Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A párom evangélikus,a volt...

A párom evangélikus,a volt felesége kereszteletlen. Polgári esküvőjük volt. Tudtok-e olyan papot, aki segít, katolikus esküvőben?

Figyelt kérdés
A plébánosom,aki gyerekkorom óta ismer azt mondta,csak akkor lehet katolikus esküvőnk,ha viszek egy katolikus keresztlevelet a volt feleség nevére kiállítva,vagy a párom egyházi bíróságon érvényteleníti az előző házasságát.
2009. márc. 15. 01:12
 1/10 anonim ***** válasza:

Ha polgári esküvőjük volt, és elváltak, akkor annak semmi hatása nincs a ti esküvőtökre.

Egyházi bíróságon csak egyházi házasságot lehet érvényteleníteni. A párodnak ilyen nem volt.

Biztos, hogy jól elmondtál mindent a papnak? Nem értett félre semmit? Annak amiket írtál egyházjogilag semmi értelme.

2009. márc. 15. 01:27
 2/10 anonim ***** válasza:
Szerintem itt vagy te vagy a pap valamit nagyon félreértett! Mivel csak polgári esküvőjük volt így nem értem, miért "problémázik" a pap. Azt megérteném, ha egyházi is lett volna, ott valóban egyházilag érvényteleníteni kell.
2009. márc. 15. 07:23
 3/10 A kérdező kommentje:
A pap telefonon felhívta az illetékes érsekséget is.Azt mondták,hogy nem katolikusok esetén a polgári házasság is érvényes házasság.De ha az egyikük katolikus,akkor érvénytelen.Én is megdöbbentem,mert nem így tudtam.S felháborítónak tartom,hogy a kat.egyház így diszkriminálja a más keresztény vallásúakat.Nekem pedig fontos lenne a katolikus esküvő,gyakorlom a vallásom.
2009. márc. 15. 10:24
 4/10 anonim ***** válasza:
Hát elég furcsa, de még mindig nem értem hogy miért vigyél a volt feleség nevére kiállított keresztlevelet, amikor az meg sincs keresztelve!?
2009. márc. 15. 15:20
 5/10 A kérdező kommentje:
Azért,mert akkor igazolnám,hogy a volt feleség katolikus,ezáltal érvénytelen a házasság,és nem kellene egyházi bíróságra menni.
2009. márc. 19. 19:59
 6/10 anonim ***** válasza:
Ami nem kötettett meg (a párod egyház által elismert házassága), azt nem lehet feloldani, mert nincs is. Nem tudsz katolikus keresztlevelet vinni a volt feleség nevére kiállítva, mert 1. nincs is megkeresztelve, 2. neked nem áll jogodban mások keresztlevelét kikérni. A plébános tudja, hogy a volt feleséggel nem volt egyházi esküvő és megkeresztelve sincs? Szerintem kérdezz meg egy másik papot, mert valószínűleg a tiéd félreértelmezett valamit. Minden pap más, hiába vannak írott szabályok, ha az országban 5 különböző papot kérdezel meg, 5 eltérő választ fogsz hallani. Ha pedig sehogy sem menne a dolog, akkor talán érdemes lenne evangélikus szertartást megfontolnotok.
2009. márc. 22. 10:00
 7/10 anonim ***** válasza:
Egyébként a volt feleség nevével ellátni egy keresztlevelet csalás, hisz nincs is megkeresztelve. Hogy tud egy pap arra bíztatni, hogy valakit katolikusnak tüntess fel, mikor nem az? Keress másik papot...
2009. márc. 22. 10:01
 8/10 A kérdező kommentje:
Lehetne evangélikus esküvőnk,csak az a probléma,ha nem katolikus templomban esküszünk,soha többé nem áldozhatok,mert a katolikus egyház szerint,akkor halálos bűnben élek.Gyakorlom a vallásom,s nekem ez komoly lelki problémát okoz.Megkérdeztem 4 papot is, azt mondták ez tényleg szabály,hogy nem katolikusok esetében érvényes a polgári esküvő is,bár nem tartják jogosnak.(2-en összeadtak volna,de túl nagy tekintély a városban az,akinél voltam,félnek tőle.)Csak azt nem értjük a párommal,hogy miért katolikus bíróságon kell érvényteleníttetni (s nem is kevés a perköltség),ha már rég elvált polgárilag?!
2009. márc. 22. 10:18
 9/10 anonim ***** válasza:
Akármit is teszel, szerintem ne állítass ki a volt asszony nevére katolikus keresztlevelet, mert az komoly csalás. Aki nincs megkeresztelve, az nincs megkeresztelve. Én is katolikus vagyok, de még sosem hallottam ilyen szabályról. Mikor én esküdtem, akkor is ki kellett kérni a keresztlevelet, de ha valakinek nem volt sosem egyházi esküvője, akkor a pap honnan tudja, hogy volt neki polgári? Nem azt mondom, hogy csapd be a papot, csak úgy felmerült bennem a kérdés. Én a helyedben más helyre mennék - akár másik katolikus templomba egy másik településen. El kell döntened, hogy mi a fontosabb: az esküvő vagy az, hogy az a pap adjon össze, amelyiket te kiválasztottad már. Ez patthelyzet és ha úgy van, ahogy leírtad, akkor sosem fogsz tudni katolikus templomban megesküdni ott, ahol beszéltél a pappal. Minden helyen mások a szabályok - érdemes lenne egy olyan pappal beszélned, aki reálisabban látja a helyzetedet, mert te erről nem tehetsz és nem is tudsz mit kezdeni ezzel igazán.
2009. márc. 23. 11:41
 10/10 A kérdező kommentje:
Felhívtam az ország másik felében is az egyik érsekséget,ez a szabály.Mindenhol.Azt már tanácsolták ismerősök is,hogy keressek másik papot,vannak,akik nem értenek egyet ezzel a törvénnyel.De akkor sem lenne becsületes.A paphoz nem ragaszkodom,főleg mióta megtudtam,hogy gyereke van és szeretője.De tőlem meg akarja tagadni ,hogy áldozhassak.Úhyhogy marad az egyházi bíróság.
2009. márc. 24. 15:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!