Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Röviden pár mondatban mi a...

Röviden pár mondatban mi a különbség a Római Katolikus és a Református vallás között?

Figyelt kérdés
tényleg szorítkozzunk a lényegre. miben van eltérés?
2011. júl. 30. 18:08
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
29%

Mindkettő keresztény. Tehát Egy vallás.

A katolikusok eredetiek.

A reformátusok nem.

A katolikusoknak van humora.

A reformátusoknak nincs.

A katolikusok hisznek az emberi törekvés erejében.

A reformátusok nem. Hanem a gyalázatos predestináció förtelmében hisznek, mely méltatlan istenhez és Emberhez egyaránt.

A katolikusok ma már készek nem keresztény vallásokkal is normális párbeszédere.

A reformátusok nem.

A katolikusok nem adták fel a vallási főséget és megküzdöttek a császársággal.

A reformátusok behódoltak a világi uraknak.

A kapitalizmus a protestantizmus egyenes következménye.

és amiben hasonlítanak

mindkettő sokáig szerettet embereket sütögetni (többek között egymást)

De a katolikusok határozottan jobb arcok.

2011. júl. 31. 09:04
 12/21 Tyler913 ***** válasza:
100%

Uristen...Jo sok hulyeseg irodott ide mindket oldalrol.Leszogezem,reformatus vagyok,de megprobalom kiegyensulyozottan megfolgalmazni a lenyeget.

Egyik sem vallas.Vallas a keresztyenseg,amelyen belul a tortenelem soran kulonbozo felekezetek alakultak ki.A katolikus es a reformatus is felekezetek.

Mint bizonyara Te is tudod,a kozepkor hatalmi strukturajanak fontos resze volt az egyhaz,amely Nyugat-Europaban egyertelmuen a katolikus egyhazat jelentette,szemben a Balkant illetve Kelet-Europat meghatarozo keleti ortodoxiaval.A hatalommal valo osszefonodas azonban sok visszaelest is okozott,ezert tobb mozgalom is indult,melyek az egyhaz megreformalasat tuztek ki celul.Ezek kozul a legnagyobb hatasu volt a Reformacio,melyet szimbolikusan Luther Marton kezdett meg 1517-ben,a 95 tetel kifuggesztesevel.

A Reformacio mozgalma illetve az egyhaz arra adott valasza vegul oda vezetett,hogy sok gyulekezet kiszakadt a katolikus egyhazbol,es az addig a papasag altal interpretalt tanok helyett pusztan a Bibliat alapul veve (sola Scriptura) uj felekezeteket kepezett,mint peldaul a reformatus vagy az evangelikus.

S hogy ma mik a legfontosabb kulonbsegek? A katolikusoknal nem csupan a Szentiras,hanem a hagyomanyok es a papasag tekintelye is szamit,mig a protestansok (a reformacio felekezeteinek osszefoglalo neve) egyedul a Biblia tekintelyet veszik alapul.Ennelfogva a protestansoknal nincs papasag,papi colibatus,szerzetesrendek es a katolikus 7 szentseg helyett csak kettot ismernek el: az urvacsorat es a keresztseget.A protestansoknal nincs fulbegyonas es utolso kenet,viszont az urvacsorat ket szin alatt szolgaltatjak ki.A protestansoknal nincs tovabba tanitoi hivatal es biborosi testulet,csupan zsinatok illetve az egyhazkeruletek elen allo puspokok.Ja,hogy ki ne felejtsem: a protestans felekezeteknel nem letezik sem a szentek,sem az ereklyek tisztelete.

2011. júl. 31. 11:50
 13/21 anonim ***** válasza:
19%
Azért az előző válaszoló sem valami objektív...
2011. júl. 31. 11:52
 14/21 Tyler913 ***** válasza:
100%

ma 11:50-es vagyok

Irtam,hogy reformatus vagyok,de ennek ellenere egy rossz szot sem irtam a katolikusokra.Mi az,amit a hozzaszolasombol vitatni lehet?

2011. júl. 31. 12:57
 15/21 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat. részemről sikerült leszűrnöm a lényeget. :) volt sok túlzás felesleges vita. de akik pártatlanul irták a lényeget sokat segitettek köszönöm :)
2011. júl. 31. 13:12
 16/21 anonim ***** válasza:
12:57: Egyetlen egyet, bár azt nem írom a számládra, hiszen minden félreérti: az Egyház nem három különböző igazságforrást ismer, amit felsoroltál (Biblia, hagyományok, pápa), hanem a Szentlélek sugallatából egy Szenthagyományt, amelynek egyike a Biblia, másika pedig annak hagyományos értelmezése, s ennek őre a pápa és a bíborosi kar.
2011. aug. 1. 13:05
 17/21 Tyler913 ***** válasza:
En nem is irtam,hogy 3 kulonbozo igazsagforrast ismernek el a katolikusok,hanem azt a tenyt kozoltem,hogy a Biblian kivul a hagyomanyokat illetve a papasag tekintelyet is elismerik,gyakorlatilag egyenrangukent,mig a protestans vallasok csak a Biblia tekintelyet veszik figyelembe.
2011. aug. 1. 13:21
 18/21 anonim ***** válasza:

Ateistaként mint pártatalan leszögezném!

A katolikusok jó arcok ra végződő komment gondolom csak irónia vagy gúny lehet.

Más vallással való tolerancia meg hasonlók?

B.... meg ateistaként többet tudok a vallásotokról mint a legtöbb fullkeresztény ugy látom!

Mert ugy e a római katolikus egyház az egyedül üdvözítő egyház és krisztus földi helytartóságának egyedüli képviselője. Ez igy igaz, higyétel el maga a pápa álltal kiadott illetve megerősitett dogmában konkrétam le van szögezve! 1967 ben! Igaz elmebajos volt mint tudjuk de a R, kat. egyház intézkedéseit mi8ndíg is jellemezte ea téboly.

2011. nov. 7. 10:59
 19/21 anonim ***** válasza:
64%

A mélyen vallásos reformátusok (főleg az idősebbek) megpróbálják bebizonyítani, hogy milyen bűn katolikusnak lenni. Nem annyira "szentek", mint amilyennek mondják magukat. Lenézik a katolikusokat, magukat istenítik, pedig igazából elég sunyik...

TISZTELET A KIVÉTELNEK (de ezek a tapasztalataim)

2012. jan. 8. 19:44
 20/21 anonim ***** válasza:

Mégis mi?

Ne viccelődjünk már!

2023. jan. 15. 11:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!