Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért hiszi mindenki az, hogy...

Miért hiszi mindenki az, hogy a kereszténység/Jézus legfőbb tanítása a világi szeretet és békesség?

Figyelt kérdés

Hisz Jézus is előszeretettel borigatta fel a zsinagógában a portékákat, és igen ékesen visszaszólt a pajeszosoknak...

Ott van azon kijelentése, hogy:

„Nem békét hoztam, hanem kardot.”

És ha megnézzük, a szeretet, amire tanított az az, hogy szeressük az Urat, és szeressük ellenségeinket. Na de ha valaki utál minket, azt sokkal jobban idegesíti, hogy szeretjük, mint ha foglalkoznánk vele.

„ha megütik az egyik arcodat, tartsd oda a másikat is”

Ezzel is adjuk alá a lovat. Ebből vagy az következik, hogy megbékél, vagy pedig folytatja. De akárhogy is nézzük, ez is harc, cseppet sem világi békesség, csupán szellemi.

Ha pedig tisztában vannak a szellemi létével, akkor mit hangoztatják úgy, mintha világi lenne?

2011. ápr. 25. 20:58
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

"szeressük ellenségeinket" ha szeretetd az ellenségedet akkor nem adod alá a lovat. amiről te beszélsz az a számító magatartás, hogy az úgymond "szeretettel" idegesítsük. kicsit szűken értelmezed a szeretet fogalmát. a szeretet nem feltétlenül csak azt jelenti hogy húszszor megpuszilod, vagy simogatod a fejét, hanem akár annyit hogy békében hagyod, nem zavarod.

"ha megütik az egyik arcodat, tartsd oda a másikat is" túl szorosan értelmezed. ez sem azt jelenti hogy ha valaki bánt akkor kiprovokáld hogy megint bántson, hanem csupán azt hogy ne féljünk a további bántalmazástól, a többi a másik fél dolga hogy ezt hogyan reagálja le.

2011. ápr. 25. 21:19
 2/11 A kérdező kommentje:
Én nem hinném, hogy Jézus számító alak lett volna. A kereszténység túlságosan megszelídült. Hol van már az a vallás, ami háborút indított...
2011. ápr. 25. 21:32
 3/11 anonim ***** válasza:

"Nem békét hoztam, hanem kardot."

Pontosan, de elfelejtetedd tovább írni. A fiú szembefordul apjával, anyja lányával és miért: Istenért és Jézusért. A hitért, mert hit által vezet az igaz út Istenhez Jézuson keresztül. A harc erre utal, a világban meg kell harcolnod a hitért, még ha saját apád és anyád is ellened van a hitben!

Tévedés, nem a világot kell szeretned, hanem Istent és Jézust, mely elhozza nekünk Isten országát! Ehhez kell lelkileg felkészülnöd itt a Földön, hogy megtanulod a szeretetet, a békét, a nyugalmat, a csend szeretetét, hogy Isten országába már tisztán lépj be. És gyakorolsz a mostani embertársaidon.

2011. ápr. 25. 21:39
 4/11 anonim ***** válasza:

Ja és az idézetre nem válaszoltam:

bemásolom a szövegkörnyezetét is:

Mt 10.32

Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt.

Mt 10.33

De aki megtagad az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt.

Mt 10.34

Ne gondoljátok, hogy békét jöttem hozni a földre. Nem békét jöttem hozni, hanem kardot.

Mt 10.35

Azért jöttem, hogy szembeállítsam az embert apjával, a leányt anyjával, a menyet anyósával.

Mt 10.36

Az embernek a tulajdon családja lesz az ellensége.

Így már mindjárt más... Az első sorból látszik, hogy ez a harc ideológiai, vagyis a Krisztusban hívők és a nem hívők között lesz konfliktus. De ez nem azt jelenti, hogy a hívők kezdjenek el háborúzni. Hanem majd a végítéletkor lesz meg az eredménye, ha Jézus megtagad minket, akkor biz a pokolban találjuk majd magunkat.

Az utolsó sorok sem azt sugallják hogy "öld meg a családodat, kezdj háborúzni az ellenségeiddel", hanem pusztán azt hogy nem lesz béke, mivel mindíg lesznek olyanok akik hisznek Jézusban és akik nem.

Amit te ellentétes kijelentésnek látsz: "kardot hoztam" és "szeresd ellenségeidet" nem zárják ki egymást. Jézusnak van egy fő tanítása (és ez márpedig a szeretet) és mivel az embereknek szabad az akaratuk, elkerülhetetlen hogy valakinek ez ne tetszen. Ez pedig konfliktust eredményez, de korántsem arra buzdít hogy MI legyünk ellenségesek másokkal szemben. Pusztán megállapítás, hogy LESZ konfliktus. Gondolj csak a jelenésekre. Ott sem az van hogy a Jézusban hívők felveszik a fegyvert és kiirtják a nem hívőket, hanem (és ez a lényeg) az Istennel szemben állók okozzák a pusztulást.

2011. ápr. 25. 21:45
 5/11 anonim ***** válasza:

Márpedig pont a te olvasatod szerint számító Jézus...

Ezért gondolod azt, hogy a "szeresd ellenségeidet" azt jelenti hogy kergessük az őrületbe a szeretetünket, meg provokáljuk őket azzal hogy odafordítjuk a másik orcánkat is...

2011. ápr. 25. 21:50
 6/11 anonim ***** válasza:

„Nem békét hoztam, hanem kardot."

Ezt hol mondta?

Nem azért mondta, hogy szeressük az ellenségeinket, hogy ezzel idegesítsük őket, hanem azért mert Jézus is szereti őket és nekünk Őt kell közvetítenünk az emberek felé. Így tudjuk megmutatni Isten szeretetét az emberek iránt.Ő is szerette azokat is, akik bántották, és mindenki mást is. Ha te hívő vagy és van egy nem hívő, aki utál téged és állandóan egymással foglalkoztok, veszekedtek, egyformán viselkedtek egymással szemben, akkor hogyan nyílvánul meg a te viselkedésedben az hogy Jézus követője vagy? Sehogy, hiszen úgy viselkedsz, mint egy nem hívő.

Azt pedig, hogy tartsd oda a másik orcádat is, nem azért mondta, hogy ezzel provokáld ki magadnak a verést, hanem szerintem azért is amit előbb is írtam és azért is mert erőszak erőszakot szül.

A római levélben olvashatod, hogy Krisztus megváltása által van békességünk Istennel. Helyre állt a kapcsolatunk Vele, szabadon mehetünk Hozzá, kérhetünk Tőle, beszélhetünk Vele. "kibékültünk" Vele, a gyermekei lettünk. Ezt a békességet kaptuk Jézustól. A másik békesség, amit a keresztény életünk alatt megtapasztalhatunk, hogy bizonyos dolgokban békességünk/nyugalmunk van. Pl. anyagiak terén, vizsgák előtt, betegségben. Isten elé visszük a problémáinkat és Ő gondoskodik róluk, mi békében élhetünk aggódás nélkül.

Ja és szerintem egy kicsit át kellene fogalmaznod a magyarázatot a kérdéshez, mert többször kellett elolvasnom hogy értsem mit szeretnél tudni.:))

2011. ápr. 25. 21:50
 7/11 A kérdező kommentje:

Szerintem számító, csak olyas valaki, aki odacsap az asztalra... Ahhoz, hogy egy ember teljesen tisztában legyen magával, ki is kell kelnie magából, hogy megtudja, milyen az. Jézus pont ezt hozta elő, hogy segítsünk.

És nem mondtam, hogy kizárja egymást, én csupán az elvilágiasodott egyházi vezetőkre gondoltam, hogy mennyire félreértelmezik, és a "béke igéjét hirdetik".

2011. ápr. 25. 21:56
 8/11 anonim ***** válasza:
Már tudom hol mondta, a 21:39 es válaszoló leírta. Ezért nem olyan szerencsés ha csak 1-1 verset ragadunk ki az egész Írásból.
2011. ápr. 25. 21:56
 9/11 A kérdező kommentje:
A nem szó kimaradt az első mondatból.
2011. ápr. 25. 21:59
 10/11 anonim ***** válasza:

Szerintem nem számítónak gondolja a kérdező Jézust, hanem erőszakosnak. Pedig Ő nem erőszakos és nem is akkor mutatott Róla az egyház hiteles képet, amikor háborút indított. Amit egyébként a pénzért és a hatalomért tett.

Már akkor is pénzt húztak le a hívőkről, mint ahogy ma is. És ha több a hívő, több a pénz is.

2011. ápr. 25. 22:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!