Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kiben kell higgyjunk?

Kiben kell higgyjunk?

Figyelt kérdés
2011. júl. 23. 14:09
1 2
 1/12 Bretso ***** válasza:
Senkiben sem kell "higgyjned", a hit egyéni döntés kérdése. Egyik sem jobb a másiknál, főként egyiknek sem nagyobb a bizonyítható valóságtartalma.
2011. júl. 23. 14:13
 2/12 anonim ***** válasza:

Legfőképpen magadban!

Ez sohasem fog ártani.

2011. júl. 23. 14:32
 3/12 anonim ***** válasza:

Amiben akarsz.

:-)

2011. júl. 23. 14:35
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

A helyesírási szótárban!

Az ugyanis csodákra képes.

2011. júl. 23. 14:46
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

ó,de aranyos kis kérdés:)) nem "kell"...

A hit, az felébred a lélekben, ott teremtődik: hiszem. Ebben a folyamatban olyan területek is részt vesznek a tudatodból, amely nem a racionális gondolkodás területei. Érzed, éled, hogy igaz, nem tudod, mert nem is lehet teljesen racionálisan megmagyarázni, miért. Ha valaki nagy művész - mint pl. Bach - akkor el tudja mondani pl a zene nyelvén, mit hisz, racionálisfelettiben.

Akkor: hiszem. A régi egyházatyáknak, amit a skolasztikusok is átvettek, volt egy olyan paradoxonjuk: Credo, quia absurdum.

Hiszem, mert lehetetlen.

[link]

Az, hogy a hátad mögött, ott a szoba fala: nem kell hinned, tudod, racionálisan tudod. Azt hihetem, hogy ott most nincs fal, ott egy erdő nőt, ez lehetetlen, de hihetem.(nem hiszem,de hihetném)

A vallás ilyen területekkel foglalkozik lényegében, amit nem tudok biztosan, hanem hihetem. Ha hallasz valamilyen vallás képviselőjét beszélni, akkor megérezheted, hogy ezt te hiszed, vagy nem. Fölöslegesek a racionáls magyarázatok, bár érdekesek - mint pl a skolasztikus valásfilozófusok kifejtései, nagyon érdekesek, de ettől aki nem hisz, az nem fog.

A szentiratok (minden vallásé) ehhez a racionális felettihez adnak segítséget- megnyitni a fizikai világon túlihoz a lelket. Ahogy a fizikai szemnek (ha szükséges) segítség egy szemüveg, úgy a lelki szemeinknek segítség a szentirat- ezért szent.

Az evangéliumok olvasásakor megérezhetem az igazságot, lényegi tanítását..

"boldogok, akik nem látnak és hisznek"- mondja Jézus - vagyis boldogok, akik megérzik a racionális feletti igazságot, nem kell nekik racionális "bizonyíték". :)

2011. júl. 23. 14:55
 6/12 anonim ***** válasza:
*+l vallásfilozófusok
2011. júl. 23. 14:57
 7/12 anonim ***** válasza:
Istenben.
2011. júl. 23. 15:17
 8/12 anonim ***** válasza:
Nem kell.lehet.ami fontos az életben,bármi,bárki lehet az.persze tanácsos tudást is szerezni hozzá,hogy olyan dologban higyjen az ember,amiben érdemes.
2011. júl. 23. 17:27
 9/12 bromkrezol ***** válasza:
A választási lehetőségeid nem túl nagyok. Lehet azt csinálni, hogy nem hiszel semmiben. Vagy hiszel istenben, ekkor felmerül a kérdés, hogy melyikben, egyben vagy többen? Végül lehet az, hogy csak magadban. Az a helyzet, hogy bizonyítani sem isten létét nem tudod, de még a saját magad létét sem, hisz az "én" is folyton változik. A világ megértését illetően eléggé sz.ban vagyunk, előbb utóbb axiómákba vagy hitbéli dolgokba fogsz ütközni, bárhol, ha eléggé mélyre ásol. Szerintem a gond a "vakhittel" van, mikor az egészséges kétely, és a kérdések eltűnnek, és helyüket bizonyosság foglalja el. Ebben biztos vagyok, hogyha ez az érzés valakinél megjelenik, és tartósan megmarad, akkor tévúton jár.
2011. júl. 23. 18:38
 10/12 anonim ***** válasza:

"A régi egyházatyáknak, amit a skolasztikusok is átvettek, volt egy olyan paradoxonjuk: Credo, quia absurdum."

Lehet, hogy ezt Tertullianus mondta, de az 101%, hogy a skolasztikusok elvetették.

2011. júl. 23. 21:23
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!