Hogyan viszonyul az állatok jogaihoz a Szentírás, illetve a katolikus egyház ma?
Köszönöm a könyvet is. Inkább az "ősi" szemléletmódja érdekelne az egyháznak, mint az, hogy hopp észbekaptunk, itt valamit sürgősen tenni kell,mert csak magunknak embereknek ártunk.
Az állatok alanyi jogán értettem, és eredetileg.
A Bibliában, a Teremtés könyvében mondja az Úr: hajtsátok uralmatok alá a földet! Tehát az állatokat, növényeket, mindent, ami a Földön található. Itt nincs szó az állatok jogáról, hanem arról, hogy eledelül szolgálnak az embernek.
Ez az "állatok jogai" csak valamiféle nyugati /amerikai/ felfogás. Mint az is, hogy az állatoknak lelkük van. Nincs lelkük az állatoknak. Az Isten kizárólag az embernek adott lelket, amikor "orrába lehelte az élet leheletét". Ha az állatoknak ugyanolyan jogai lennének, mint az embernek, akkor az Isten nem mondta volna, hogy hajtsátok uralmatok alá. Ez ellenkezett volna a jóságos Isten szeretetével. A katolikus egyház álláspontját nem ismerem, nekem a Biblia adja meg ezekre a választ.
Hehe. Most meg már az a baj, hogy túlságosan uralmunk alá hajtottuk!
Hát már semmi sem jó?!!!!
Nem akartam válaszolni, amúgy sem vagyok katolikus, de még senki nem adott erre eddig szerintem használható választ.
A Bibliában benne van, hogy "Nyomtató ökörnek ne kösd fel a száját!", vagyis szántás közben ne akadályozzuk meg az állatot a legelésben. Ez kb. az állatkínzás ellen szól. Nincs szó a macskák felakasztásáról meg egyéb dolgokról, de felteszem, ugyanebbe a kategóriába tartozik.
Tehát állatot tartani haszonból, levágni vagy levadászni nem bűn, az öncélú állatkínzás azonban mindenképpen az. A kozmetikai vagy gyógyszerkísérletek területe szerintem határeset, attól függ, mi a cél. Nyilván egészen más eset az, ha egy rákgyógyszert kutatnak, mint az, ha arra kíváncsiak, az illető szer kimarja-e a szemet.
Gyerekkoromban egyébként katolikus hittanra jártam, és ott a pap is ezt mondta.
Az előttem válaszolónak: helyesen: "Nyomtató ökörnek ne kösd be a száját!" Nem szó szerint kell venni az idézetet!
"Méltó a munkás a maga jutalmára.", vagyis a munkásnak ennie is kell. Ez a lényege ennek az idézetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!