Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha vallás témában feltesz...

Ha vallás témában feltesz valaki egy kérdést, ami pl komolyabb teológiai hozzáértést is igényel, arra miért válaszolnak olyanok akik nem rendelkeznek ilyen ismeretekkel?

Figyelt kérdés

Pl ateisták és egyéb laikusok?

Én sem válaszolok olyan témában amihez nem értek, pl: egy számítástechnikai kérdésben, nem fogok válaszolni, és nem kezdek el kötekedni, hogy a számítástechnika milyen egy hülyeség... stb.

A Gyik nem egy vélemény vagy vita fórum!

2011. máj. 12. 08:50
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
68%
Én a magam részéről csak olyan kérdésre adok választ, ahol adhatok is elfogadhatót. Például a "Mit ír erről a Biblia?", "Hova kerül a lélek a reinkarnáció előtt?" és ezekhez hasonló kérdésekre nem válaszolok. (Ha valakik vitatkoznak, vagy valaki benyög egy emeletes baromságot, abba néha beleszólok.)
2011. máj. 12. 10:36
 12/39 anonim ***** válasza:
ez azért lehet mert pl ateisták a racionalitással próbálják megközelíteni a kérdést, csak ugye legtöbbször az egy hívőnek nem megfelelő
2011. máj. 12. 11:05
 13/39 A kérdező kommentje:
bárki hozzászólhat(NA) ha az vélemény kérdés lenne. De ahogy azt valamelyik válaszoló is írta, hogy az olyan kérdésekben amiben a kérdező olyan választ keres, ami biblikus, akkor ne válaszoljon olyan, aki sosem olvasta a Bibliát, de véleménye van róla!
2011. máj. 12. 11:05
 14/39 anonim ***** válasza:
100%

Egyszer valaki leszólta egy válaszában Pétert (tudod, "üdv, Péter"), hogy érdekes módon mindig minden vallási kérdésnél jelen van. Hát, ő legalább arra válaszol, amihez ért is. Nekem is kb. 3-4 féle témaköröm, amikben itt válaszolgatni szoktam, mivel azokhoz tényleg értek.

De mivel ez egy anonim oldal, bárki szinte bármit megtehet. A kérdéses Pétert bántó valaki ennyi erővel egy időben, amikor gyakrabban lógtam az oldalon, nekem is beszólhatott volna, mert nagyon sok vallási kérdéshez hozzászóltam (szerintem értelmesen). Viszont (többek között) azért nem írom alá, hogy ne higgye senki, hogy térítek vagy ilyesmi.

Volt már olyan kifogás is, hogy "aki tényleg olyan szinten van, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjon, az nem itt, gyakorin unatkozik". Én pl. óriási pasztorációs területnek fogom fel a Vallás topikot, ahol sok, valóban kereső ember sokszor nagyon jókat kérdez. És ha már ide fordul csak (nem mer, nem tud, nem akar máshova), legalább értelmes válaszokkal is találkozzon a sok általad is említett mellett...

És akkor kivételesen, de nem lesz a védjegyem:

Üdv, egy teológushallgató. :)

2011. máj. 12. 11:14
 15/39 anonim ***** válasza:
30%

Én van, hogy válaszolok vallási jellegű kérdésekre, sőt tettem is fel kérdést. De ezeknél a kérdéseknél nem volt sehol se kikötve, hogy a Biblia alapján! Akkor meg mi ez a rinya?

Egyébként a teológiát áltudománynak tartom. Hogy miért? Egyrészt mert egy bizonyos pontig hiten, vagyis irracionalitáson alapszik, aztán utána egy ponttól kezdve elkezd racionális következtetéseket levonni. Viszont ezért hiteltelen, mert hiába logikusak a magyarázatai, ha induláskor elfogad olyat, ami ingatag. Matekból is be tudok bizonyítani egyetlen hibával vagy bizonyítatlan feltételezéssel akármit. Elég egyetlen láncszem. A teológiában meg mindjárt itt van kettő, egyik hogy Isten léte hit kérdése, másik, hogy a Biblia Isten szava, szintén hit kérdése. Aztán ha már a tudományt említette a kérdező, remélem világos, hogy a középkori teológiának már rég ellentmondanak a tudományos tények, csak éppen azóta megy a félremagyarázás, hogy ezt nem kell szó szerint venni, azt nem kell szó szerint venni. Igen, csak akkor kérdés, hogy ha újabb természettudományos felfedezések jönnek, akkor meg megint máshogy kell értelmezni? Aquinói Szent Tamás már megmondta a tutit, a teológiát és a természettudományt szét kell választani, ehhez képest ma is evolúció ellenes kampányt folytatnak egyes egyházak képviselői, holott ennek így semmi értelme, ha tényleg hisznek, akkor nem ingathatja meg őket semmi tudományos felfedezés, ugyanakkor teológiai alapon kritizálni a természettudományt nevetséges.

2011. máj. 12. 11:27
 16/39 anonim ***** válasza:

Akkor talán nem ezen a fórumon kellene feltegyed a kérdéseid.

Nem tilthatod meg senkinek a válaszadás ás a vélemény nyílvánítás lehetőségét.

Ennek ellenére fognak komoly hozzáértő válaszokat is beírni neked.A te dolgod csak annyi , h meg tudd különböztetni és le tudd vonni a konzekvenciákat.

A vallás téma is olyan mint bármelyik amiről nagyon sokan hiszik azt , h értenek hozzá és szeretnek róla beszélni.Ennek csak örülnöd kellene mert az nem baj, ha ott van a köztudatban és beszélnek róla , érvelnek szempontokat ütköztetnek, fontossági sorrendeket vázolnak fel és közben információk cserélődnek és van köztük értékes is.

Ami az én észrevételem itta gyk-n, ha a többség sokkal sarkosabb véleményeket hangoztat mint az életben , egy részük csak írcsukki-kat képes beírogatni.

Itt lepontoznak ha a hagyományos értékek mellet foglalsz állást .

1 laikus:))

2011. máj. 12. 11:30
 17/39 anonim ***** válasza:

Kedves 11:27, 1. vagyok.

Az, hogy kinek van igaza, csak a halálunk után derül, ki tehát fölösleges győzködni egymást.

De azt nem értem, hogy egy vallási topicba miért jönnek hitetlenek? Nyilván jogukban áll, de a kérdésem inkább arra irányul, hogy mit akarnak elérni? Elmondják, hogy nincs Isten, és semmivel sem lendítik előrébb a témát.

Én sem megyek az ezotériás topicba, csak azért, hogy elmondjam, nem hiszek benne. Ők hisznek, én tiszteletben tartom, és nem csatlakozom. Segíteni nem tudok egy kérdésben sem, leoltani meg nem akarom őket.

A másik téma a tapintat. A hívők már edzettek, és nem veszik föl, ha lebarmozzák őket é s a hitüket, de azért ne felejtsék el ezek a barmozók, hogy egy hívőnek mégis bántóbb azt hallani, hogy nincs Isten, mint egy ateistának azt hallani, hogy van.

Ahogy a Korán is írja:

" Én nem szolgálom, amit ti szolgáltok, és ti nem szolgáljátok, amit én szolgálok.

Meg van nektek a ti vallásotok, és nekem is az enyém. "

(109. szúra, részlet)

2011. máj. 12. 12:01
 18/39 anonim ***** válasza:
100%

"De ezeknél a kérdéseknél nem volt sehol se kikötve, hogy a Biblia alapján!"

Nincs kikötve, csak ez a logikus. Kereszténység - keresztény Biblia, más vallás - az adott vallás Bibliája vagy tanítása. pl. a nyelvtankönyved alapján nem tudsz érdemben hozzászólni a paprikáscsirke elkészítéséről folytatott beszélgetéshez, sőt ha nem is olvastál szakácskönyvet még azt sem tudod, hogy tényleg úgy kell-e csinálnod, ahogy a beszélgető társad mondja.

2011. máj. 12. 12:02
 19/39 anonim ***** válasza:
Talán azért, mert ezek a kérdések nem olyanok, hogy van rá egy vagy több, mindenki által elfogadott válasz. Itt már pusztán egy kérdés feltevése is komoly érzelmeket és egyéb reakciókat válthat ki az emberekből. Élhetnénk az életünket úgy, hogy csupa semleges dolgokról beszélgetünk, de ezek a kérdések nem ilyenek, ezek mélyen érintik az embert. Behatolnak a lelki világába és megpiszkálják, megbolygatják azt, mert sok esetben bántják a saját elképzeléseiket, meggyőződésüket, hitüket.
2011. máj. 12. 12:06
 20/39 anonim ***** válasza:
46%
Annak is sok értelme van, hogy az ember ad egy választ, ami még a témához is tartozik, és azt kitörlik. Így aztán nagyon hiteles az egész, maradnak azok a válaszok, amik elfogadottak. Márpedig ha az a véleményem, hogy az istenhit egy szinten áll az ezotériával és az ufókkal, akkor azt is el kell fogadni. Aki pedig azt állítja, hogy szakértő az ezotériában, ufókban és istenekben, az hazudik, mert ezek csak hitre épülnek, semmi másra, ami pedig nem ér semmit. Jöhet a cenzúra, mindig működik a ctrl-c ctrl-v. ;)
2011. máj. 12. 13:44
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!