Hogyan kell köszönni a papnak?
Nő vagyok, és keresztelőt fogunk intézni.
Legutóbb, mikor kerestem a papot, egy egyszerű jónapottal köszöntem, majd égtem mint a rongy, mert "áldás békességgel" köszönt vissza. Református a pap. Tudom, hogy a katolikusok dicsértessékkel köszönnek.
A református papot úgy tudom, nem atyámnak, hanem tisztelendő vagy tiszteletes úrnak/asszonynak kell szólítani.
Szerintem nem sértődött meg a pap, de legközelebb köszönhetsz neki Te is "áldás, békesség"-gel. Vagy akár meg is kérdezheted, legalább látja, hogy Te udvarias akarsz lenni, csak nem ismered a szokásokat.
Katolikusnál: Dicsértessék a Jézus Krisztust válasz: Mindörökké Ámen
Református: Áldás békesség Válasz: Istennek dicsőség
De ez inkább szentsulikba jellemző amúgy szerintem is jók az előző válaszok ;)
A református köszöntés: Áldást, békességet! Elétehtő a Jónapot kívánok!
A református lelkész TISZTELETES!
Az, hogy Nagytiszteletű, annyit jelent, hogy nem segédlelkész, mert a segédlelkész a Tiszteletes.
A Nagytiszteletű megszólítás jár ki az esperesnek is, a Főtiszteletű pedig a püspöknek.
A "Jó napot kívánok!" teljesen megteszi, ha a lelkész bemegy a zöldségesbe, vagy autómosóba, ott sem köszön neki mindenki Áldás, békesség!-gel, max. akkor, ha ismerik személyesen is.
Ő nem azért köszönt neked így vissza, h beégessen, meg h érzékeltesse veled, h "denálunkezígyszokás", legközelebb ha találkozol vele, te is köszönj neki így. Visszaköszönni is lehet ezzel a formával, nem kötelező az "Istennek dicsőség!" válasz.
Az meg, h Tiszteletes, Nagytiszteletű, vagy Lelkész úr, bármelyiket is használod, megfelel. Főleg városban. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!