Miért hazudunk Mikuláskor, Karácsonykor, Húsvétkor a gyermekeinknek? És ennek fényében vallásos ünnepnek tartjuk ezeket?
Télapó hozza az ajándékot szánon, amit rénszarvasok húznak, ez hazugság. Jézuska hozza a karácsonyfát és az ajándékokat a fa alá, ez hazugság, Húsvétkor a nyuszika tojja a csokikat, ez hazugság.
Ha ennyit hazudunk a gyermekeinknek, hogy várhatjuk el, hogy megbízzanak bennünk, hogy várhatjuk el, hogy ne hazudjanak nekünk?
Hogy lehet hogy Krisztussal kapcsolatos ünnepeink át vannak itatva hazugsággal?
A vallástalan, ateista embereknek könnyebb így. A karácsony és a húsvét keresztény ünnepek, de a szent igazságok helyett egyszerűbb nekik az idétlenségekre gondolni, hogy nyuszi meg stb.
Elképesztő és lehangoló volt tavaly is, miután én az egész nagyhetet lelkiekben átéltem, elmélyültem benne, és mielőtt húsvétvasárnap elindultam templomba, megjöttek a rokonok, akik számára a húsvét szó szerint csak a locsolkodást jelenti, az égvilágon semmi egyebet, a gyereknek is ennyit tanítanak csak.
Nyilván egy gyerek nem érti mi az a feltámadás, de meg lehetne vele ismertetni legalább nagyvonalakban magát a történetet.
Ja, és ez nem hazugság a gyerekkel szemben, csak egy gyerek agya nem olyan fejlett mint egy 20 évesé és nem ért meg olyan dolgokat! Ezen mit nem lehet felfogni? Ennyi erővel rajtad is számon lehetett volna kérni, hogy 5 évesen miért nem végeztél integrálszámításokat.
Mellesleg egyik keresztény egyház sem írja elő, hogy "Jézuska hozza a karácsonyfát", az ilyen mondatok jól reprezentálják a "műveltségedet" (inkább műveletlenségedet). Karácsonykor Jézus születésére emlékezünk, a fa állításának szokása a középkorban terjedt csak el, és soha senki nem mondta, hogy Jézus hozná a fát, csupán a gyerekek számára így tesszük kedvesebbé, emlékezetesebbé ezt a napot, és így pozitív élmények kötődnek majd benne ehhez a naphoz.
Mi ebben a bűn? Hm? Kedveskedni a gyerekednek bűn? Szeretni a gyerekedet bűn? Normális vagy amúgy?
Ja, bla bla, mert "hazugság", akkor mondom, ne mondj mesét soha a gyerekednek, mert ugye az is "hazugság", sőt, 2 évesen állítsd munkába.
Na mindezekért írtam már egyszer, hogy kicsit nálad valami nincs rendben.
* és még egy jó tanács: ne ülj le soha a tévében megnézni semmilyen filmet, sorozatot, de a moziba se ülj be soha filmet nézni, mert ugye a 90%-a azoknak is fiktív sztori, vagyis a te nyelvezetedben "hazugság"....
Amúgy olvastad "Az ember tragédiáját", na a falanszter közeg lenne pont neked való, kultúra nélkül, művelődés nélkül, mint a gépek, vagy az állatok. Egy szovjet kényszermunkatáborban, egy fa barakkban minden bizonnyal jól érezted volna magad.
Köszönöm a válaszokat!
Csak a mese és a hazugság kapcsolatáról. Krisztus hazudott? Nyilván nem. Krisztus mondott mesét? Igen. Például, mikor példázatot mondott, mikor a gazdag ember a kárhozatba, Ábrahámtól elszakítva, a szegény koldus Ábrahám kebelén volt. Majd a gazdag mindenfélét kért Ábrahámtól, hogy a testvérei ne kerűljenek ilyen sorsra, stb. Nem megtörtént eseményt világított meg, hanem példázatot, azaz mesét mondott. A hazugság valótlan állítása az igazság köntösében, a mese példázat, kedves történet, amit nem úgy tálalunk, hogy ez így volt, így van. Mikor a Piroska és a farkas meséjét olvassuk, akkor bár a történet félelmet kelthet a gyermekben, de pontosan tudja még a legkisebb is, hogy a farkasok, az állatok nem beszélnek, nem öltöznek át, nem tudja egyben lenyelni sem a gyermeket, sem a nagymamát. De ha a karácsonyról azt mondjuk, hogy egy valós személy adja az ajándékot, amit mivel mi szülők állítjuk ezt a valótlan dolgot, ami egy gyerek számára teljesen hihető, főleg, hogy teljes meggyőződéssel hazudjuk folyamatosan, ez hazugság és nem mese.
Kedves A válasz írója 73%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 10:43
"a fa állításának szokása a középkorban terjedt csak el, és soha senki nem mondta, hogy Jézus hozná a fát, csupán a gyerekek számára így tesszük kedvesebbé,"
Egyrészt a fa állítása nem a középkorban terjedt el, "csak" a karácsony megünneplése, másrészt miaz, hogy soha senki nem mondta, hogy Jézus hozza a fát, csupán a gyerekeknek mondjuk. Ezzel ellentmondásba kerűltél magaddal.
Én vagyok műveletlen, mikor nem tudod, hogy mikortól állítunk fát, majd ellentéteset mondasz?
"Mi ebben a bűn? Hm? Kedveskedni a gyerekednek bűn? Szeretni a gyerekedet bűn? Normális vagy amúgy?"
Ha neked a hazugság folyamatos állítása, csak hogy hazugsággal és ajándékhegyek elhalmozásával szereted a gyerekedet, akkor én vagyok a nem normális? Szeretni nem bűn a gyereket, csak az lehet legfeljebb bűn, ahogyan.
Például sok kisgyerek fél a mikulástól kicsiként, mint ahogy az első két lányom is. Amint megtudta az igazságot, hogy a nagyszülő öltözik be mikulásnak, rohant hozzá átölelni. A játék öröme utánna sem maradt el, szívesen kapcsolódott be a nagymama játszik és mikulásnak álcázva ajándékot oszt az unokának.
Ha úgy nevelünk, hogy kiskorától fogva tudja, hogy mi az igazság és mi a mese, és mi ebben a különbség, attól még nem lesz lelki törése egy gyereknek. Attól még a játék az játék marad, a szeretetem nem a hazugságokban, hanem a foglalkozásban, gondoskodásban, az édeklődő kérdéseinek őszinte, igaz megválaszolásában és nem a hazudozásokban és az igényeinek normális kereteken belűli kiszolgálásában mutatkozik meg.
Figyelj, amit te csinálsz, az a dolgok módszeres kiforgatása, szőrszálakon való kötözködés.
Az írásod alapján neked nem a keresztény, hanem a zsidó hit lenne való.
Na ne hogy azt, hidd, azért írom, mert zsidóellenes lennék. Egyáltalán nem vagyok. Nem is az egész zsidó vallásra gondoltam, hanem a talmudista vonalra. Na az lenne a neked való. Ott elvitatkozhatnál órákig az ilyen szőrszálhasogató dolgokon, "hogy szabad e ezt, szabad e azt, és közben mégis igen és mégis miért nem" kaliberű kérdéseken.
Jézus mondta, hogy ne legyetek szószaporítóak, mint a képmutató farizeusok. Te pont ezt a farizeusi vonást követed. Elfogadni az egyszerű dolgokat nem tudod, helyette csűröd, csavarod, okoskodsz, felül próbálod írni azt, ami több évszázada bevett szokás, méghozzá jól működő és hasznos szokás.
A mondandóm lényegére, velejére reagálni nem tudtál, csupán a részletekbe kötöttél bele.
Ahogy már írtam: légy inkább talmudista, és ne hívd magad kereszténynek. Sokkal testhez állóbb volna a számodra.
Nem a szőrszálhasogatás a kedvencem, én a hazugság ellen vagyok. Az említett farizeusoknak is több évszázados hagyományaik voltak, aminek Krisztus ellene ment, még sem mondod, hogy Krisztus szőrszálhasogató volt.
Én nem vitatkozom, hogy szabad-e ezt vagy sem, hanem kijelentem, hogy nem szabad, csak mert nem biblikus és hazugság, csak azért, mert száz-kétszáz éves hagyomány. Az emberek parancsolatját, szokásait kell-e követni, vagy Isten akaratát?
Talán a Te keresztény Krisztusod nem mondta, hogy:
"Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet bocsássak e földre; nem azért jöttem, hogy békességet bocsássak, hanem hogy fegyvert.
Mert azért jöttem, hogy meghasonlást támaszszak az ember és az ő atyja, a leány és az ő anyja, a meny és az ő napa közt;
És hogy az embernek ellensége legyen az ő házanépe.
A ki inkább szereti atyját és anyját, hogynem engemet, nem méltó én hozzám; és a ki inkább szereti fiát és leányát, hogynem engemet, nem méltó én hozzám.
És a ki föl nem veszi az ő keresztjét és úgy nem követ engem, nem méltó én hozzám.
A ki megtalálja az ő életét, elveszti azt; és a ki elveszti az ő életét én érettem, megtalálja azt."
Ezzel mire gondolt, szerinted?
Vagy például:
"Pedig hiába tisztelnek engem, ha oly tudományokat tanítanak, a melyek embereknek parancsolatai.
Mert az Isten parancsolatját elhagyva, az emberek rendelését tartjátok meg, korsóknak és poharaknak mosását; és sok egyéb efféléket is cselekesztek.
És monda nékik: Az Isten parancsolatját szépen félre teszitek, azért, hogy a magatok rendelését tartsátok meg."
"A Habsburg uralkodók Bécsben 1824 táján fenyőfa alatt ünnepelték a szentestét, egymásnak ajándékot adva. Hazánkban Bécsből a magyar arisztokrácia példája nyomán terjedt el.
Az első karácsonyfát valószínűleg Brunszvick Teréz állította Aszódon."
Na, hasra ne vágódjak már... Micsoda régmúlti, Krisztus által parancsolt szent hagyomány...Pfff
Amúgy valaki az egész életben nem tudja meg mi az az integrálszámítás :)
A mesék nem hazugságok. Ezt tévesen ítélitek meg. Minden mese nevelő szándékú, nem szabad szó szerint venni, hasonló mint a Biblia. Majdnem minden mese vége, a jó elnyeri jutalmát. Ha jól csinálod az életed, elnyered méltó jutalmad. Ezt már az emberiség is meglátta, ezért születtek a mesék, mind tapasztalat alapján. Mert így vagyon!
A télapó, tojáshozó nyuszi, nem mese, hanem kitaláció, néphagyomány, úgy mint a locsolkodás. Csak nem hiszi azt valaki, ha a lányokat nem locsolják meg akkor elszáradnak ;)
Kérdező:
Jézus talán azt mondaná erre, adjátok meg a királynak ami a királyé és Istennek ami Istené. Tehát népszokásnak, mert ez világi, a népnek járó szokásokat és Istennek, ami a Jézus születése, Húsvét, Pünkösd megemlékezése. Szerintem egy gyerektől nem várható el, hogy az utóbbit cselekedje...
Talán a gyerekeknek úgy kellene tálalni ezt az egészet, mikor megtudja nincs nyuszi, mikulás, angyalka, hogy megértetni velük, hogy ez azért lett "kitalálva", mert annak idején nem érthetted meg a vallást, ami már NEM MESE! És itt kell a szülőnek elmondani és megvallani az igaz hitet. Én így fogok cselekedni az unokahúgomnál és saját gyerekemnél.
És sajnos arról nem tehetek majd, ha körülöttem annyi ateista lesz és kiröhögnek majd. Jézus vajon nem volt-e nevetség tárgya. Érdemes elolvasni az Evangéliumokat...
Egy pap szerint az ateizmus is egy hit, mégpedig az Istentagadás hite. Tehát tudat alatt tudja van Isten, de mégis szembe helyezkedik vele!
"Minden mese nevelő szándékú, nem szabad szó szerint venni, hasonló mint a Biblia."
Nem gondolod, hogy Te vagy, aki idézem:" Ezt tévesen ítélitek meg."?
Vigyázz, mert lehet, hogy nem mese?
Mellékesen:
A mese az tanulságos (általában) kitalált történet, a hazugság meg ellentétes az igazsággal. A hazugság önös érdekből, vagy mások érdekeiből kitalált, valósággal ellentétes kitaláció, vagy történet, melynek semmilyen tanulságos mivolta nincs, csak a hazugság.
"Ti az ördög atyától valók vagytok, és a ti atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Az emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja."
Az igazság atyjához, vagy a hazugság atyjához tartoztok. Meg lehet magyarázni a hazugságot, még az emberölést is, lopást is, de a hazugság az hazugság, az emberölés, az emberölés, a lopás, az lopás.
Sziasztok
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!