Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Kötelező jelleggel kell...

Kötelező jelleggel kell szombaton gyülekezetbe járni a Hetednapi Adventista Egyház tagjainak?

Figyelt kérdés

A szombat nap megtartását, lényegét, mondanivalóját értem. Ez a teremtés 'emlékünnepe'.

Hat napon át munkálkodjunk, tehát ezért is, illetve azért is, mert Jézus is szombatnapon ment a zsinagógába tanítani. De ez kötelező-e szerintük? Hogyan lenne nyugalomnap, ha 30-40 kilóméterrel az otthonomtól van gyülekezet, ahova elmehetnék nagycsaláddal. Vagy úgy is rendben van-e szerintük, ha a családommal vagyok és otthon tanulmányozom a Bibliát, hallgatok előadásokat?

Tehát a kérdés lényege: kell-e az adventistáknak - ha lehetőségük van - rá gyülekezetbe menniük szombat napon?

2011. máj. 8. 11:04
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
69%

Szia!

Léteznek olyan emberek - még adventista körökben is - akik liberálisabb gondolkodásúak, és akik hajlandóak vállalni egy bemerítést mindenféle kötelezettség nélkül.

Én bevallom ezt nem tartom helyesnek, mert az Istennel való szövetségkötés - hasonlóan egy emberrel való házassághoz - nagyon komoly elkötelezettséget jelent, aminek igenis feltételei vannak, amiket meg kell ismernie annak, aki ezt vállalja. Volt olyan keresztelendő, aki 2-3 hónap alatt vagy még rövidebb idő alatt fel tudott készülni erre, mert olyan előélete volt. A bemerítéssel nem csak az Istennel köt szövetséget az ember, hanem egyúttal egy közösség részévé is vállik, és ez a közösség joggal várja el, hogy a közösségi élet alapvető szabályait a csatlakozni kívánó megismerje. Úgy gondolom ez az élet minden területén így működik, lásd házasság, család, vagy éppen állampolgárság.

Órákat lehetne mesélni arról, hogy a gyülekezet hogyan szolgál a világ felé. Igen komoly missziómunkát végzünk, van hajléktalanszállónk, gyermekotthonunk, iskolánk, könyvkiadónk, internetes szolgálat, tábeánk, szenvedélybetegekért végzett munka, mozgássérültekért végzett munka, fogyatékosokért végzett munka, biblia és életmódtábor, egészségügyi munka...stb.

Üdv. Péter

2011. jún. 8. 08:54
 12/14 anonim ***** válasza:

Nem az a lényeg,hol tartod meg,hanem az,hogy megtartod ezt a napot.Mi is szoktunk otthon elmélkedni szombaton,ha vmiért nem tudunk elmenni a bibliaházba.

Viszont,ha van lehetőségünk,mi mindig elmegyünk,a tőlünk 30 km-re lévő gyülekezetünkbe.

2012. ápr. 29. 21:26
 13/14 anonim ***** válasza:
79%

Kedves Kérdező!

Érdekes, hogy így látatlanban mennyire ráéreztél az említett közösség belső hibáira. Én kb. 18 évig jártam oda, de pontosan ezek voltak a problémáim, amelyeket Te is felvetettél. Az u.n. keresztségi felkészítés inkább azt célozza, hogy így biztosítsák a társaság homogenitását, és azt, hogy a belépő személy ne képviselhessen más, a központilag meghatározottól eltérő gondolkodást, feldúlva esetleg ezzel a gyülekezet "egységét". Én is nagyra értékelem továbbra is az ott zajló előadások színvonalát, és a belőlük meríthető lelki erőt, de sajnos ezek a hibák számomra nem teszik elfogadhatóvá a gyülekezeti részvételt. Úgy érzem, a gyülekezeti élet túlszabályozott, nem teszi lehetővé a Szentlélek munkájának kibontakozását az egyes emberben, mert valójában a gyülekezet elvárásainak kell megfelelni. Nem tudom, hogy az ország más gyülekezeteiben is ezt tapasztalnám-e, de feltételezem, hogy igen.

Igen, tudom, hogy valós amit Péter leírt a "külső" intézményesített szolgálatokkal kapcsolatban (és nagyra értékelem az Ő internetes munkáját is), de sajnos nekem az volt a tapasztalatom, hogy inkább csak "befelé", egymásnak szolgáltunk, amire egyébként szükség van, de nem ilyen aránytalanul nagy mértékben!

Véleményem szerint ezt a lelkületet a szétválás eseményei, illetve az abban főszerepet játszó személy magatartása idézte elő...

Nagyon sokatmondó volt Péter válasza, amit a teljesen helyesen idézett, keresztséggel kapcsolatos kérdésedre válaszolt, melyben tükrözte a Keresztény Advent Közösség álláspontját: "A bemerítéssel nem csak az Istennel köt szövetséget az ember, hanem egyúttal egy közösség részévé is válik, és ez a közösség joggal várja el, hogy a közösségi élet alapvető szabályait a csatlakozni kívánó megismerje. Úgy gondolom ez az élet minden területén így működik, lásd házasság, család, vagy éppen állampolgárság." Ebből kiemelném a "a közösség joggal várja el" részt, amely kétséget kizáróan tükrözi az emberi akaratnak a túl erős jelenlétét a közösségben, amely nem mindig esik egybe az Isten szerinti gondolkodásmóddal. Én nem hasonlítanám a hétköznapi élet más területeire, mert itt nem egy profán egyesületi tagságról van csupán szó. Sajnos csalódtam az említett közösségben, mindazonáltal egyet értek Péterrel abban, hogy a közösségi élet segíti a személyes hitélet fejlődését. Jelenleg én is otthon töltöm a szombatokat, és tanulmányozom a Bibliát, valamint Ellen Gould White sok erőt adó írásait. Ha egyszer újra elmegyek, akkor biztos, hogy a Bibliából megismert alapelveket fogom képviselni. Egyébként a H.N. Adventistáknál nem annyira tapasztaltam a fent említetteket...

Üdvözlettel...

2013. febr. 2. 23:55
 14/14 anonim ***** válasza:
37%

...hmmm...kedves kérdező!

...talán nem az Adventista közösségben van a helyed, és ezt te igen erősen érzed...ám jelenleg ezt a vallást tanulmányozod, és jól teszed...de ha nem érzed a teljes elkoteleződésre az elhívást, akkor állj ki amellett, amit te érzel, és mindaddig tartsál is ki, amíg a helyes irányt meg nem találod, ne félj semmitől, mert az ÚR megtart, és vezet téged ...

...ne feledd azt, hogy nincsen üdvözítő egyház, csak Jézus Krisztus aki üdvözíthet...

...az is nagyon igaz, hogy jó és szükséges a közösség, de nem az olyan, amellyel nem tudunk egyetérteni, mert akkor nem fogunk "egyértelemben járni a KRISZTUS felől"(Pál tanításából)...azaz nem leszel semmiképpen megfelelő tagja a közösségnek...ha már megvan a te istenképed, akkor keress majd gyülekezetet, akinek hitvallása azonos azzal, amelyet te kapsz személyesen az ÚRTÓL...

...tehát nem a hitünket igazítjuk a gyülekezethez, hanem a gyülekezetet választjuk a hitünkhöz...így helyes...:)

...még akkor sem, ha az Adventista vallással sok mindenben egyet tudsz érteni most, mert hited fejlődni fog, (ha továbbra is az általad leírtak szerint élsz) és a távolság mindinkább csak növekedni fog, ahogyan benned nő a VILÁGOSSÁG...amen

...szeretettel neked...

2013. szept. 19. 08:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!