Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért hiszik, hogy a vallásos...

Miért hiszik, hogy a vallásos emberek akaratgyengék és mindent az isteneikre bíznak?

Figyelt kérdés

A leggyakoribban hangoztatott "vád" az ateisták részéről, hogy a vallásos emberek semmire sem képesek maguktól, folyton segítségre várnak és minden tettüket csak Istenre fogják. Tényleg nem lehet kilépni ebből a szemellenzős nézetből?

Jómagam vallásos vagyok (nem keresztény), és attól függetlenül, hogy hiszek valamilyen istenségben, magamban is hiszek. S úgy tapasztaltam, hogy a vallásos emberek sem csak ülnek a kis fenekükön és várják a sült galambot.

Ugyanis vallásosnak lenni - az ateisták hitével ellentétben - nem azt jelenti, hogy ne lennénk tisztában azzal, hogy nekünk kell megküzdenünk azért, amire vágyunk, nekünk kell valóra váltanunk az álmainkat, és éppúgy felelnünk kell a tetteinkért, ahogy bárki másnak. A vallásosság nem azt jelenti, hogy nem vállalunk felelősséget, nem értjük, hogy a mi dogunk megalapozni az életünket, és ne alakítanánk ki önálló véleményt.

Csak természetes, hogy ezt tesszük, mert akárki akármiben hisz, nem mehet el a tény mellett, hogy mégis csak emberek vagyunk...

Ezt a hozzáállást miért hagyják figyelmen kívül az ateisták?

2011. ápr. 1. 08:23
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
47%
A vallás méreg..
2011. ápr. 1. 08:55
 2/13 anonim ***** válasza:
Mert ostobák.
2011. ápr. 1. 09:28
 3/13 anonim ***** válasza:
51%

Én egy megrögzött ateista vagyok.

Először is egy szemléletkiigazítással kezdeném. Nekünk nincsen bajunk a vallásos emberekkel. Sőt, személy szerint én irigylem is őket, hiszen nekik van egy olyan kis világuk ami iránymutatást, vigaszt és magyarázatot ad az élethez. Viszont a vallásosság nem elhatározás kérdése, tehát nem mondhatom, hogy holnaptól fegyvert ragadok és az életem célja a Valhallába kerülni.

Amivel problémánk van:

1, egyház intézménye. Miért kéne az én adómból templomot építeni? És nem azzal van a gond ami műemlék és az ember szívesen látogatja, hanem azzal a beton kockával amire ránézni is gusztustalan.

2, hittérítők. Miért akarja egy vallásos ember rám kényszeríteni az értékrendjét? Miért kell megtagadni az eutanáziát egy rakás beteg embertől, mert egy retardált barom azt írta az ún. szent könyvben, hogy az öngyilkosság bűn?

Az a vád, miszerint lustává tesz a vallás, nem más mint a mi hittérítésünk :) Miért kell valami istenségre fogni a világ dolgait amikor van rá olyan magyarázat ami kihagyja ezt az extra elemet.

Én még nem láttam olyan esetet, hogy valaki a templomok előtt strázsálva röplapokat oszt az embereknek, hogy ne legyen vallásos és kezdje el érdekelni, hogy a feldobott golyó miért esik le. A fordítottját már annál inkább. És egy ilyen támadó fellépésre ugyan mit kéne csinálnia a szerencsétlen ateistának? Tűrni birkaként, mint egy kereszténynek?

Szerintem, ha a vallásos emberek embernek tekintenék az ateistákat, és a saját világnézetüket nem akarnák ránk kényszeríteni, akkor nem is lenne feszültség a két tábor közt.

2011. ápr. 1. 10:18
 4/13 anonim ***** válasza:
86%
Mert sok, magát baromi erős embernek képzelő ateista is kér segítséget csak nem Istentől, hanem más embertől. Aztán ezt szépen elfelejti, és mindenkinek azt hangoztatja, hogy ő egyedül ért el mindent.
2011. ápr. 1. 10:20
 5/13 A kérdező kommentje:

Kedves 10:18!

Abszolút igazat adok neked, én sem tartom jónak, hogy az adóból építik a templomot. A térítéssel sem értek egyet, mert tisztában vagyok azzal is, hogy a hit nem hasraütéses dolog, és senki nem fog hinni, csak mert a combjára csap, hogy holnaptól Jézusért élek. Igaz, mint említettem én nem a keresztény vallást követem, de egy vallás térítését vagy jogtalan pénzszedését sem tartom elfogadhatónak.

Hogy valaki miért hívő, abba ne menjünk bele, mert meddő vita. Én sem azért hiszek, mert valamit rá akarok fogni valakire, hanem egyszerűen számomra ez a logikus út. Ezt tartom igaznak, ezt tapasztaltam.

Viszont: én nem hiszem, hogy a vallásosok kevésbé értékesnek tartanák a "hitetleneket" - na jó, az elvakult fanatikusok igen, de én nem. Mégis, a fentebb ismertetett nézetem és meggyőződésem ellenére engem is beskatuyáznak az akaratgyenge csoportba. Pedig nem vagyok az, csak a saját dolgaim mellett még hiszek valamilyen istenségben is.

De talán igazad van: több türelem kellene mindkét részről.

2011. ápr. 1. 10:31
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Kedves ateista!

Hogy adakozol vagy nem az a te döntésed. Isten azt szeretné ha tisztelnéd Őt az adódból is,azzal,hogy neki adod a tizedet.

Hittérítők pedig azért vannak,mert azt szeretnék,hogy üdvösséged legyen,hogy örökké élj,ne azt,hogy örökké szenvedj.

Ha elkezdenéd olvasni a Biblia c.könyvet kicsit más szemszögből mint a tiéd,egyből rájönnél,hogy az ateista tanok nem állnak meg a lábukon. Viszont ha Jézust követed örökké élsz ;)

2011. ápr. 1. 22:30
 7/13 anonim ***** válasza:

Hogy a vallás akaratgyengévé tesz-e, nem tudom, de a hívő élethez bizony erő, kitartás, egyszóval karakter kell. Nézd meg, Gandhi it által felszabadította Indiát a britek uralma alól. Nézd meg azokat a missziósokat, akik leprások, aidse-s afrikai gyerekek és más hasonló közösségekben tevékenykednek. Vallási hovatartozás nélkül ápolnak, gondoznak, iskolákat alapítanak, hitet és reményt visznek oda, ahova kevés ateista teszi be a lábát, pláne önzetlen, segítő szándékkal.

Ha eldöntöd, hogy az életedet egy magas erkölcsi mérce szerint akarod élni, ahhoz lelki erő kell. Amikor eltemeted a halott gyermekedet, ahhoz hogy ne Istent hibáztasd, erő kell. Amikor lemondasz önmagad kényelméről másokért, ahoz erő kell.

Egy igazi hívő csak erős ember lehet. Jézus sem volt az a gyenge karakter, pedig soha erőszakos dolgot nem tett. Akkor most miről is beszélünk?

2011. ápr. 2. 14:31
 8/13 anonim ***** válasza:

Kedves 22:30

Csak, hogy én is kötekedjek:

Mi van akkor, ha én nem akarok örökké élni és nem érzem úgy, hogy szenvedek? Illetőleg, hogyan kéne olvasnom a Biblia c. könyvet? Mi az amiben a természeti tanok nem állják meg a helyüket?

Tényleg érdekel a véleményed, de csak akkor, ha amit írtál azt úgy is gondolod, és nem a vallás elleni uszítás volt a célod.

És kedves 14:31, pontosan erről a hozzáállásról beszéltem. Miből gondolod, hogy egy ateista valami istenséget hibáztatna az életében bekövetkezett tragédiáért???

2011. ápr. 2. 20:06
 9/13 anonim ***** válasza:

Az atistáknak nem lehet megmagyarázni, mi az a megtérés.

A megtért emberek nem mutogatnak az ateistákra, és nem nézik le őket, de fordítva ez sajnos nem mondható el!

Legalább akkora hit kell a "nagy bumm"-hoz, mint a 6 napos teremtéshez! Míg az ateisták a hívő emberekre azt mondják, hogy csak bámulnak fölfelé, és a csodára várnak, egy régi könyvet olvasgatnak, és feltétel nélkül elhiszik ami benne van. Addig az ateisták tényként közölt, tudománynak nevezett hipotéziseket vesznek készpénznek és azt állítják, hogy a semmiből lettünk!

Az ateisták a mának élnek. De ha a mának élek, akkor bármit megtehetek,nem???

A megtért emberek egy "erkölcsi norma" szerint próbálnak élni .

Az ateisták /tisztelet a kivételnek, akinek nem inge, ne vegye magára!/ elvannak ájulva maguktól, önelégültek,és felfuvalkodottak, és "viszket a fülük" a sok agyament hipotézisre, amit szájtátva halgatnak. Söt! Még a fáradságot sem veszik, hogy elgondolkodjanak, vajon igaz-e egyáltalán amit a "tudomány" állít, vagy csak ámítani akarják a jónépet.

Egy igazán megtért ember nem a maga akaratát cselekszi, és nem azt nézi, hogy neki mi a jó!

Az ateista "felfuvalkodik, és felmagasztalja magát", mondván:"Gazdag vagyok, és meggazdagodtam és semmire nincs szükségem".

A megtért ember pedig ezt mondja: "nem kell bölcselkedni; hogy senki se fuvalkodjék fel az egyikért a másik ellen.

Mert kicsoda különböztet meg téged? Mid van ugyanis, a mit nem kaptál volna? Ha pedig úgy kaptad, mit dicsekedel, mintha nem kaptad volna?

Válaszolva a kérdésedre! Azért hiszik azt, mert lövésük sincs arról, mi az, hogy megtérni! Viszont egy megtért ember tudja, hogy milyen a másik oldalon állni,mert elötte ő is ott állt! Soha nem tudod őket meggyőzni és nem is érdemes próbálkozni!

2011. ápr. 2. 22:35
 10/13 anonim ***** válasza:

És kedves 14:31, pontosan erről a hozzáállásról beszéltem. Miből gondolod, hogy egy ateista valami istenséget hibáztatna az életében bekövetkezett tragédiáért???

olvasd csak el az itteni kérdéseket és kommenteket. "Hol volt ekkor Isten?" "Hívők,ezt mivel magyarázzátok?" "Én azért nem hiszek Istenben, mert...." "Ha Isten jó, akkor...." és sorolhatnám. A másik érdekes változat: "Miért kellett ennek így történnie? " "Miért mindig a jó emberekkel történik ez?"

Azt hiszed, ezek hívő emberek? Fenét.

2011. ápr. 3. 14:40
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!