Milyen üzenetet hordoz számodra ez az idézet?
"Ez egy valóban fordulatos, érdekes beszélgetés volt, bár nem tudtuk egymást meggyőzni. Részemről nem is volt cél. Viszont vitathatatlanul érdekes volt."
Ha beszélgetésről van szó, akkor nem a másik meggyőzése a cél, csak említése egy-egy gondolatnak, a másik reakciói alapján. :)
elnézést az offért.
üdv
26/F
LastOne.Left
szóval a helyzet úgy igaz, hogy egyikünk célja sem volt a másik meggyőzése. :)
üdv
26/F
LastOne.Left
Kedves Helmet!
Húú, hogy miket ajánlasz nekem...:-)
Tényleg olvastam már, kb. az 5. oldalig, és most megint csak eddig jutottam el; ez a beszélgetés valóban érdekes, fordulatos, csak nekem túl magas, nem vagyok oda a filozófiáért:-(
Persze fel tudnék hozni mindenféle kifogásokat is az igazság helyett.:-)
Szerencsére választ vagy véleményt nem kértél, úgyhogy ezt megúsztam...
Viszont a belinkelt sárkányos dolgot is újraolvasva és kéretlenül is reagálva rá: úgy gondolom, poénnak szántad, csak véletlenül a Humor helyett a Valláskritikába került. Ha mégsem, akkor jövőre találkozzunk valahol, és megyek veled Sárkányküküllőre vagy hova sárkánynézőbe! :-) Bár szerintem attól, hogy hiszel benne, nem jön létre, tehát én már csak ezért sem láthatnám, azon felül,hogy nem hiszek benne, és mint írtad,ez kizáró ok.:-)
Komolyra fordítva: Nem gondolnám, hogy pl. Isten azért létezik, mert valaki elkezdett hinni benne, ezzel mintegy létrehozva Őt! Neki kell(ett) léteznie előbb ahhoz, hogy bárki is hihessen benne.
Ha bármit is elképzelek, az létrejön az én gondolataimban, elmémben, akárhol, de nem a valóságban, a látható szinten. Persze, ezt LastOne pillanatok alatt megcáfolná, és sejtem is, hogy hogyan, de nekem az Ő filozófiája is magas...
Valahol azt írtad, szabadgondolkodó vagy, nem vallásos. - Ez tetszik, már ha ugyanazt értjük a vallásosság fogalmán. (Én pl. azt szoktam mondani, hívő vagyok, nem vallásos.) Meg azt is írtad, hogy Istent a természet felett állónak gondolod, amivel egyetértek, de máshol meg ellentmondtál magadnak. (Nem biztos, hogy pontosan idéztem.)Akkor most hogy is van ez?
Kedves LastOne! Ha már így összefutottunk: Tényleg bonyolult nekem a te világod, legalábbis mostanában. Eleinte még egyszerűnek tűnt, és nagyon sok válaszod tetszett, sok-sok bölcsességet fedeztem fel bennük. De ahogy elkezdted kibontani a témát itt, ezen az oldalon, nem bírtalak követni. Belenéztem abba a könyvbe is, amit ajánlani szoktál a kérdezőknek, de már az elején keresztbe állt tőle a szemem. Ez az ún. mentalizmus?
Remélem, írtok! Üdv, Berta
Kedves Berta. :)
Könnyen meglehet, hogy az idegen szavak tévesztenek meg kissé a könyvvel kapcsolatban, az én általam fejtegetős rész is talán az"újdonság" hatása miatt érthetetlen, vagy inkább befogadhatatlan. A mentalizmus röviden annyit tesz, hogy a világ megjelenése totálisan mentális, lásd álom, és minden CSAK az elménkben jelenik meg a világérzettel kapcsolatban(plusz személyes gondolatok, plusz magunk által kreált anyagi megjelenés, ami el is tünteti az "eredetit"), mint "jelenetsor", lásd álom, vagyis az elméinken kívül semmiféle anyagi világ nem található, ez persze nem azt jelenti, hogy nincsen "anyag", hanem azt, hogy az bennünk van az előbb leírt módon, és azért marad fenn a működése a mi személyi tudatunk oda nem figyelés alatt, mert azt az egyetlen létező, egyetemes Elme tartja fenn. Ez nem tűnik bonyolultnak, csak idegen az ember számára, pont azért, mert az idők(itt érts korábbi életet is, hiszen az elme örök ebben a felállásban) során iszonyatmód hozzászokott, hogy a világra úgy tekint, hogy az külsőleg helyezkedik el elméjéhez képest, egyszerűen nehezére esik átélni azt, hogy nincs kint semmi, mivel még tévedése fogságban tartja...azt gondolja az ember, hogy amit lát az a kinti dolog, és eszébe sem jut, hogy az alapból a test által megjelenített "képsor"...s mint említettem annak simán van valóságalapja, hogy a dolog belülről vetül ki.
Persze jöhetnek a kérdések, hogy miért nem vagyunk képesek fantasztikumokra...nos pont azért, mert a kinti világ illúziójának rabságában sínylődünk. :)
Kérdezem tőled, ezt bonyolultnak véled? :)
üdv
26/F
LastOne.Left
bocsi egy kiegészítés a mentális elvvel kapcsolatban, mert lehet ezt a dolgot nem olvastad tőlem.
Vegyük úgy most, hogy Te vagy az a bizonyos Elme. Tudsz mindent egyszerre, vagyis mindenről megvan az információd, tehát nem változol sehova, mert teljes vagy, nem keletkeztél, nem pusztulsz el, csak VAGY, test nélkül. Ott van benned a tudás mindenről, megfogod szépen, és magadban megjeleníted bizonyos részeit a totális tudásodnak, példaként egy szobát, amiben vannak emberek, állatok, növények, és "élettelen" tárgyak. Egy jelenetsort vetítesz le magadban, mondjuk 10 percet(azért írtam időt, hogy értsd). Azáltal hogy ezt megteszed, Te magad nem csökkensz lényegileg. Amint ez a "képsor" testet ölt magadban, Te magad húzódsz meg, mint elme, minden egyes dolog mögött az szituációban...tulajdonképpen Te magad szemlélsz az általad manifesztált anyagi megjelenésen keresztül, de mégis az általad megadott fizikai megnyilvánulásodhoz tartozó szellemi szinttel. Így adsz egy életet mindennek, amit éppen felszínre hozol Elmédben - ugye a tárgyak az általad megengedett szabály szerint működnek, míg a növények szintén, az állatok szintén és az ember szintén, de az embernek biztosítod a lehetőséget, hogy dönteni legyen képes, vagyis választhasson, nem pedig "belekódoltan" működjön a teste által. Viszont ha az egyik egyén, például az egyik emberi szereplő szemszögét nézzük, akkor az első rendben csak annyit tud, hogy tapasztalja a szobát, ami körülveszi, gőze sincs először, hogy önmaga micsoda, azt gondolja a teste, amin át tekint, mivel először csak azt képes "mozgatni", és Téged nem lát, mivel leköti az általad fenntartott szoba illúziója, vagyis feltételez magához képest egy külső "világot". :)
Amíg Te ezt a levetítést végzed, megőrzöd tejességed, vagyis rád nem hat az idő, de mégis létrehozol magadban mind teret és mind időt(jelentben szereplő dolgok változása), így időn és téren túl vagy, ahogyan az általad fenntartott epizódban szereplő dolgok elméje, ami végső soron Te magad vagy, is, hiszen veled azonosak minőségben, csak lekorlátozzák magukat a tévedésükkel, miszerint azt hiszik az általad megjelenített "anyag" termékei. :P
bízom benne érthetően fogalmaztam.
üdv
26/F
LastOne.Left
...minőségben, csak lekorlátozzák magukat a tévedésükkel, miszerint azt hiszik az általad megjelenített "anyag" termékei...és érzékeinktől korlátozva nem látják a valóságot, csak annak töredékét. :P
üdv
26/F
LastOne.Left
Kedves LastOne.Left!
Köszönöm, hogy válaszoltál! Újabb sikerélmény az újoncnak...:-)
És igen, kb. ilyesmikre számítottam... Tényleg újszerű, idegen, valahogy nekem felfoghatatlan ez a dolog - és nem igazán az idegen szavak miatt. Mindenesetre szép tőled, hogy ennyi időt áldozol arra, hogy megpróbáljam (megpróbáljuk) megérteni, de azt hiszem, az én esetemben a fáradozásod hiábavaló volt. Lehet, hogy már túl "öreg" vagyok, vagy túl "kocka" a gondolkodásom ehhez.
Az eddigi válaszaidból nekem az jön le, hogy segíteni akarsz másoknak, vagy csak beszélgetni, tájékoztatni, nem pedig kioktatni, leszólni a másként gondolkodókat. - Ez nagyon pozitív, becsülendő dolog szerintem, ezért minden elismerésem, még ha nem is értelek vagy nem is értek egyet.
Köszönöm még egyszer, Isten áldjon!
Berta
Kedves Berta. :)
Köszönöm a kedves szavakat, próbálom azt tenni, amit kell.
Ha megengedsz egy szellemes, de mégis idevágó megjegyzést, és bízom ennek a nem félreértésében, akkor azt írnám, hogy ha azt hiszed magadról, hogy nem tudod felfogni az elmondottakat, akkor bizonyára nem is fog sikerülni még egy darabig..látod milyen hatalma van az elmének...az van, amit hisz...mindenesetre én tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy ott van benned az a Berta, aki/ami teljesen átlátja az elvet, ami teljesen tisztában van az isteni igazsággal, ami tudja magáról, hogy már itt és most tökéletes, ami végül is Isten maga...kívánom, hogy megleld önmagadban, megfogd és áraszd, hiszen Te vagy Az. :)
Gondolom akkor az kiderült, hogy nem is bonyolult a dolog, csupán szokatlan. :)
üdvözlet
26/F
LastOne.Left
Kedves LastOne!
Ismét köszönöm a választ és a kedves stílusodat.
Amit írtál, ahhoz hasonlót tudok: "jujdeborzasztóanprotestánsfundamentalistaevangéliumi" keresztény körökben a "hit erejéről" vagy a "kimondott szó erejéről" szoktak beszélni, legalábbis ha jól emlékszem. Aztán ehhez még jön a "mégborzasztóbbőrjöngősajajajkarizmatikusok" egyes csoportjainek a "megvallása", stb.
Egyébként ha szánnék rá időt, + lenne kedvem hozzá + egyebek, akkor nyilván jobban érteném, de jelenleg ez most részemről felejtős.
Okok: Tényleg nem vagyok oda a filozófiáért, a fősulin szerencsére csak két félév volt belőle...:-). Nekem ehhez annyit kellene gondolkodnom, hogy másra, ill. a gyakorlati kivitelezésre nem nagyon maradna időm, hiába itt a nyári szünet...:-)
Az igazságot szeretném jobban megismerni, vagy újra megtalálni, mert volt életemnek egy több éves, bár hullámzó, de mégis boldog időszaka, amikor szellemileg sokkal jobb állapotban voltam, mint most... És az sok részben egyszerű volt, legalábbis az elméleti rész. A gyakorlatban persze (a szolgálatokon kívül)főleg rövidebb v. hosszabb harcok voltak, amikből kisebb-nagyobb sérülésekkel, de általában győztesen jöttem ki, pontosabban Isten úgy hozott ki; a vesztes csatákról meg jobb nem beszélni...Bocsi, hogy így kijött, de hát nőből vagyok, annak is az őszintébb csoportjából.
2. Tegnap éjjel végigolvasgattam az írásaidat, mindet, amit egy másik topicban csak meg lehetett találni. (A nevét nem írom le, nehogy valaki megbotránkozzon...:-) )
Érdekes módon ott azért a nagy részét értettem, holott ugyanaz a téma, csak talán nem annyira "mélyen". És pár dolgot el is tudok fogadni belőle.
A személyeskedő, Rólad szóló írások szerzőinek többsége úgy látom, elfogad Téged is és a különös világodat is, a rosszindulatú megjegyzésekkel meg nem kell foglalkozni. - Bár valószínűleg eszed ágában sincs ezen rágódni, annál sokkal kiegyensúlyozottabbnak, erősebbnek tűnsz. Ebből a szempontból azért jobb a fiúknak, nem lelkiznek annyit mások véleményén... Amúgy kíváncsi lennék, ismersz-e még olyanokat, akik ennyire mélyre mentek ebben az önvalós cuccban, mint Te; és ha igen, tartjátok-e a kapcsolatot akár személyesen, akár máshogy. Meg akiknek ajánlod, jeleznek-e vissza, stb.
De úgy látom,már sikerült túl személyes vizekre eveznem, aminek végképp semmi köze Helmet kérdéséhez (aki meg jól eltűnt, a rondája, semmi életjelet nem ad magáról); úgyhogy itt be is fejezem. Ha esetleg megint kedved szottyan írni (merthogy már az előzőre sem számítottam), akkor szerintem inkább folytassuk privátban!
Üdv, akinek-csak-a-nickje-a-Berta :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!