Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mi a baj Pál apostollal?

Ozmium42 kérdése:

Mi a baj Pál apostollal?

Figyelt kérdés

Éppen ősmagyar vallási körökben forgolódtam, amikor felfigyeltem egy emberre, aki arra készül, hogy átírja a Bibliát, "konkolytalanítja", ahogy ő mondja, és ez legfőképpen abból fog állni, hogy Pál (ahogyan ők hívják Saul rabbi) apostol leveleit egy az egyben kivágja. Ez a nap csúcspontja volt számomra, viszont a vérnyomásomat már korábban megalapozták, de hát aki turbómagyartáltosokkal kezd, az magára vessen.

Szóval miért gyűlölik Pál apostolt? Mit követett el? Mi volt a bűne?

2011. júl. 4. 09:01
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
21%

Én se vagyok oda érte. Azt hiszem, ő néha egy kicsit átesett a ló tulsó oldalára. Többször ír olyan fanatikusan mintha a zsidó törvényeket akarná betartatni. Péterrel volt is erről vitájuk, Péter tulajdonképp rászólt,amikor Pál rá akarta eröltetni a megtért nem zsidókra a zsidó törvényeket is.

Tehát én úgy érzem,hogy sokszor kitört belőle a demagóg aki legszivesebben nagyon szigorú szabályok közé szorítaná a keresztény hitet. Ez ellenkezik Jézus szelídségével.

2011. júl. 4. 09:07
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
KEdves előző te milyen Bibliát olvastál? Pont Pál az aki számtalanszor leírja a leveleiben, hogy nem a törvény betartásának segítségével üdvözölünk mert Krisztusban van az üdvösség. Olvasd el a Galata levelet azt is Pál írta és pont a törvényhez visszatérni akarókat ítéli el benn.
2011. júl. 4. 09:49
 3/18 yuda ***** válasza:
100%

Annyira "bírom" ezeket a kritikákat :D

Pál, akit úgy nevez a biblia, hogy pogányok apostola és maga Péter is igen elismerően írt róla, hogy ..de olvassátok a bibliából:

És a mi Urunknak hosszútűrését idvességnek tartsátok; amiképpen a mi szeretett atyánkfia Pál is írt néktek a néki adott bölcsesség szerint.

16

Szinte minden levelében is, amikor ezekről beszél azokban; amelyekben vannak némely nehezen érthető dolgok, amiket a tudatlanok és állhatatlanok elcsűrnek-csavarnak, mint egyéb írásokat is, a magok vesztére.

Indulásnál természetesen voltak dolgok, amiket nekik, mint úttörőknek meg kellett beszélniük és voltak átmeneti ellentétek, de mindenben megegyeztek utóbb és lefektették az alapokat.

Pált ebből kihagyni és kritizálni emiatt? Hmm...

Gyakorlatilag neki köszönhetjük az újszövetség nagy részét.

Hallottam már sok kritizálóról, nem csak Pállal kapcsolatban mondom, és azt a tanulságot szűrtem le, hogy akik ilyen jeles embereket kritizálnak, azok olyan szinten buták.. nem tudják felmérni a saját képességeiket.

Aki olyan okosnak tartja magát,-kérdésem te aki akkora nagy ember vagy, mit hoztál már létre az életben?

Mit tudsz felmutatni még századrészben is, ami jelentős?

Ha pedig egy senki, és semmi vagy, hogy jössz ahhoz, hogy világtörténelmet megváltoztató embereket piszkálj?

Csináld utánuk nosza... lássuk!

Ha pedig nem tudod, akkor kicsit visszább az agarakkal nem? Kisebb alázatot....

2011. júl. 4. 09:52
 4/18 anonim ***** válasza:

:)))

Csak óvatosan, kedves Ozzy, tudod: "Aki korpa közé keveredik..."

De ha meg már odakeveredtél, a kérdéseidet jobb lett volna ott feltenni, nem? Gondolok itt arra, hogy mégiscsak ők tudják a választ. Vagy inkább mégsem? ...

Kívülálló csak találgathat. Némi gondolkodás után akár véleményt is formálhat. De ezt a véleményt meg ők soha nem fogják elfogadni, netán beismerni az igazságot...

Az én ismeretségi körömben szerencsére csak kevés ilyen "ősmagyar" van, velük meg nem állok szóba... :-)

A témában pedig csak a szörnyülködés és a vihogógörcs szintjéig jutottam el egy-egy cikk, elmélet láttán. Vagy akár - és főleg - a gyk-n a témába vágó posztok láttán.

Pál apostol "kiátkozásáról" nem hallottam még. Elsőre - tehát még a találgatás szintjén - a következő a helyzet:

Az "ősmagyarok" néhány téveszméje:

- A héber írás a magyar rovásírásból alakult ki. Merthogy a magyar rovásírás régebbi ám szinte bármelyiknél...

- Természetesen egy csomó nyelv is az ősi magyar nyelvből alakult ki, köztük az arámi is...

- A zsidók mindig mindent meghamisítanak, így az igazi, ősmagyar vallást és a magyarok istenét is átformálták saját érdekeiknek megfelelően...

- Jézus Krisztus nem lehetett zsidó, hanem pártus herceg volt, mások szerint egyenesen ősmagyar...

- Úgy általában mindenben a magyarok voltak az elsők, a legjobbak, a legfejlettebbek, legcivilizáltabbak, stb.

Tehát szerintük a zsidók ezt a sok-sok dicsőséget akarták és akarják elvenni tőlünk.

Merthogy a zsidók mindig is világuralomra törtek; és itt kezdődik az összeesküvés-elméletek hosszú sora.

Pál apostol ugyebár "a nemzetek apostolaként" közismert, azaz oroszlánrésze volt abban, hogy a zsidó vallással vitathatatlanul szoros kapcsolatban levő, másképp a judaizmus talaján álló kereszténység tanai elterjedtek más népek között.

Ebből indulhattak ki, tehát szerintük Pál hibája / bűne, hogy az "igazi ősmagyar vallás" helyett Magyarországon, sőt akár Európában is a kereszténység dívik.

Tehát szerintem - nagyon egyszerűen és szűken fogalmazva - a saját dicsőség keresése és az antiszemitizmus a kiindulási pont, vagy inkább az ok, melyből minden meséjük ered.

Egyébként Pál eredetileg tényleg Saul rabbi volt eredetileg, de ugye volt az a híres damaszkuszi történet... :-)

Ha érdekel a téma, ajánlom szíves figyelmedbe Risto Santala: Pál apostol - Saul rabbi /Az ember és a tanító a zsidó források fényében/ c. könyvét. Szerintem nagyon érdekes és hasznos mű. Csak két mondat az Előszóból:

"Pál mind a zsidó, mind a keresztény tudósok szemében szálka. (...) Még Jésuát /Jézust/ is többen elfogadják, mint őt."

2011. júl. 4. 10:49
 5/18 anonim ***** válasza:
Ozzy, az előző nem az Idézőjeles Marxista volt, annak ellenére, hogy le Ozzy-zott. Az Idézőjeles még mindig nem jelenít meg nevet. Egyébként, relax. Nem éri meg, hogy aggódj, 100%, hogy nem veszik ki a Bibliából Pál apostol leveleit, akármik is legyenek ezek. Szóval ne idegeskedj, ha tisztán emberismeretből nézem, akkor ha ezt meglépnék, már ott állnának a Vatikán előtt a tüntetők.
2011. júl. 4. 11:07
 6/18 A kérdező kommentje:

Természetesen magánvállalkozásról van szó, nem egyházi indíttatású a dolog. Az úr állítása szerint 10 évig Jehova tanúja volt, de otthagyta, és most felcsapott ősmagyarnak. Közben természetesen adja, mi lényege, ezotéria minden mennyiségben, közben zsidózás, és természetesen engem is le "zsidó-hitű"-zött. És persze előszeretettel használja a varázsszavakat, mint Vajk, tűzzel-vassal, kiirtotta, üldözte, és amiket te is felsoroltál.

Azért foglalkozom vele, mert pár hét múlva a városba jönnek hepajozni, és személyesen felkeresett az illető (ez dukál a jehovás múlthoz). A követői még nála is rosszabbak. És az a legszebb az egészben, hogy az Arvisura, amit bálványoznak, semmi ilyenről nem ír. De önfelkent prófétáknak mindegy.

2011. júl. 4. 11:59
 7/18 anonim ***** válasza:

Halihó!

Lemaradtam valamiről?

Merthogy nem értem az előző posztot.

Szerintem a nickem világosan olvasható (B. W., nem I. M.), akkor miért hangsúlyos, hogy a kettő nem ugyanaz?

Ha a kérdező bármilyen okból nem szereti ezt a becéző formát, természetesen nem használom többet. Csak láttam már valahol, s használtam is, mert rövidebb.

Viszont úgy látom, az előző válaszadó félreérti a dolgot: Az aggódás tárgya - Pál leveleinek kivétele a Bibliából - csak az ősmagyar szintre vonatkozik.

Nekik meg ugye semmilyen hatásuk, befolyásuk nincs sem a Vatikánra, sem a protestáns egyházakra. Szerencsére. :-)

Tehát az, hogy ők mit vesznek ki belőle, vagy mit tesznek hozzá, senki mást nem érint, kizárólag őket. Hozzáteszem, hátrányosan, mivel mindkét eljárás bizonyos szankciókkal jár...

Csak hát bizonyára - sokakkal egyetemben - azt hiszik, persze tévesen, hogy a Biblia olyan, mint a szakácskönyv: Még az alapanyagokkal is lehet variálni, de a fűszerezés már mindenképp ízlés szerint történik.

2011. júl. 4. 12:01
 8/18 anonim ***** válasza:
Semmi.
2011. júl. 4. 12:09
 9/18 anonim ***** válasza:

Berta: Csak a félreértések elkerülése végett írtam, mert én is Ozzy-zom Ozmiumot, és hát már egy jó ideje minden kérdéséhez hozzászólok, amit látok. Egyszer mintha mondta volna, hogy jó lenne, ha a nevemet is megjeleníteném, és hogy nehogy véletlenül azt higgye, hogy megjelenítettem a nevem. Továbbra is félig anonim marad az Idézőjeles.

Csak ezért írtam, ne vedd magadra!

2011. júl. 4. 12:45
 10/18 anonim ***** válasza:

Rendben, köszi a választ.

Úgy lehet, akkor pont Tőled láttam...:-)

Viszont, ha jól sejtem, nem egy oldalon álltok.

Dereng is valami a Politikából...

Ha stimmt, akkor azért nem kellene ide is áthozni, nem?

Vagy itt is nyakig benne vagytok?

Költői kérdések voltak, nem szükséges válaszolnod.

2011. júl. 4. 14:03
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!