Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Sok vallásos ember miért...

Sok vallásos ember miért hiszi azt, hogy aki nem hívő, az rossz?

Figyelt kérdés

Régebben olvastam itt egy kérdést, hogy aki nem vallásos, az miért viselkedik helyesen? Mi motiválja? Érdekes válaszok születtek, főleg a kérdezőtől.

Miért ennyire nehéz elképzelni, hogy valaki nem hívő, de attól még nem akar gyilkolni, másokba belerúgni, szívesen segítenek az időseken, betegeken, stb.?

Nekem személy szerint rosszul esne, ha bántanám az embereket testileg-lelkileg, ehhez nem kell semmilyen vallás az életembe.

(nem szeretnék kemény vitát gerjeszteni, csak érdekel)

2011. márc. 15. 07:54
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

"Mert képtelenek túllépni a saját maguk álltal alkotott/választott korlátaikon.így más embereket is csak a saját látókörükből néznek.ez leginkább a megrögzött vallásosokra jellemző,ugyanis minél inkább azonosul valaki valamivel,annál inkább intoleránssá válik,kizárja azokat a nézőpontokat,amik nem illenek bele az saját életfelfogásába."

Ez az életfelfogás inkább a görög szofistákra volt jellemző, akik mindent relativizáltak. Azonban mi Szókratész óta tudjuk, hogy léteznek olyan szellemi értékek, amelyeknek létezése nem mi általunk van, és mindenki számára megannyira érthető, csak nem tetszik nekik. Az igazság mértéke - Szent Ágoston szerint - a tekintély és az értelem; az utóbbi sajnos hiányzik Istent teljes megítélésénél. Ezért azoknak a népnek ott a tekintély.

2011. márc. 15. 11:30
 12/14 anonim ***** válasza:
Én hívő ember vagyok és csak azóta tudom, hogy én milyen gonoszságokra vagyok igazán képes, meg milyen sötét indulatok rejtőznek a szívem mélyén, mióta kezdem Istent megismergetni. Pont ezért van szükségem Rá. A többiekkel kapcsolatban inkább jót szoktam feltételezni, aztán néha kiderül, hogy irtó naív voltam. Figyelitek, hogy amit előadunk másoknak mennyire színház? Otthon kerülnek le az álarcok, vagy ha valami végzetes baj van.
2011. márc. 15. 15:05
 13/14 anonim ***** válasza:
Olvasd el: [link]
2011. márc. 16. 09:06
 14/14 anonim ***** válasza:
Ha egy vallásos ember így gondolja, akkor nagyon rosszul gondolja, és ezzel a saját vallásának a szabályai ellen vét. Sajnos nagy baj az, hogy egyes kívülállók, hitetlenek az ilyen emberek alapján ítélnek, ítélik meg a vallást. Nem az embereket kell nézni, hogy ők mit tartanak, hanem hogy Isten, Jézus mit tanított, illetve az adott vallásnak az alapvető tanításait, és azt hiszem, azt egyetlen vallás sem tanítja, hogy aki azt nem követi, az rossz. Az ítélkezés ráadásul nem is az emberek dolga. Tehát, aki azt hiszi, hogy akik nem hívők, azok rosszak, az az ember a saját vallásának tanításaival fordul szembe, a saját vallását "járatja le" a világ előtt a viselkedésével
2011. márc. 20. 01:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!