Örök érvényű-e a tízparancsolat?
A Katolikus egyház részéről az uj.katolikus.hu oldalon ezt olvasni a tízparancsolatról:
"A Sínai-hegyen Istentől adott parancsok a valláserkölcsi élet örök érvényű alaptörvényei (Kiv 20). Az embernek Isten és embertársai iránti kötelességeit összegzi. érvényessége minden időben megmarad, mivel Jézus azt mondta: "Nem megszüntetni jöttem a Törvényt, hanem beteljesíteni" (Mt 5,17)."
Ellenben a 2.parancsolatot eltörölték, a 4. parancsolatból a szombat napból vasárnap lett, és mivel a 2. parancsolat eltörlésre kerűlt, így az utolsó parancsolatot két részre szedték.
Ők maguk állítják a tízparancsolat örök érvényűségét, hivatkozva Mózes II. könyvére (Kivonulás), majd nem kicsit megváltoztatva sorolják fel.
Ozmium42!
Nem vitatkozni akarok, bár lehet, hogy te igen. Én tényeket írtam. A katolikus egyház nem a Biblában lévő tízparancsolatot tartja a hittételei között. Ezt írod:
"És igen, örök érvényű. Melyik is lenne az a pont, amelyikkel Jézus, vagy bárki más kötekedne?"
Akkor a kérdésem, hogy hová lett a 2. parancsolat, a bálványimádás, illetve a faragott képek készítéséről szóló? A negyedik sem úgy szól, hogy az úr napját tartsd meg, hanem, hogy a szombatot tartsd meg.
Arról már nem is beszélek, hogy hogyan szól az első? Kit kell imádni? Ennek ellenére hogyan szól a katolikus? Kit is kell imádni? De teológiai kérdésekbe ne is follyunk bele, csak a szemet szúróba: Hol van a 2. parancsolat, és miért nézik semmibe a szombat nap törvényét?
"A 2. parancsolat eltitkolása?
A protestánsok másik vádja sokszor az, hogy a Katolikus Egyház „eltitkolja” a 2. parancsolatot. Azért, mivel a katolikus katekizmusokban az első parancsolatként a következő szerepel: „Senki mást ne tekints Istennek, csak engem!” (Kiv 20:3), s a 2. pedig: „Uradnak, Istenednek a nevét ne vedd hiába!” (Kiv 20:7). Ebből arra következtetnek, hogy a katolikusok eltörölték a bálványimádást tiltó parancsot, hogy ezzel igazolhassák szobraik használatát. De ez nem igaz. A katolikusok csak másképpen csoportosítják a parancsolatokat, mint a protestánsok.
A Kivonulás 20:2-17-ben, amely a Tízparancsolatot tartalmazza, valójában 14 parancs van. Ezért néhány parancsolatot összevontak, hogy a tízes szám kijöjjön. A parancsolatok összevonása többféleképpen lehetséges. Mivel az Ószövetség idejében a többistenhit és a bálványimádás mindig összekapcsolódott - mivel a bálványimádás a többistenhit külső kifejezési formája volt -, a Tízparancsolat történelmi zsidó felsorolása mindig összevonta a „Senki mást ne tekints Istennek, csak engem.” (Kiv 20:3) és a „Ne csinálj magadnak faragott képet” (Kiv 20:4) parancsolatokat . A történelmi katolikus csoportosítás ezen a ponton a zsidó csoportosítást követi, éppúgy, mint a történelmi lutheránus besorolás. Luther Márton felismerte, hogy a többistenhitet és a bálványimádást tiltó parancsolatok tulajdonképp egy parancsolat részei.
A zsidók és a keresztények úgy rövidítik le a parancsolatokat, hogy egy könnyen megjegyezhető összefoglalt, 10-pontos formula jöjjön létre. Pl. a zsidók, a katolikusok és a protestánsok egyaránt úgy fogalmazzák az Úr napjának megszenteléséről szóló parancsot, hogy „Az Úr napját szenteld meg!”, míg valójában a szövegben erről négy vers is szól (Kiv 20:8-11).
A többistenhit/bálványimádást tiltó parancsolat a zsidó, katolikus és lutheránus hit szerint így szól: „Senki mást ne tekints Istennek, csak engem!” Ez nem kísérlet a bálványimádást tiltó parancs „eltitkolására”, (a zsidóknál vagy a lutheránusoknál egyáltalán nincsenek szenteket vagy angyalokat ábrázoló szobrok) Ellenkezőleg: ennek a Tízparancsolat könnyebb megtanulása a célja.
A Katolikus Egyház azonban nem ragaszkodik mereven a Tízparancsolat csoportosításához. A Katolikus Egyház Katekizmusa szerint: „A parancsolatok beosztása és számozása idők folyamán változott. A jelen katekizmus a parancsolatok azon beosztását követi, amelyet Szent Ágoston rögzített és amely a katolikus egyházban hagyományossá vált. Az evangélikusok ugyanezt használják. A keleti atyák kissé eltérő beosztást alakítottak ki, ezt használják az ortodox egyházak és a református közösségek." (KEK 2066)."
A válasz írója 55%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 16:13
Na mesélj, ne csak bemásolgass, mert ezt a szöveget már olvastam, mi az a 14 parancsolat, te hogyan osztanád fel. Másképp csoportosították? Ha valamit másképp csoportosítok, attól még nem törlök el belőle semmit.
Az 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10-ből lehet 1,3,5,2,4,7,6,8,10,9, de nem lehet 11,13,15,3,6,5,7,9,21,44. Ez nem átcsoportosítás, hanem megváltoztatás.
Ezt írod (illetve másolod): "A Katolikus Egyház azonban nem ragaszkodik mereven a Tízparancsolat csoportosításához. A Katolikus Egyház Katekizmusa szerint: „A parancsolatok beosztása és számozása idők folyamán változott. ""
Ember, nem változott, hanem változtatták, de nem a számozással van a gond, hanem az értelem és a szöveg megváltoztatásával.
Gyakran van olyan érzésem, hogy előbb volt egyházszakadás, és csak utólag kerestek hozzá indokot. :)
Még egyszer leírom, és utoljára, bár az eredeti kérdéshez nem sok köze van: az Egyház által csoportosított 10 parancsolat nem fontos. Az a fontos ami a Bibliában van. A Biblia arról beszél, hogy csak egy Isten van, és bálványt ne imádj. A csoportosított 10 parancsolat ezt a kettőt összevonja. De nem a Bibliát írja át, nem a dogmatikát írja át, hanem egy egy rövid, pár soros formulát változtat meg, amibe bele köthetnek némely úgyis bele tudok kötni figurák.
A válasz írója 55%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 16:13
Én nem vagyok protestáns, csak egy keresztény, aki tanulmányozza a bibliát és aki összeveti különböző egyházak hitvallásával.
Te is nagyon belemagyarázol mindent, ami csak jónak látszik!
Az átcsopoprtosítás nem magyarázza az eltörlést! Attól még benne kéne lennie! Ráadásul nem 14 parancsolat van, hanem 10!
"Luther Márton felismerte, hogy a többistenhitet és a bálványimádást tiltó parancsolatok tulajdonképp egy parancsolat részei."
Az utolsót meg felismerte, hogy ketté kéne venni?
Nem egy Luther Márton előtt fogok leborulni!
Teljesen egyértelmű a 10 parancsolat, hogy úgy mondjam a 10 'gondolat'! És ha megváltoztatjuk, átírjuk, elveszünk belőle, vagy hozzá teszünk, teljesen más lesz a mondanivalója is! Minden egyes szónak fontos mondani valója van! Teléjesen egymásra épül mind a 10 parancsolat! Teljesen rossz Isten képe van az embereknek!
Jó hogy nem azt mondjátok mindjárt, hogy az csak azoknak szólt akik akkor ott voltak!
Ozmium42 !
Ezt írtad:
" az Egyház által csoportosított 10 parancsolat nem fontos. Az a fontos ami a Bibliában van."
Pontosan erről szól ez a kérdés!
Arról, hogy a magát az egyik, ha nem a legnagyobb történelmi egyház, a pápa magát Krisztus földi helytartójának nevező egyház /feje/, akiknek az alap a biblia, a Szentírás, hogyan vehetnek ki belőle, változtathatják meg, és magyarázhatják sokszor félre! Pl.: pokol, tisztítótűz!
Nem ugyanabban a bibliában van a 10 parancsolat???
Miért kellenek dogmák??? A bibliában minden benne van!
Az emberek nem Istenhez, Krisztushoz térnek meg, hanem az egyházhoz!
Nem Istennek akarnak megfelelni, hanem a papnak, a püspöknek, pápának, az ő katekizmusuknak, csak sajnos ezt az emberek nem is látják, csak csinálják amit a templomban a pap "elvár", csingilingi, hókusz-pókusz, és leborulgatnak minden létező szobor előtt! De miért is?
Még valami!
Tegyük fel, hogy csak átcsoportosították, másként fogalmazták, de miért nem volt jó "nekik" úgy ahogy annak előtte? Miért volt erre szükségük? 'Addig' jó volt úgy, aztán már nem?
"hogyan vehetnek ki belőle, változtathatják meg, és magyarázhatják sokszor félre! Pl.: pokol, tisztítótűz! "
Megígértem, hogy nem írom le kétszázadjára, ezért nem is teszem. Olvasd vissza. A papság, pápaság intézményére más bibliai idézetek vonatkoznak, amit meg mások magyaráznak félre.
Neked adom a mennyek országa kulcsait.
Amit megkötsz a földön, a mennyben is meg lesz kötve,
s amit feloldasz a földön, a mennyben is fel lesz oldva.
(Mt 16,19)
"Legeltesd bárányaimat!" ...
"Legeltesd juhaimat!" ...
"Legeltesd juhaimat!"
(Jn 21,15-17)
Leírtam már párszor a fórumon, hogy én nem borultam le soha a pápa előtt, és szobrok előtt sem, de tiszteletből nem átallok fejet hajtani olyan emberek/papok előtt, akik rászolgáltak. De csak azért, mert nem vallom a mai divatos liberális nézeteket, amiket a vallásba is beleerőszakolnának egyesek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!