tennél, mint aki hisz, közben meg ez nem is így van legbelül. Ha ő ezt nem képes elfogadni, ne erőltesd, mert a bigott emberek nem változnak. Majd amikor a saját lábadra jársz és nem otthon laksz, senki sem fog befolyásolni többé.

2009. ápr. 16. 00:01
 12/12 anonim ***** válasza:
énis valahogy igy vélekedek. h valaki van fennt. az h isten allah vagy kovács pistának hivják az nagyábol mind1 de adott esetbe jo valakihez fordulni elmondani a bánatom örömöm ha nincs senki aki meghalgasson. nálunk is anyukám nagyon vallásos apu nagyon ellenáll. én eljárok templomba 2-3 hetente ennyit ér anyukám h örömet okozzak neki nekem meg az az egy ora nem oszt nem szoroz. mert a papot amugy bírom van mikor én hozom viszem paplakbol templomba. emberileg meg gondolkodásmodilag szeretem de magát a mise mit olyan ne okoz boldogságot vagy megelégedést vagy nemtudom mit kéne.egy ora amit végigülök amugy végigondolom a dolgaim mert akkor van időm és kész. na és amire ki akartam lyukadni h beszélgettem erről az atyával is aki végülis aztmondta h ez teljesen rendben van. sőt tudatosan hinnem sem kell ebben az egészben ha olyan életet élek és ugy gondolkozom ami hasonlít a keresztény hit megközelítéseihez az végülis teljesen jó. szoval nem kell ahoz az egyház sőt még nagyon a hit se hogy jo ember legyél, ők max megmutatnak egy utat ahogy jobbá válhatsz. de ahogy a szavaidbol kiveszem te még a jobb emberek közül valo vagy nem kell ahoz senkinek az egyház h higyjen valamiben a papok utmutatást adnak ha kérsz tőlük. és ha találsz egy olyan papot akivel szivesen elbeszélgetsz(elsőre fura lesz de ha tulépsz azon h ő egy pap akkor kb mint egy bölcs nagybácsi szintjén lehet velük beszélni) akkor rájössz h nemis olyan különleges emberek és sokmindenről lehet velük beszélgetni. és korántsem olyan berögzült öregbácsik mint amilyennek látszanak.
2011. nov. 24. 07:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!