A Károli Bibliában lévő Jehova kifejezés "bizonyító erejű"?
Például: Zsolt 83,1
Ha bizonyító erejű, akkor miért?
Erre szerintem nincs bizonyíték. A héber nyelv leginkább csak mássalhangzókat jelöl, a magánhangzók jelölésére pontozást használnak. Ez viszont jelen esetben tudtommal nem ismert. Szóval csak a mássalhangzókban lehetünk biztosak.
Bár nem értem, miért kell akkora feneket keríteni az egésznek, végül is mi múlik ezen?
Semmi, nem is én kerítek nagy feneket neki, hanem a Jehova tanúk jönnek ezzel. Az egyik 'bizonyítékuk' a Károli Biblia Jehova kifejezése.
Azt az idézetet hozva a Károliból, hogy: "És hárman vannak, a kik bizonyságot tesznek a földön, a Lélek, a víz és a vér; és ez a három is egy." 1Jn 5,8 Erre azt mondják, hogy hazugság, belemagyarázás, rossz fordítás. (megjegyzem valóban nem így van a görögben).
Hazuggá teszik a Károli bibliát egy idézet alapján, míg egy másikkal bizonyítva állításukat. Az ő Bibliájuk újszövetsége tele van "tömve" a Jehova kifejezéssel, míg a görög iratokban egyetlen egyszer sem szerepel sem a Jehova, sem a JHVH tetragramma. A héber iratokban, ahogy az előttem is említette a kedves hozzászóló, nincs Jehova kifejezés, 'csak' a JHVH tetragramma. Ilyen alapon lehet ejteni Jahve-nak (aminek ráadásul még van valami értelme is a héberben) , vagy bármilyen szónak, mely tartalmazza a négy mássalhangzót a megfelelő sorrendben.
Ezért tettem fel a kérdést, hogy mit bizonyít a tanúknak a Károli idézet, mialatt nem egy idézetet rossz fordításnak, hazugságnak titulálnak a Károliból, többek között az említett szentháromságos idézetet.
Amit hazugnak és rossznak állítnak, abból miért idéznek, mint állításuk bizonyítékát?
Adónáj,,Él-Chai,,Él-Qanná,,Elóhim,,Jahve-Cidkénu,,Jahve-Jire
ésmég lehetne sorolni több száz kifejezést vagy nevet ami Istenre utal.A mi napjainkban használatos Isten nevére:Atya,Mennyei Atyánk,és a másik:Úr Jézus Krisztus.
Ez az Isten neve: Jahve, JHVH, Jehova. Mindenhol máshogy nevezik. A zsidók kitörölték, hogy feleslegesen ne mondják ki a nevét ezért törölték, a Károliban sincs bent minden sorban és a katolikusban sem.
A zsidó templomban is fent van, JHVH.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!