Mi a római katolikus egyház álláspontja a keresztes háborúkról?
Az előttem szólónak igaza van:
"Jaj néktek! mert ti építitek a próféták sírjait; a ti atyáitok pedig megölték őket.
Tehát bizonyságot tesztek és jóvá hagyjátok atyáitok cselekedeteit; mert azok megölték őket, ti pedig építitek sírjaikat.
Ezért mondta az Isten bölcsesége is: Küldök ő hozzájuk prófétákat és apostolokat; és azok közül némelyeket megölnek, és némelyeket elüldöznek;
Hogy számon kéressék e nemzetségtől minden próféták vére, mely e világ fundamentomának felvettetésétől fogva kiontatott"
Luk 11:47-50
"jóvá hagyjátok atyáitok cselekedeteit"
Itt most pont arról beszélünk hogy nem hagyjuk jóvá atyáink cselekedeteit.
A háború katolikus megalapozása Aquinói Szent Tamás elméletében az, hogy a háborúhoz három tényező kell, hogy egy háború jogos legyen:
- legitim (törvényes) hatalom
- szükséges ok
- helyes szándék
Legitim hatalom: törvényesen megválasztott uralkodó, aki isteni ill. természetjogilag törvényesen uralkodik.
Szükséges ok: ha a háború kisebb rosszat okozna, mintha nem lenne háború.
Helyes szándék: ha a megalapozott cél (legyen defenzív vagy offenzív) az emberek üdvét szolgálja.
Sziasztok!
Egy másik kérdéssel kapcsolatban az egyik katolikus válaszoló azt fejtegette, hogy csak így épülhetett fel a keresztény Európa ezért erre mindannyiunknak szükségünk van - volt.
Pontosan nem tudom a megfogalmazást, de tudom, hogy megdöbbentett az a tény, hogy vannak akik még mindig jogosnak tartják a vérengzést az egyház részéről.
"Egy másik kérdéssel kapcsolatban az egyik katolikus válaszoló azt fejtegette, hogy csak így épülhetett fel a keresztény Európa ezért erre mindannyiunknak szükségünk van - volt. "
Régi, kommunista érvelési mód ez. Régen azt is tanították, hogy a Szovjet Oroszországnak azért kellett milliókat a halálba küldenie, mert csak így tudta behozni a gazdasági lemaradását a nyugathoz képest. Ez az érvelés nem ad mentséget semmire az ég világon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!