Hogyan kell meditálni?
Gondolkoztam, hogy hova tegyem fel a kérdést. Végül ez lett. :)
Már olyan 1-2 éve próbálkozom vele, de csak egyszer éreztem úgy, hogy tényleg "sikerült" volna. És fogalmam sincs, mit csináltam akkor...
Sok helyen olvastam, hogy fény- vagy hangmeditációt kell csinálni. De hogyan?
Tanács, valaki?
www.gunagriha.com
vagy Anthony De Mello: Úton Isten felé
vagy: Müller Péter: Belső mosoly.
Kedves kérdező!
Pontosan mit értesz meditáció alatt?
Ha valamilyen modern technikát akkor abban nem tudok segíteni.
Amennyiben a hagyományos gyakorlatok érdekelnek ezeket elsajátíthatod közösségekben.
A meditációk (itt a buddhista hagyományt értem alatta)
Két jól elkülönülő részre bonthatóak:
Szemléletes gyakorlatok:
mantra, vizualizáció és
egyéb eszközök használata
nem szemléletesek:
sattipathana: (éberség gyakorlat amelyik később két ágra bomlik: A.) Samatha nyugodt időzés avagy koncentráció B.) Vipassana belátó bölcsesség.
A Samatha útján haladva lehetséges elérni a négy formai és a négy forma feletti Dhányját (révületet)amelyek mellék jelenségei lehetnek a fényfelvillanások, a fájdalomérzékelés megszűnése, rendkívüli öröm stb.
A közvetlen utakhoz soroljuk: zen meditációt illetve a dzogcshent
Ha egyéb érdekel írj személyesen, ám a legfontosabb, hogy hiteles tanítótól és gyakorlótól tanulj és ne adj elő magánszámot, mert annak negatív következményei is lehetnek..
Üdv
Az előző hasznos válaszhoz kiegészítésként írom (bár az előzővel nem minden tekintetben értek egyet) :
Valóban nem mindegy, mit ért valaki meditáción. Sokféle van, sokféle értelemben. A KÖZÖS PONT A KÜLÖNFÉLE ÉRTELMEZÉSEKBEN ILLETVE FAJTÁIBAN A TUDATOSSÁG ÉS A FIGYELEM JELLEGE.
Ha a célod az, hogy a fizikai világnál teljesebb, globálisabb, a fizikai érzékeken "túlmutató" érzékelésről szerezz tapasztalatot, akkor meditációnak lehet értelmezni, ha lazán elvonod figyelmed a fizikai érzékekről, érzelmeidről és gondolataidról aképpen, hogy nem erőlködsz, "nem görcsölsz", hanem hagyod, hogy az éppen megjelenő fizikai érzékleteid/gondolataid/érzelmeid jöjjenek-menjenek; tehát ha megjelenik egy ilyen érzéklet, akkor ez van, semmi gond, hadd jelenlen meg, majd elmúlik, ha nem kapaszkodsz bele; és egyre inkább a tágabb létezés, a 4-nél több dimenzióból érkező érzékelést fogadod be. Olykor az Eredetünket is érzékelheted.
Mindezek miatt én bizonyos értelemben azt is meditációnak nevezem, amikor alszunk, álmodunk, bár utóbbiakról nagyrészt nincs emlékünk éber állapotban, hanem csak minimális, töredékes és torz.
Ugyanakkor van, aki meditációnak nevezi azt is (joggal, bár ez más értelemben vett meditáció), amikor hagyod lazán a figyelmedet nyugodni egy fizikai érzékleten, pl. zenét hallgatsz, de közben nem szóród szét figyelmed.
Amiben másképp látom, mint az előző hozzászóló:
Vannak egyes vallásoknak olyan pontjai, amelyeket A TÖBBSÉG ÉRDEKÉBEN hoztak létre jó szándékból, amiatt, hogy a legtöbb ember az ilyen pontokat ha nem tartja be, akkor az illető bizonytalanná válhat, vagy akadályozva lehet a fejlődésében más módon; olyan pontokra gondolok, amelyek valójában nem feltétlenül betartandóak a siker érdekében, de segítheti a tanulót, bár lehet ennek kockázata is ,az előző beíró azon kitételére gondolok, hogy szerinte lehetőleg csak képzett mester igénybevételével lehet kockázatmentesen és eredményesen eredményt elérni meditációval; tehát ez valójában nem feltétel, és van kockázata: sosem tudhatod, ki vezet félre, ki hamis mester, ki hamis guru.
Egyébként is: a válaszok megvannak belül, a külvilág azonban megfelelő inspirációt adhat (bár meg is téveszthet, vagy tévesen értelmezheti az ember a külvilág jeleit, érzékleteit)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!