Hol lehet behatóbban megismerni a magyar ősvallást?
Ebben van szó a sámánizmusról, bár azt hiszem mégse teljesen az amire gondolsz. Remélem nem veszed sértésnek, nem annak szántam. :)
Kezd a cikkel, majd olvasd tovább a lenti forrásokat. Persze mindezt fenntartásokkal, mivel csakis következtetni tudunk a pontos vallásra. Szóval nem árt odafigyelni, a tények, és a jólhangzó feltételezések közötti különbségre.
2. válaszoló köszönöm, bár a wikit belinkelni...azért gondolhattad volna, hogy ez az első amit megnéz egy ember ha ilyen jellegű kérdése van a wiki.
Jó, akkor úgy fogalmaznék, hogy személyes tapasztalatokra vagyok kíváncsi, akik gyakorolják az ősi hit valamilyen formáját, illetve hagyományőrzést is? Milyen kulturális programok tartoznak hozzá, és hol lehet felkeresni ezeket( pl rendezvények, klubok stb)
Azért "gondolhattad volna", hogy ha valaki azt írja, hogy eléggé felszínes ismeretei vannak még csak valamiről, akkor az azt sugallja, hogy legalábbis nem olvasott el esetleg még négy könyvet, és legalább még egyszer ennyi tanulmányt a témában...
Azokból ugyanis ki derülhetett volna, hogy a vallás pontos ismeretének hiányában nem lehet azt követni. Persze vannak különböző elképzelések, és biztosan vannak e szerint különböző vallásgyakorló csoportok is. (pl.: [link]
Akik ma azt állítják,hogy az ősmagyar vallást gyakorolják,azok csalók.
Abból az időből nem maradtak fenn megbízható források,legfeljebb töredékek. A többi dolgot belemagyarázzák egyesek,
Utolsónak igaza van!
A régi hit alig maradt fent, de nem csak a miénk,a legtöbb pogány vallással ez a helyzet.
Fent maradtak nevek, helyek, tárgyak esetleg, de hogy a rítusok pontosan milyenek voltak, az imák, stb., na arról semmit sem tudunk.
A többi már csak belemagyarázás.
Még a Hadúr alakja sem eredeti, mert azt is Gárdonyi költötte a 19. században.
Ha az őseink feltámadnának, könnyen lehet hogy csak kapkodnák a fejüket, mert semmi olyasmiről nem hallottak, amikről 1-2 újkori "táltossámán" prédikál manapság.
"Még a Hadúr alakja sem eredeti, mert azt is Gárdonyi költötte a 19. században. "
- Pontosabban Aranyosrákosi Székely Sándor. Egyébként korrekt, amit írtál.
Egy időben felkeltette az érdeklődésemet a "nemzeti" vallás gondolata, ezért utánaolvastam. Azt tudom mondani, hogy a Árpád Rendjének Joglapja Tradicionális Egyházat kerüld el messziről, mert engem ők győztek meg a katolicizmus helyességéről. Csalók, hazugok, bolondok.
Ajánlom figyelmedbe az Arvisurát. Abban elvileg le vagyon írva, hogyan csinálták régen, a kereszténység előtt, amit csináltak. Elvileg táltosok írták több ezer éven keresztül, és miután megsemmisült, Paál Zoltán a beavatása után ráhangolódott valami kollektív tudati izére, és onnan eszébe jutottak az ősi rovások, és le tudta írni. Több tízezer oldal, amit harminc évig írt, ha jól tudom. Lehet benne hinni, és bőséges olvasnivaló. Az összefoglalása könyvesboltokban kapható.
Persze, jószándékúan feltételezem, te is jó keresztény vagy, és csak a hagyományőrzés miatt érdekel ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!