Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Minek kell fizetni Egyház adót?

Minek kell fizetni Egyház adót?

Figyelt kérdés

Amikor templomba házasodnak az emberek akkor be kell fizetni az egyház adót, de miért?

Aki nem akar templomba házasodni annak is kell fizetni?

2011. aug. 3. 16:19
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
79%
Igen, a nagybátyámat addig nem temették el, amíg ki nem fizettük a hátralékát. Bár itt Pesten én még soha nem fizettem.
2011. aug. 3. 16:22
 2/13 anonim ***** válasza:
50%
Mert a pap sem dolgozik ingyen... Ugyanúgy ő is tanult négy évet egyetemen, és valamiből meg kell, hogy éljen. Mivel pedig másként nem nagyon fizetnék az emberek, ezért általában kell.
2011. aug. 3. 16:26
 3/13 A kérdező kommentje:

Temetésért is kell fizetni??! Hát én ezt sem tudtam.

De mégis hova kerül a befizetett pénz.

2011. aug. 3. 16:27
 4/13 A kérdező kommentje:
azt gondoltam, hogy nem ingyen dolgozik.
2011. aug. 3. 16:28
 5/13 anonim ***** válasza:
68%
Templomfelújítás, modernizálás, papok, egyházi emberek fizetése, stb stb.
2011. aug. 3. 16:30
 6/13 anonim ***** válasza:
66%

Vajon az egyház adózik-e?

Vajon honnan vannak az egyháznak a méregdrága autóik?

Csak egy példa: a pécsi dzsámiban nincs belépő, hanem önkéntes adomány van. Csakhogy ha nem hagysz ott pénzt, akkor a jegyszedő néni elküld melegebb éghajlatra.

Nos, én adományt nem adok, még 10 Ft-ot sem, hiszen azért találták ezt ki a dzsámiban, hogy ne kelljen a bevétel után adózni.

Adjanak belépőjegyet és ők is fizessenek!

2011. aug. 3. 16:35
 7/13 anonim ***** válasza:
68%

Az egyházfenntartói járulékból fizetik a templom áramdíját, ahol van, ott a fűtésdíját is. A renoválásra, stb., papok, lelkészek fizetése.

A temetésért úgy kell "fizetni", hogy a temetés után egy általad gondolt összeget adsz a papnak/lelkésznek. Nem szokták általában megmondani, mennyi, ki mennyit tud adni.

És egyébként a papok 6 évet tanulnak az egyetemen, nem négyet.

2011. aug. 3. 16:37
 8/13 anonim ***** válasza:
51%

Nálunk a templom áram díját és fűtés költségét a község fizeti.

A renoválásra gyűjtenek. Nemcsak az adott templom gyülekezetétől, hanem végigjárják a községet, felkeresnek minden házat, ahol lakik valaki és kérnek tőle. Egy füzetbe név szerint bevezetik, ki mennyit adott.

A temetésért, esküvőért, de még a keresztelőért is külön fizetni kell. Nem annyit, mint amennyit te gondolsz, hanem megmondja a pap, hogy mennyit kér érte.

Persze ezeknél az eseményeknél ha nincs rendezve az egyházadó, akkor azt is rendezni kell előtte.

Ha a halottért harangoztatsz, annak is szabott ára van (programozható harang, az áramot a község fizeti, a harangozásért a papnak fizetsz, plusz "illik" adni a harangozónak is)

Az egyházak nemcsak a hívek által kapott egyházadóból, adományokból tartják fenn magukat, hanem kapnak pénzt az államtól is. Plusz megkaphatják az adók 1%-át is.

Meg még ott van a perselypénz is.

Elég érdekes módon rájuk nem vonatkozik a számviteli törvény, nem kell számlát adniuk, nem adóznak az egyházi adó és egyéb bevételeik után, Sőt még a gépjárműadó sem vonatkozik rájuk.

2011. aug. 3. 17:18
 9/13 anonim ***** válasza:
83%

Nos, mint református lelkész szeretnék egy-két tévhitet eloszlatni. Az egyházközségeknek a bevételei a következők: egyházfenntartói járulék, perselypénz, adományok. (nálunk a 3 faluban a tavalyi évben összesen 20 000 Ft adomány volt). Az állam által adott pénz nem a gyülekezet kasszájába folyik, hanem a központba, amiből visszaosztásra kerül az iskoláknak, otthonoknak, szeretetintézményeknek. A gyülekezetek nemigen kapnak belőle, hacsak nem pályáznak (de arra sincs keret).

Azt, hogy kinek mennyit kell fizetni, ez a helyi gyakorlat és a lelkész függvénye. Nálunk nincs harangozó, illetve mi vagyunk azok, a harangozásért nincs külön pénz. A keresztelőre nem kérünk pénzt, hiszen az Isten adománya, ingyen kaptuk, ingyen adjuk. Ha valaki mégis ad, az megy a perselybe anélkül, hogy megnéznénk, mennyi is.

Számlát nem, de átvételi elismervényt adni kell. Minden évben be kell nyújtani az egyház számviteli bizottsága elé a gyülekezet gazdálkodását. Minden fillérről el kell számolni. Mivel a perselypénzt nem a lelkész, hanem a presbitérium számolja meg, azt sem a pap teszi zsebre. Mindenről fel kell mutatni a számlát.

Hirtelen ennyi, ha valakit még esetleg érdekelne valami, szívesen írok.

Bocs, a hosszúságért, de azt hiszem, ezt tisztázni kellett.

2011. aug. 3. 18:54
 10/13 A kérdező kommentje:

még annyi érdekelne, hogy itt most fogják felújítani a templomot és közölték a helyi újságban hogy 34 millió forint lesz. Mi a fene kerül annyiba?

Tudom van rajta az a zöld moszat amit le kell takarítani.

De aki ilyennel foglalkozik az azt mondta, hogy amit a tetőre vagy köré raknak fém az egy idő után bezöldül, ugyanis ez a dolga. Minek teszik fel ezt a fémet, ha évek múlva meg leszedik.

2011. aug. 3. 19:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!