Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hány parancsa volt Krisztusnak...

Hány parancsa volt Krisztusnak, és melyek ezek?

Figyelt kérdés
János 14:15 "Ha engem szerettek, az én parancsolataimat megtartsátok."
2011. aug. 6. 21:04
1 2
 1/12 eric_one ***** válasza:

„»Szeresd a te Uradat, Istenedet teljes szíveddel, teljes

lelkeddel és teljes elméddel! Ez az első és legfontosabb parancsolat.

A második ugyanannyira fontos, mint ez: Szeresd úgy embertársaidat, mint saját magadat! Ez a két parancsolat az egész törvény és a próféták írásainak alapja.”

2011. aug. 6. 21:15
 2/12 A kérdező kommentje:

V Mózes 6:5

"Szeressed azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes erődből."

IIIMóz.19:18

" Bosszúálló ne légy, és haragot ne tarts a te néped fiai ellen, hanem szeressed felebarátodat, mint magadat. Én vagyok az Úr."

Ezeket parancsolta volna Krisztus? Ez a két parancsolat pillérjei az összes többinek, de melyikeknek is?

Azért tettem fel a kérdést, mert azok a felekezetek, egyházak, melyek szerint a tízparancsolat egy kalap alatt vannak a Mózesi törvényekkel (10+603). Ők azt mondják, hogy Krisztus parancsolatjait kell megtartani és nem például a tízparancsolatot. Főleg a bálványimádás és a szombatnap megtartása a leginkább "megvetendő".

Ha ezek a rendeletek nem érvényesek, csak hogy szeressük egymást, akkor miért a folyamatos idézetek, és melyek azok a parancsolatok, melyeket Krisztus parancsolt az őt követő embereknek és nem a Mózes által rendelte az Úr?

"Mert bizony mondom néktek, míg az ég és a föld elmúlik, a törvényből egy jóta vagy egyetlen pontocska el nem múlik, a míg minden be nem teljesedik.

Valaki azért csak egyet is megront e legkisebb parancsolatok közül és úgy tanítja az embereket, a mennyeknek országában a legkisebb lészen; valaki pedig cselekszi és úgy tanít, az a mennyeknek országában nagy lészen.

Mert mondom néktek, hogy ha a ti igazságotok nem több az írástudók és farizeusok igazságánál, semmiképen sem mehettek be a mennyeknek országába."

Miről beszél itt Krisztus? A maga parancsolatairól?

"Ha engem szerettek, az ÉN parancsolataimat megtartsátok."

Melyek ezek?

2011. aug. 6. 22:06
 3/12 anonim ***** válasza:

1.Uradat istenedet imadd es csak neki szolgalj!

2.Isten nevet hiaba ne vedd!

3.Atyadat es anyadat tiszteld!

4.az ur napjat szenteld meg!

5.ne olj!

6.Ne lopj!

7.ne paraznalkodj!

8.ne hazudj,masok becsuleteben kart ne tegy!

9.felebaratod hazastarsat ne kivand!

10.Masok tulajdonat ne kivand!

2011. aug. 7. 02:17
 4/12 anonim ***** válasza:

Az első hozzászóló válasza helyes volt, mivel Jézus és az Atya egy ("Én és az Atya egy vagyunk- mondja Jézus (Jn10,30), ezért nyilvánvalóan ugyanazokat a törvényeket fogja hirdetni...

Ne gondoljátok, hogy jöttem a törvénynek vagy a prófétáknak eltörlésére. Nem jöttem, hogy eltöröljem, hanem inkább, hogy betöltsem.(Mt5,17)

Nem igazán értem kedves kérdező, hogy miről beszélsz: milyen egyházak?

Egyébként ahonnan idéztél, ott leírja Jézus, hogy milyen "parancsolatára" gondol Jn15-ben (ha tovább olvastad volna:

"Az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek titeket."

Szép napot!

2011. aug. 7. 08:48
 5/12 A kérdező kommentje:

Krisztus több parancsolatról beszél, és nem egyről. Nem véletlen.

Ha ő és az Atya eggyek, és e miatt a többesszám, akkor a tízparancsolat is érvényes a szombattal és a bálványimádással.

2011. aug. 7. 14:22
 6/12 anonim ***** válasza:

Ha a bálványimádás alatt a szentek közbenjárását érted, akkor lehet vitatkozni rajta, hogy annak számít-e, de szerintem nem, ugyanis nem imádják őket, hanem a közbenjárásukat kérik. Katolikus testvéreink is az egy Istent imádják kizárólag dogmatikailag, még ha néha ez másképp is üt vissza a liturgiában.

/Bár véleményem szerint egyetlen közben járó van: Jézus Krisztus. ("Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus," (1Tim2,5)/

A szombatnapról is úgyszintén sokat lehetne vitázni, én csak annyit szólnék hozzá:

"A szombat lett az emberért s nem az ember a szombatért" (Mk2,27)

A zsidóknál a szombat, a muszlimoknál a péntek. De mi lenne, ha én pl. pincérként dolgoznék és nem vasárnapot kapnék meg szabadnapnak? Fontos, hogy ne "farizeus módján" lássuk a dolgokat, hanem a lényeget olvassuk ki Jézus szavaiból: legyen olyan napunk a héten, amikor megpihenünk, amikor Istenre figyelünk. Ez a fontos szerintem.

Egyébként nyilván érvényesek ezek a parancsolatok. Csak másképp értelmezzük. Ami nem biztos, hogy baj, csak érdemes tolerálni egymás gondolatait...:)

2011. aug. 7. 18:28
 7/12 anonim ***** válasza:
Krisztus Urunk egyetlen egy parancsolatot hagyott hátra, a szeretet parancsát. Ha megfigyelitek, mindenik fenti bibliai idézetet ide lehet visszacsatolni.
2011. szept. 1. 16:53
 8/12 A kérdező kommentje:
Ember! Az "én parancsolataimat"... többesszám!
2011. szept. 1. 21:41
 9/12 anonim ***** válasza:

Előző válaszadó vagyok:

Ne vedd már szó szerint a Bibliát! Aki sokat foglalkozott a Biblia olvasásával és volt olyan előadásokon, ahol a Biblia jelentéséről beszéltek, tudja már, hogy a Könyvek Könyvében megírt dolgokat nem kell szó szerint érteni.

Voltak Krisztusnak parancsolatai is, de amit én az előző válaszomban írtam, az úgy igaz, ahogyan oda leírtam: Mindenik parancsolat alapja a szeretet! :)

Szeresd az Urat a te Istenedet!(...) Szeresd felebarátodat, mint magadat!

Isten és embertársaink szeretete az Isten szerinti élet alapja.

2011. szept. 2. 16:08
 10/12 eric_one ***** válasza:

Szeretnék egy félreértést tisztázni. Hogy lehet valakit parancsra szeretni?

-Megmondom! Sehogy!

-Akkor nem stimmel valami...

-Így van!

Vagyis, Károli fordítása kiegészítésre szorul. a héber tóra szót szokták törvénynek is fordítani, de ha valakinek a törvény vagy a parancsolat nem megfelelő akkor elárulom hogy ugyanez a szó útmutatást is jelent. A 10 parancsolat tulajdonképpen Isten útmutatása az emberek számára, melyben az első 5 az ember és Isten közötti viszonyt, míg a második 5 az ember és ember közötti viszonyhoz ad útmutatást. (erkölcsi törvények is egyben) Ha ettől mi emberek eltérünk, azért Isten nem tud semmi felelősséget vállalni. Az ember akkor él sikeres életet egyénileg és közösségileg ha megtartja ezt a használati utasítást az élethez, be nem tartása pedig mindig kudarchoz vezet egyénileg és közösségileg is egyaránt.

Jézus betölteni jött a törvényt, nem eltörölni. Ahogy fentebb is megírta egy fórumtárs. Helyenként módosította azt, melyre szükség volt mert Ő előre látta hogy fejlődni fog az ember szellemi állapota hiszen Krisztus Szellem lakik bennünk.

Tehát mind a 613-ról beszélt! -ez a válaszom a kérdezőnek

2011. szept. 3. 16:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!