Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan viszonyul az állatok...

Hogyan viszonyul az állatok jogaihoz a Szentírás, illetve a katolikus egyház ma?

Figyelt kérdés
2011. ápr. 13. 13:06
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm a könyvet is. Inkább az "ősi" szemléletmódja érdekelne az egyháznak, mint az, hogy hopp észbekaptunk, itt valamit sürgősen tenni kell,mert csak magunknak embereknek ártunk.

Az állatok alanyi jogán értettem, és eredetileg.

2011. ápr. 13. 17:09
 12/19 anonim ***** válasza:

A Bibliában, a Teremtés könyvében mondja az Úr: hajtsátok uralmatok alá a földet! Tehát az állatokat, növényeket, mindent, ami a Földön található. Itt nincs szó az állatok jogáról, hanem arról, hogy eledelül szolgálnak az embernek.

Ez az "állatok jogai" csak valamiféle nyugati /amerikai/ felfogás. Mint az is, hogy az állatoknak lelkük van. Nincs lelkük az állatoknak. Az Isten kizárólag az embernek adott lelket, amikor "orrába lehelte az élet leheletét". Ha az állatoknak ugyanolyan jogai lennének, mint az embernek, akkor az Isten nem mondta volna, hogy hajtsátok uralmatok alá. Ez ellenkezett volna a jóságos Isten szeretetével. A katolikus egyház álláspontját nem ismerem, nekem a Biblia adja meg ezekre a választ.

2011. ápr. 14. 20:46
 13/19 anonim ***** válasza:
Kedves előző, tudod én az állatokat többre tartom a legtöbb embernél. az ember a legnagyobb parazita a földön, akit csak világra dobhatott. Igenis van lelkük az állatoknak, némely emberrel ellentétben. Valóban könnyebb úgy hozzáállni, hogy csak kaják, de azt elfelejtik sokan, hogy ők már jóval előttünk itt voltak és itt is lesznek, amikor mi már rég kihalunk. Na majd akkor lélegzik fel a bolygó.
2011. ápr. 14. 21:02
 14/19 A kérdező kommentje:

Hehe. Most meg már az a baj, hogy túlságosan uralmunk alá hajtottuk!

Hát már semmi sem jó?!!!!

2011. ápr. 14. 21:04
 15/19 anonim ***** válasza:

Nem akartam válaszolni, amúgy sem vagyok katolikus, de még senki nem adott erre eddig szerintem használható választ.

A Bibliában benne van, hogy "Nyomtató ökörnek ne kösd fel a száját!", vagyis szántás közben ne akadályozzuk meg az állatot a legelésben. Ez kb. az állatkínzás ellen szól. Nincs szó a macskák felakasztásáról meg egyéb dolgokról, de felteszem, ugyanebbe a kategóriába tartozik.

Tehát állatot tartani haszonból, levágni vagy levadászni nem bűn, az öncélú állatkínzás azonban mindenképpen az. A kozmetikai vagy gyógyszerkísérletek területe szerintem határeset, attól függ, mi a cél. Nyilván egészen más eset az, ha egy rákgyógyszert kutatnak, mint az, ha arra kíváncsiak, az illető szer kimarja-e a szemet.

Gyerekkoromban egyébként katolikus hittanra jártam, és ott a pap is ezt mondta.

2011. ápr. 15. 08:42
 16/19 anonim ***** válasza:

Az előttem válaszolónak: helyesen: "Nyomtató ökörnek ne kösd be a száját!" Nem szó szerint kell venni az idézetet!

"Méltó a munkás a maga jutalmára.", vagyis a munkásnak ennie is kell. Ez a lényege ennek az idézetnek.

2011. ápr. 15. 09:10
 17/19 anonim ***** válasza:
Nekem a szó szerinti magyarázatot mondták (nem én találtam ki :)), de nyilván átvitt értelme is van, köszi.
2011. ápr. 15. 09:14
 18/19 A kérdező kommentje:
Ez még így is elég öncélúnak tűnik nekem! Akármelyik értelemben is. Ha azt akarjuk, hogy dolgozzon nekünk, logikus módon kell neki az üzemanyag.
2011. ápr. 15. 10:05
 19/19 A kérdező kommentje:
Nem ismerem annyira az ökrök habitusát, de elképzelhetőnek tartom azt is, azért voltak rájuk ennyire tekintettel, mert ha nem engedik legelészni közben, még a végén megmakacsolja magát nyomtatás közben...
2011. ápr. 15. 10:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!