Úgy érzem hiányzik az életemből Isten! Hogyan érhetném el, hogy újra részese legyen a mindennapjaimnak?
Több vallási közösséget is próbáltam már, de valamiért mindegyikből kiábrándultam, csalódtam, így otthagytam őket, úgy éreztem nekem erre nincsen szükségem! Némely helyen képmutató, álszent emberekkel találkoztam, így a közösségtől csak még rosszabb hangulatba kerültem, csak rossz érzésekkel tudok visszagondolni rájuk. Volt hitem, nagyon erős hitem egyedül is, de vallásom nem! Amióta elkerültem főiskolára és totál elmerültem benne ez a hit meggyengült, úgy érzem az a "személyes kapcsolat" ami meg volt az én Istenem és köztem, már csak homály! Hogyan hozhatnám vissza azt az érzést, hogy rá bármikor bármiben számíthatok?
Kérlek ne nézzetek hülyének a kérdésemért!
20/L
Kedves kérdező, mit gondolsz, mit vár el tőled Isten? Vagy érthetőbben: mit vár el egységesen mindnyájunktól? Mi kell neki tőlünk?
Ne csak általános dolgokra gondolj, hanem konkrétumokra is. Sokat segíthet ebben a Biblia és persze az ima. Neked már többféle útról van tapasztalatod, ezek szerint van viszonyítási alapod a Bibliával. Használd ki ezt, keress és kutass az igazság után, csak úgy lelheted meg. Ha azt mondod, hogy nincs az meg egyik felekezetnél sem, akkor nem jársz jó nyomon és keress tovább. Jézus is erre intett, soha ne hagyd abba, míg meg nem találod!
A különböző egyházak és vallási közösségek "rámtelepedő", vagy éppen "majd mi megváltunk" hadműveletein én is átestem.
A módszerem: esténként gyújts egy szál gyertyát. Saját szavaiddal (ahogy valaki fent írta) mondd el Istennek a napi problémáidat. Kérd, hogy segítsen. Kérd, hogy adjon erőt. Mondj neki köszönetet azokért a jó dolgokért, amik a napokban történtek veled. Kérd, hogy legyen veled a következő napokban is (Ő egyébként mindig velünk van, csak mi nem figyelünk rá). Tölts el még ebben az állapotban egy kis időt, figyelj befelé a saját érzéseidre. Amikor úgy érzed (és akarod) mondd el a Miatyánkot. Persze ez sem kötelező. Lehet, hogy már aznap, de pár nap múlva már biztosan érezni fogod, hogy ismét visszakerültél a helyedre, és minden rendben.
"...esténként gyújts egy szál gyertyát. Saját szavaiddal (ahogy valaki fent írta) mondd el Istennek a napi problémáidat. Kérd, hogy segítsen. Kérd, hogy adjon erőt. Mondj neki köszönetet azokért a jó dolgokért, amik a napokban történtek veled. Kérd, hogy legyen veled a következő napokban is (Ő egyébként mindig velünk van, csak mi nem figyelünk rá). Tölts el még ebben az állapotban egy kis időt, figyelj befelé a saját érzéseidre..."
Látod, erre mondtam fent, hogy ne csak általános dolgokra gondolj, hanem próbálj meg arra figyelni, mit vár el tőlünk Isten konkrétan.
Amit írsz, inkább a saját érzéseid kielégítésére, megnyugtatására szolgáló eszközök. Ezt lehet gyertya nélkül is (hacsak nincs áramszünet). Csupa általános dolgot szeretnél magadnak(!) - és a hangsúly itt is azon van, hogy magadnak!
Isten akaratának a cselekvéséhez eleve nem így kellene hozzáállni. Lehet, hogy neki van valamilyen szándéka, amit megakar tenni az emberekkel és ebben minden őszinte ember közreműködésére számít? Nem lehetséges ez?
Az utóbbi rossz élményem gyülekezettel két éve ért véget. Nem szeretnék nevet mondani, úgy mentem oda, hogy össze voltam törve lelkileg, viszont úgy éreztem ott menedéket találok. Amellett hogy iszonyatosan elkezdtem bízni Istenben, nagyon megszerettem az ottani embereket is, lehet ez volt a baj. Egy idő után kinyílt a szemem, és megláttam a valódi énjüket. Azt hogy tanítanak, de ők nem úgy élik az életüket, ahogy azt tanítják... hogy a hátam mögött kavarnak az én életemben, csakhogy nekem "jobb legyen", és ha éppen boldog vagyok valami miatt akkor is 2 percükbe telt ezt a boldogságot letörni. Olyan mértékig megtörten hagytam ott őket, hogy értelmét nem láttam már az életemnek, és csak hálás lehetek a szüleimnek, hogy amikor felismerték hogy valami nagy baj van, akkor folyamatosan a lelkemre beszéltek burkoltan, és finoman, hogy ez nem természetes, nem kell elviselnem, ha nem akarom! Én azóta sem érzem magamat késznek arra, hogy újra egy ilyen vagy bármilyen más közösségbe csöppenjek, mert valamilyen szinten félek tőlük! Érzelmileg abszolút nem tudnék megnyugodni és átadni magamat a közösségnek vagy egy közös imának, dicsőítésnek, folyamatosan az lenne még bennem, hogy vajon ők mikor kezdik azt amit az előző gyülekezetben!
Amikor eljöttem onnan még is olyan lelki támogatást kaptam a Istentől, amit sosem éreztem, és olyan volt mintha minden pillanatban fogná a kezemet, nem érhetne baj. Katolikus gimibe jártam, egyszer úgy adódott, hogy tudtam a papunkkal beszélgetni a rossz élményeimről, ami rengeteget segített, kicsit össze foltozta a lelkemet, nem voltam már annyira rossz érzésekkel tele. Akkor azt mondta az Istenhez való kötődésem ő úgyérzi példátlan, és nagyon erős, ne hagyjam hogy az ilyen élmények letérítsenek az útról. Amint elkerültem főiskolára, mintha Isten kicsit elengedte volna a kezem, és nem tudok olyan magabiztosan cselekedni, mert nem érzem a jelenlétét, ahogy régen, és ez fáj. Szeretném "visszakapni" őt, viszont egylőre közösségbe nem szeretnék menni, és nem gondolom hogy az olyan egyszerű lenne, hogy csak elolvasok néhány részletet a Bibliából és már minden szép és jó is! Lehet nálam is az a probléma, amit az egyik válaszoló írt. Gimiben megkaptam minden lehetőséget és segítséget, időt arra, hogy Istennel lehessek, ápolhassam vele a kapcsolatomat. Most, hogy kikerültem a nagyvilágba ez már közel sem ilyen egyszerű!
Azt hiszem azt a tanácsot megfogadom, hogy üljek le, és töltsek vele kettesben egy kis időt akár gyertyával, akár anélkül. Néha csináltam ilyet én is, de talán nem elégszer! Olykor misére is betévedek, ha már nagyon szomjazom Rá... ott még is csak akadnak emberek, de nem egy olyan értelemben aktív közösség, akik hatással lehetnének adott pillanatban az életemre.
"Némely helyen képmutató, álszent emberekkel találkoztam"
Mindenhol vannak ilyen emberek, tehát ne erre alapozz. Nem létezik olyan vallási csoport, legyen az keresztény, buddhista, iszlám, sámánista, stb. ahol ne találkoznál álszent emberekkel - de az igaz hitek ettől nem rendülnek meg.
Nem könnyű úgy cselekedni, ahogy szeretnénk. sokan hisznek valamiben, és úgy vélik, annak megfelelően élnek, pedig nem. Csak nem veszik észre. Úyhogy ne ítéld el ezeket az embereket, de készülj fel, hogy bármerre is vet az élet, mindenhol találkozni fogsz velük.
Ezt csak azért mondom el,hogy ne egy vallást okolj az emberek képmutatása miatt.
Tisztában vagyok vele, hogy ilyen a világ, és mindenhol vannak ilyen emberek, viszont úgy gondolom, hogy ha valamit tanítok egy gyülekezetben, akkor igyekszem én is példamutatóan, illetve úgy élni, ahogy azt tanítom... Onnantól kezdve hogy ezt nem teszi, mi jogon mondja meg nekem valaki, hogy nem elég erős a hitem, nem jól élek, nem vagyok elég jó hívő ember, stb!? Arról nem is beszélve hogy mi jogon vágja a képembe egy "mélyen vállasos" ember, hogy nem vagyok elég jó?
Elfogadom a terelgetést, és azt ha valaki elmondja mit hogyan csináljak, hogy közelebb legyek Istenhez, viszont ne oktassanak ki, ne bíráljanak, ne ítéljenek el azért, mert esetleg magamtól nem tudom az ilyesmiket!
Én azt hittem hogy közösségben lenni pont azért jó, mert az emberek segítenek egymásnak, biztatják a másikat, amikor éppen összeomlani készül a hitében. Ehhez képest csak is azt kaptam/kaptuk, hogy nem vagyok elég jó, biztos nem is csinálom amiket mondanak stb. Folyamatosan megalázva, porba tiporva éreztem magamat ahelyett hogy megfogták volna a kezemet, és vezettek volna az úton.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!