Mi a véleményetek a Buddhistákról és a Buddhizmusról?
Nos, akik komolyan gyakorló buddhisták, azok szerintem megbízható, csöndesebb, kedves emberek, akik segítőkészek és türelmesek.
Idén jelentkezem a Buddhista Főiskolára :)
19/L
és ott mennyi az éves tandij vagy ez hogy van?
mert én is szivesen jelentkeznék :-))
én pótfelvételizni fogok és még van államilag támogatott hely, szóval ingyenes :)
Nagyon várom már :D
A nagy világvallások közül toronymagasan a legszimpatikusabb, talán legfőképp mert nem tolakodó-térítgető, nem arrogáns, de nem is elzárkozó-kirekesztő vagy túlzottan merev, ez amennyire én láttam, a gyakorlóira is jellemző. (Mielőtt harapnátok: a hithű keresztények, muszlimok, hinduk, stb sem rosszabb emberek, úgy vélem amíg a hit hit marad és nem fanatizmus, addig építő és erényes dolog, akármilyen hit is legyen, de sokkal több negatív példát hallottam-láttam más vallások követőinél)
Az más kérdés, hogy a buddhizmus gondolatiságát, életszemléletét hogyan teszi magáévá valaki, aki itt, a nyugati kultúrkörben szocializálódott. A buddhista országokban a hétköznapok, a neveltetés szerves része, nálunk idegen, furcsa dolog, egy hazai gyakorlónak simán szembe kell mennie a legtöbb hatással, amit odahaza, a családjában átélt-tapasztalt-átvett. Teljes értékű vallásgyakorlók lehetnek, csak úgy gondolom sokkal nehezebb számukra befogadni a gondolkodásmódjukat.
véleményem:
szerintem buddha gondolatai egyszerű átmenet a józan ész és a hinduizmus közt. talán kisebb fokú konfucianista hatás is van benne.
mindenesetre csak sajnálom azokat akik tényleg elhitetik magukkal hogy az élet élvezete valójában szenvedést hoz.
míg egy jóságos buddhista koldul, addig egy gonosz muszlim adakozik. ez is egy különbség.
a buddhizmus nem egy életmódban fenntartható vallás
19:50
ez egy téves nézetből fakadó illúzió, nagyon egyszerűen azon okból hogy a világon töredéke a buddhistáknak a száma a keresztény, muszlim, hindu emberekhez képest.
ha jobban utánanézel, találsz majd arrogáns buddhistákat
ez szerintem sokkal kiemeltebben igaz példul egy muszlim nőre, vagy egy zsidó férfira
szerinted őket mennyire fogadják el európában?
Az utolsó hozzászólással vitatkoznék. Hogy töredéke-e a buddhisták száma a többi világvallásénak ezt azért lehetetlen eldönteni, mert Kínáról nincsenek pontos adataink és ez egy olyan ország ahol az emberek hagyományosan három valláshoz tartoznak. Ha a kommunizmus előtti időkből veszünk vallásföldrajzi adatokat (tudományos könyvekből) akkor ez a fenti megállapítás (a töredékről) alapjaiban dől meg. Mindig igen ízléstelennek tartottam a vallások felületes összevetését. Persze a muszlim akár adakozhat is pénteken, (megjegyzem a mahayana buddhizmus tíz páramitája közül az első szintén az adakozás) ha szombaton robbantgat. Elvileg a zsidók és a keresztények meg a muszlimok azonos "istent" imádnak, mégis mérhetetlen gyűlölettel fordultak hosszú időn át egymás kultúrája irányába. Nos persze a buddhista szeretet nem ajnároz senkit, ám senkit nem is repít a levegőbe, vagy sütöget meg Genf főterén (Kálvin)mint a keresztény karitász. Nem intéz támadást más vallásúak ellen, és sosem terjesztette karddal a Magasztos tanításait.
Továbbá: a buddhizmus NEM hinduizmus! Koncepciójában és eredendően más!
A konfucianizmusnak meg végkép semmi köze hozzá, olyannyira, hogy a konfuciánus hivatalnokok nem igazán szívelték a szerzetesi hagyományai és az individualista szemléletmódja miatt. /nem a nyugati értelemben vett individualizmusra kell persze itt gondolni, hanem csak arra a magatartásra, amely egy konfuciánus számára elfogadhatatlan: a család, és a társadalom és az uralkodó és az ősök tisztelete másodrendű, saját spirituális fejlődésünkhöz viszonyítva. / A taoval szorosabb a kapcsolat.
Elég sok buddhistát ismerek de eddig nem találkoztam köztük koldussal.
Olyannal aki haldoklóknak segít, vagy alapvetően rendesen dolgozik és ahol lehet gyakorolja az adás páramitáját igen.
A szerzeteseknek meg ugye nincs vagyonuk.
A buddhista életmód tökéletesen fenntartható, mi több az új közgazdasági elméletek (A kicsi szép) fényesen bizonyítják, hogy igazán csak ez fenntartható: emberközpontúságunkról áttérni a természetközpontúságra, a heves szeretet és pusztítás rohamok helyett áttérni a szelíd és kitartó nem ártásra, a vágyak gyalázatos hajszolásáról, áttérni a szerényebb igényekre.)
Történelmi viszonylatban, a buddhizmus a legbékésebb vallás és a legemberibb is, hiszen senkit nem emel az ember felé, hanem őt teszi minden szempontból felelőssé, világi és világ feletti dolgaiban.
Számos buddhista karitatív szervezet létezik, csak ezek általában nem szokták mindezt reklám célra felhasználni.
A buddhizmusban az együttérzés és a bölcsesség egységére törekednek, hiszen a jó szándék bölcsesség nélkül inkább rombol mint sem segít.
A jó szándékkal kikövezett útról gondolom mindenki hallott már.
Tisztelettel egy arrogáns buddhista!
SARVA MANGALAM ASTI!
BÉKESSÉGET MINDEN LÉNYNEK!
"Történelmi viszonylatban, a buddhizmus a legbékésebb vallás és a legemberibb is, hiszen senkit nem emel az ember felé, hanem őt teszi minden szempontból felelőssé, világi és világ feletti dolgaiban. "
Ezért is tetszik.
Múltkor olvastam egy könyvet, a Dalai Láma gondolatai voltak benne. Nagyon tanulságos volt, sokszor éreztem, hogy hozzám szól.
Amikor meg meghallom a Pápát, akkor az jut az eszembe, hogy eltévesztette az évszázadot.
A meditációik és az aszkétizmus tetszik, és azt gondolom hogy a legtöbb buddhista jó fej lehet. A meditáció segítségével azt hiszem hogy a belső imához hasonló dolgokat el tudnak érni és így lehet hogy közel kerülhetnek Istenhez.
De azért a buddhizmust egy veszélyes tévtanításnak tartom, mert nincs reinkarnáció, és ha valaki ebben hisz az sok rosszhoz vezet. Az előző életekről szóló képek és sugallatok a bukott angyaloktól származnak.
Kedves utolsó válaszoló!
"De azért a buddhizmust egy veszélyes tévtanításnak tartom, mert nincs reinkarnáció, és ha valaki ebben hisz az sok rosszhoz vezet. Az előző életekről szóló képek és sugallatok a bukott angyaloktól származnak."
Nem tudom te miben hiszel és mit gyakorolsz, de őszintén remélem, hogy van annyi humorérzéked, hogy ne vegyed magadat túl komolyan. Bár a tőled kiemelt idézetből nem ez derül ki.
Szerinted reinkarnáció nincsen szerintem meg jeles illetve bukott angyalok nincsenek :)
És a te általad imádott "istent" világi istennek tekintik a nemes dharma követői. :)
Viszont mind a kettőnknek lehetne egy remek napja! Neked adja Isten, nekem hozza a karma!
üdv
"Minden ami keletkezett mulandó. Törekedjetek fáradhatatlanul!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!