Mely vallásokban tiltják a papoknak a nőtlenséget?
Nem vagyok otthon a kérdésben teljesen, de találtam egy újságcikket, ebből idéznék ki egy keveset:
A Vatikán megerősítette a cölibátust
* MTI
| 2006. november 16., csütörtök 20:12
Megerősítette a Vatikán a cölibátus(papi nőtlenség) fontosságát, miután XVI. Benedek pápa a papi nőtlenségről tárgyalt vatikáni vezetőkkel. Az egyháznak komoly kihívást jelent, hogy egy zambiai érsek megalapította a lelkipásztori szolgálatot a házasság kedvéért korábban elhagyó, ám oda nős emberként visszatérni kívánó papok mozgalmát.
Ja bocs, elnéztem!!!!!
A katolikusoknál tiltják, reformátusoknál nem.
A római katolikus vallás írja elő a papi nőtlenséget, tehát a római katolikus pap NEM házasodhat, nem lehet családja.
A görög katolikus pap házasodhat és lehet családja, ugyanez érvényes a református és az evangélikus vallás esetén is.
Úgy látszik, senki nem figyelt eléggé!
A kérdező arra kíváncsi, melyik vallás tiltja a NŐTLENSÉGet, tehát a cölibátust vagy egyedülállóságot a papjainak.
Itt pedig arra válaszoltatok, hogy a római kat. egyház tiltja a nősülést a papjainak (+természetesen a nemi életet).
A kérdésre sajna én se tudok példát, de ha arra gondolok, hogy a nőtlenség bizonyos lemondással jár az élet egyes örömeiről, és a vallások többsége is ilyen-olyan lemondások vállalását ajánlja híveinek, nehéz elképzelnem olyat, ahol kifejezetten tiltanák, hogy önként lemondjon vki az ilyesfajta örömökről.
A buddhista szerzetes-pap szintén nőtlen, a rabbi, muszlim, hindu "pap" nősülhet, de nem hiszem, hogy kötelező lenne neki.
előző
Hú, de figyelmetlenek vagyunk!!!!
Szerintem nincs olyan vallás, ahol kimondottan kötelező lenne a nősülés... Esetleg szektákban? Mormonoknál pl. el tudom képzelni, náluk többnejűség is van, mert hitük szerint a nők közül akinek nincs férje, nem jut a mennybe. (Micsoda álszent ideológiai megtámogatása a többnejűségnek, elég gusztustalan.)
Van itt egy alapvető képzavar a keresztény lelkészekkel kapcsolatban. A protestáns felekezeteknek nincs papja, csak lelkésze vagy lelkipásztora, őket nem szentelik fel és nincs is velük szemben semmi elvárás.
A katolikus és az ortodox felekezetekben a papnak tilos a házasság. A különbség abban van, hogy a keleti rítusúak (az ortodoxok mind, a katolikusok közül a görögök, örmények stb.) felszentelnek diakónussá és pappá nős férfiakat is, a nyugati rítusúak (római katolikusok, ambroziánok stb.) csak diakónussá. A püspöknek minden esetben nőtlennek (vagy özvegynek kell lennie). Viszont a szentelés után már nem lehet nősülni - ha pl. egy görög katolikus pap megözvegyül, akkor már nem házasodhat.
Más vallásokról nem tudok nyilatkozni, azt tudom, hogy a buddhizmus bizonyos ágainál (ha nem mindegyiknél) a szerzeteseknek nőtlenségben kell élniük, de hogy ők mennyiben számítanak papnak, azt nem tudom megmondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!