Miért hiszik sokan, hogy a keresztény egyenlő a katolikussal?
És miért hiszik sokan, hogy a katolikus egyenlő a kereszténységgel?
A keresztény egy hit alapú közösség, adott esetben felekezettől függetlenűl, a katolikus meg tudjuk, hogy mi.
Nem feltétlen ugyan az. Sőt....sok esetben nem.
Nem én. Ha kereszténységet említik, hozzáteszik a templomot, gyónást, stb.
A templom, gyónás, áldozás, mise = keresztény életvitel.
Ezeket a hozzászólásokból szedtem és nem magam találtam ki.
hát igen nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar.
Azért hiszik ezt, mert csak ezt ismerik. általánosítanak. Biztos tudják hogy vannak mások is persze, de nem ismerik a hitelveiket. Ezért hát azt hiszik az is olyan.
Mert a katolikus szó egyetemességet jelent és történetesen 1054-ig az első egyházszakadásig az egyetlen egyház volt. Aztán jött a reformáció, amikor létrejöttek a protestáns egyházak. De kérem, több mint 1000 évig egyetlen keresztény vallás volt. Talán itt keresendő az oka. Magyarországon is leginkább a katolicizmusnak van szerepe. Sőt a középkorban ugye tudjuk hogy állam és egyház nem igen volt elválasztható. Szerintem ezek a történelmi okok magyarázzák azt, hogy a keresztény szó hallatán mindenki a katolikusra asszociál.
És igen minden bogár rovar... Valóban nem ugyanazt jelenti, de a katolikusok keresztények ez egészen biztos. Tehát ha szigorúan vesszük a katolikusok egyenlőek a keresztényekkel, de pont úgy egyenlő az összes protestáns egyház is a kereszténységgel. Ez olyan mint, hogy van egy csomó kék szín... most akkor melyik is az az "igazi" kék?
Keresztény, keresztény de mégis más... Nem tudom mennyire voltam érthető :S
Jézus egyetlen Egyházat (nem "egyházakat" ír a Biblia) alapított. Ez pedig a katolikus Egyház. Egyedül ennek az egyháznak van Istentől eredő legitimációja. A többi, keresztényként definiált egyház, felekezet csak sokkal később alakult, általában zavaros pénzügyi, politikai, hatalmai megfontolások mentén.
Hát ezért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!