Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mely vallásokban tiltják a...

Mely vallásokban tiltják a papoknak a nőtlenséget?

Figyelt kérdés
2009. febr. 25. 20:18
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
93%

Nem vagyok otthon a kérdésben teljesen, de találtam egy újságcikket, ebből idéznék ki egy keveset:

A Vatikán megerősítette a cölibátust

* MTI

| 2006. november 16., csütörtök 20:12

Megerősítette a Vatikán a cölibátus(papi nőtlenség) fontosságát, miután XVI. Benedek pápa a papi nőtlenségről tárgyalt vatikáni vezetőkkel. Az egyháznak komoly kihívást jelent, hogy egy zambiai érsek megalapította a lelkipásztori szolgálatot a házasság kedvéért korábban elhagyó, ám oda nős emberként visszatérni kívánó papok mozgalmát.

2009. febr. 25. 20:40
 2/13 anonim ***** válasza:
79%
Nekünk a töritanárunk annak idején azt válaszolta erre a kérdésre, hogy azért, hogy a gyerekek, feleség ne örököljenek. Logikus, nem?
2009. febr. 25. 20:44
 3/13 anonim ***** válasza:
94%

Ja bocs, elnéztem!!!!!

A katolikusoknál tiltják, reformátusoknál nem.

2009. febr. 25. 20:45
 4/13 anonim ***** válasza:
98%

A római katolikus vallás írja elő a papi nőtlenséget, tehát a római katolikus pap NEM házasodhat, nem lehet családja.

A görög katolikus pap házasodhat és lehet családja, ugyanez érvényes a református és az evangélikus vallás esetén is.

2009. febr. 25. 22:36
 5/13 anonim ***** válasza:
95%

Úgy látszik, senki nem figyelt eléggé!

A kérdező arra kíváncsi, melyik vallás tiltja a NŐTLENSÉGet, tehát a cölibátust vagy egyedülállóságot a papjainak.

Itt pedig arra válaszoltatok, hogy a római kat. egyház tiltja a nősülést a papjainak (+természetesen a nemi életet).

A kérdésre sajna én se tudok példát, de ha arra gondolok, hogy a nőtlenség bizonyos lemondással jár az élet egyes örömeiről, és a vallások többsége is ilyen-olyan lemondások vállalását ajánlja híveinek, nehéz elképzelnem olyat, ahol kifejezetten tiltanák, hogy önként lemondjon vki az ilyesfajta örömökről.

2009. febr. 26. 09:14
 6/13 anonim ***** válasza:
94%

A buddhista szerzetes-pap szintén nőtlen, a rabbi, muszlim, hindu "pap" nősülhet, de nem hiszem, hogy kötelező lenne neki.

előző

2009. febr. 26. 09:17
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Hú, de figyelmetlenek vagyunk!!!!

Szerintem nincs olyan vallás, ahol kimondottan kötelező lenne a nősülés... Esetleg szektákban? Mormonoknál pl. el tudom képzelni, náluk többnejűség is van, mert hitük szerint a nők közül akinek nincs férje, nem jut a mennybe. (Micsoda álszent ideológiai megtámogatása a többnejűségnek, elég gusztustalan.)

2009. febr. 26. 12:27
 8/13 anonim ***** válasza:
96%
A mormonok fő ágánál már eltörölték a többnejűséget.
2009. febr. 26. 15:31
 9/13 anonim ***** válasza:
48%
A katolikusok tiltják, a protestánsok nem.
2009. febr. 26. 23:54
 10/13 anonim ***** válasza:
94%

Van itt egy alapvető képzavar a keresztény lelkészekkel kapcsolatban. A protestáns felekezeteknek nincs papja, csak lelkésze vagy lelkipásztora, őket nem szentelik fel és nincs is velük szemben semmi elvárás.

A katolikus és az ortodox felekezetekben a papnak tilos a házasság. A különbség abban van, hogy a keleti rítusúak (az ortodoxok mind, a katolikusok közül a görögök, örmények stb.) felszentelnek diakónussá és pappá nős férfiakat is, a nyugati rítusúak (római katolikusok, ambroziánok stb.) csak diakónussá. A püspöknek minden esetben nőtlennek (vagy özvegynek kell lennie). Viszont a szentelés után már nem lehet nősülni - ha pl. egy görög katolikus pap megözvegyül, akkor már nem házasodhat.

Más vallásokról nem tudok nyilatkozni, azt tudom, hogy a buddhizmus bizonyos ágainál (ha nem mindegyiknél) a szerzeteseknek nőtlenségben kell élniük, de hogy ők mennyiben számítanak papnak, azt nem tudom megmondani.

2009. márc. 12. 17:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!