Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan adhatnám a szüleim...

Hogyan adhatnám a szüleim tudtára, hogy én nem vagyok jó római katolikus, és nem szeretnék többet templomba járni?

Figyelt kérdés

Anyukám nagyon hívő ember. Olyan családból származik, ahol a vallás, a templomba járás központi szerepet foglalt el. A nagymamámnak 5 évig udvarolt a papám, mert a mamám apáca akart lenni. Apukám viszont ateista, nem hisz Istenben. Mégis volt templomi esküvőjük, mert anyukám máshogy nem is házasodott volna meg. Engem babaként megkereszteltek. Voltam elsőáldozó és bérmálkozó. Jártam templomba, énekeltem a templomi kórusban, ministráltam is. Már akkor sem tetszett ez az egész, de nem mertem felszólalni ellene. Egy éve még keresztanyának is felkértek, amit én el is vállaltam. Azóta viszont megismertem új embereket, rengeteget változtam, és rájöttem, hogy az egész római katolikus egyház egy nagy semmi. Nem jelent nekem semmit, ha végigülhetek egy misét, ahol a pap vizet prédikál. Most húsvétkor is ment a balhé itthon, mert nem voltam hajlandó elmenni misére, lesni a sok képmutató embert, hallgatni a pap üres beszédét. Vallásos ember vagyok, mert hiszek Istenben. De a magam módján. Szoktam imádkozni, akkor rendszerint Nagy Öregnek hívom, szóval van hitem, de ez nem a római katolikus egyház hite. Felháborít, hogy mennyire a külsőségekre ad az egyház, a pápa kijelentése, hogy ne használjanak óvszert Afrikában és stb. Hogyan adhatnám a szüleim értésére, hogy én nem szeretnék templomba járni, nem akarok templomi esküvőt sem. Legalábbis nem római katolikus esküvőt. Keresem a helyem. Bánom, hogy gyerekkoromban eldöntötték helyettem, hogy hova kell tartoznom. Sokáig nem értettem a felnőtt kori keresztelkedés lényegét, de rájöttem, hogy sokkal jobb lett volna, ha 18 éves korom után, szabadon eldönthettem volna, hogy hova szeretnék csatlakozni. Szülők! Ti nagyon haragudnátok a gyermeketekre, ha ő lelépne az általatok kijelölt útról? Nem akarok már több vitát itthon, egyszerűen meg akarom találni a helyem.

Előre is köszönöm a válaszokat!

2009. ápr. 13. 14:14
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
72%
Szerintem mond meg nekik, hogy ez neked nem jó és akkor sem fogsz menni templomba. Én is ateista vagyok, de még nem mondtam nekik. Biztos tudják valahol mélyen, mert biztos látszik a viselkedésemen. Én a te helyedben, ha felszólítanának, hogy menyjek templomba nem mennék. Ha veszekednének, ha nem, akkor sem, Tőlem be is zárhat, akkor sem. Egy idő után biztos rájönnének, hogy úgy sem fogok, aztán biztos abba hagynák.
2009. ápr. 13. 14:23
 2/12 anonim ***** válasza:
88%

Ezt az utat én is végigjártam, nem volt egyszerű.

De ha megmondod nekik, hogy te hogy érzel, és tartod magad hozzá, előbb-utóbb belenyugszanak.

Engem már a bérmálásra sem tudtak rávenni, megmondtam nekik, hogy ez mit jelent és én miért nem kérek belőle. Balhé volt, de egy idő után megnyugodtak a kedélyek.

3/12 anonim ***** válasza:
83%

Én hívő katolikus vagyok, nem mindíg megyek templomba, csak ha szükségét érzem. De az Egyházat - minden hibája mellett is - szükségesnek érzem.

De azt hiszem katolikus létem alapja, hogy egyrész az egésznek semmi értelme, ha külsőség, másrészt minden ember szabad akarattal rendelkezik.

Ezt próbáld megértetni anyukáddal. Azt is elfogadta, hogy apád ateista. Fogadja el azt is, hogy te, mint szabad akarattal rendelkező ember úgy éled meg a hitedet, ahogy neked jó. A kényszerítés csak ronthat a helyzeten és ha tudna is kényszeríteni csak egy képmutató embert nevelne.

Ha nem érti meg, akkor - vékleményem szerint - nem Istenhívő ember, hiszen a hitnek az is alapja, hogy bármit teszel, szeretnie kéne.

Elég idős vagy már, ne hagyd magad képmutatásba kényszeríteni.

4/12 anonim ***** válasza:
71%

én 15évesen elmondtam anyuéknak h nemhiszek ebben az egész felhajtásban főként nem Istenben.. bár mi nemvagyunk vallásosak meg hasonlók. soha nem jártam templomban csak akk amikor kereszteltek. de nagyon ledöbbentek végülis azt mondták h az én döntésem.

elnézést ha vmit rosszul írtam csak nem értek ehhez.

kérdező: állj a anyukád elé és mondd el neki kerek perec körítés nélkül h innentől nemszeretnél templomba járni meg a többi problémád is mondd el utána majd megbeszéli anyukád a nagyszülőkkel. őket azért komolyabban felháborítaná vszínű.

ha van vmi fejlemény még írj.

2009. ápr. 13. 15:24
 5/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Sajnos nagyszülőknek nem kell már elmondani, mert csak egy nagymamám él, de ő már fel sem ismer minket. Azt hiszem akkor lassan tényleg beszélek őszintén a szüleimmel, remélem megértenek majd.

2009. ápr. 13. 15:40
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Kedves Kérdező!Teljesen hasonló álláspontot képviselünk a hit,vallás kérdésében.Jó hallani(persze gondoltam,hogy más is van így),hogy nem egyedi a nézetem.Mivel így gondolkodsz,nyugodtan beszéld meg ezt otthon.De teljesen őszintén.Mivel írtad mennyire vallásosak otthon,el kell fogadják a te nézeted is.Előbb-utóbb.Mert nem a Hitet tagadod,csak a hókusz-pókuszt.Ne add fel,meg fogják érteni.
2009. ápr. 13. 18:55
 7/12 anonim ***** válasza:
81%

Abban nem tudok tanácsot adni, h a szüleiddel hogyan beszélj, vagy a családban hogyan oldd meg ezt a dolgot, de azt tudom javasolni, hogy nézz szét a különböző felekezetekben, lehet, hogy van olyan, ahol megtalálnád a helyed. Akár protestáns felekezet is kereshetsz. Ha hiszel Istenben, szoktál imádkozni is, meg időnként azért forgatod a Bibliát is, biztos volna olyan gyülekezet, közösség, ahol te is jól éreznéd magad, meg a család sem botránkozna meg annyira. Vagy ez elképzelhetetlen? Édesanyád nagyon hithű katolikus, ragaszkodik az egyházához? És édesapáddal mi a helyzet? Ő eljár vele templomba? Nagy botrányt keltene, ha te keresnél magadnak egy másik gyülekezetet?

Ha nem is kell "kitérned" a hitedből, sőt, hitet sem kell váltanod, csak egyházat, akkor az nem lehetne áthidaló megoldás?

Ha kell segítség, hogy hova fordulhatsz, melyik felekezet mit tud nyújtani a számodra, írj nyugodtan, próbálok segíteni. (Sokat foglalkoztam ezzel a kérdéskörrel, ugyanis ilyesmit is tanulok.) (23/L)

2009. ápr. 15. 00:42
 8/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Anyukám nagyon ragaszkodik a katolikus egyházhoz. Ő el sem fogad más egyházat. Apukám viszont csak négy évente egyszer jár templomba, ha nekem vagy a testvéreimnek volt elsőáldozása, illetve bérmálása, amúgy ő nem is hisz Istenben, csak anyukám kedvéért volt templomi esküvőjük. Anyukám nem fogadná el, ha más egyházat keresnék. Erre jó példa, hogy jártam egy sráccal, aki tényleg tökéletes volt minden szempontból, anyukám is szerette, de azt előre kikötötte, hogy a fiúnak át kell térnie a római katolikus hitre, én nem lehetek református. Aztán én nem is foglalkoztam a témával, mert még azért messze van az én esküvőm, de legalább megismertem anyukám álláspontját. Én is gondolkodtam rajta, hogy másik felekezetet kellene keresnem, de tényleg nem vagyok otthon a témában, hogy melyik miben más, melyikben milyen szokások vannak.

2009. ápr. 15. 08:26
 9/12 anonim ***** válasza:
0%

A Máté 10:32-39 kommentár nélkül leírja, mit kell tenned:

"32 Így tehát aki csak megvallja az emberek előtt, hogy egységben van velem, arról én is meg fogom vallani égi Atyám előtt, hogy egységben vagyok vele; 33 de aki megtagad engem az emberek előtt, azt én is meg fogom tagadni égi Atyám előtt. 34 Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békét hozzak a földre; nem békét hozni jöttem, hanem kardot. 35 Mert azért jöttem, hogy meghasonlást támasszak az ember és apja között, a leány és anyja között, a fiatal feleség és anyósa között. 36 Az embernek bizony a saját háznépéhez tartozók lesznek ellenségei. 37 Aki jobban vonzódik apjához vagy anyjához, mint énhozzám, nem méltó hozzám; és aki jobban vonzódik fiához vagy leányához, mint énhozzám, nem méltó hozzám. 38 És aki nem fogadja el kínoszlopát, és nem követ engem, nem méltó hozzám. 39 Aki megtalálja a lelkét, el fogja veszíteni azt, és aki elveszíti a lelkét énértem, meg fogja találni azt."

2009. ápr. 15. 21:35
 10/12 anonim ***** válasza:
81%

szerintem nem kell belemagyarázni a szituációba egyetlen bibliai verset sem, amit ráadásul kényedre-kedvedre értelmezhetsz. - ezt az utolsó válaszadónak írtam.

Az meg meglepett, h te lány vagy, bevallom, eddig fiúnak gondoltalak. :)

Addig, míg nem találsz jobb megoldást, sztem a békesség kedvéért menj el édesanyáddal misére, ne feledd, attól még nem kell résztvenned mindenben! csak ne botránkoztasd meg őt.

2009. ápr. 15. 23:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!