Egy embernek lehet több vallása?

Amikor a zsidók visszakerültek Egyiptomból, hozták az egyiptomiak mindenféle háziisteneit. Amikor elfoglalták Kánaánt, akkor elkezdték a környező népek isteneit is imádni.
Istennek viszont egyik húzás sem tetszett. Nem véletlenül adta a parancsolatot: "Én, az Úr hoztalak ki Egyiptom földjéről, ne legyenek más isteneid!"

Alapvetően akadálya nincs. Viszont vannak olyan vallások, amik kizárólagosak. Például a kereszténység is ilyen.
Vagyis el kell döntened, hogy keresztény vagy-e vagy sem. Mert a kettő egyszerre nem lehet.
A politeista és animista vallások nem kizárólagosak. Sőt. Vita tárgya, hogy ezek egyáltalán vallások-e, vagy csak kultuszok összességei.
Az ókori Rómában például semmi kivetendőt nem találtak abban, ha valaki más isteneket is tisztel, akik nem római eredetűek, amíg a római isteneknek is áldoz. Csak azokat tiltották be, amik szerintük a közerkölcsre és a társadalomra károsak (pl. Bacchus-kultusz).
De a kereszténység kijelenti, hogy egy Isten van és senki más, aki tiltja a bálványok imádatát. És ha úgy vesszük, a totemek is bálványok, szóval...
De mielőtt nekiesnétek a kereszténységnek, az iszlám és a judaizmus is ezt tanítja, illetve végeredményben a hinduizmus is, bár ők a hinduizmus irányzatain belül megengedőbbek.

nemrég tettem én föl szinte ugyanezt a kérdést
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__1..
nem azért linkelem, mert hogy már föl lett téve, mert a tied azért kicsit más, de sztem a keresztény egyistenhit, és egy törzsi vallás már eléggé üti egymást, de végső soron neked kell eldöntened.

Tudod, több vallása egy embernek nem lehet. De a vallás minden embernek más, mindenkinek másképp vannak elképzelései, függetlenül az adott vallás szigorúságával.
Ha úgy gondolod, hogy létezik más istenségek is, akkor már egy politeizmus híve vagy. Lehet, hogy nincs felekezete vagy bármily kicsiny közössége, biztos többen hasonlóan gondolkoznak.
Ha pedig a totem-vallás ellenkezik az evangélikus hittel, akkor érdemes gondolkodni előtte egy kicsit. ;) Ha nem, akkor semmi probléma nincs, mi van, ha Isten ereje benne van a természetben? Isten teremtette a természetet, hát az evangélikus vallás kizárja, hogy a természetnek legyen mágikus hatalma?

Ha igazán megismerted volna Istent , akkor ez a kérdésed nem is lenne kérdés !Össze lehet válogatni a különböző vallásokból ami tetszik nekünk ,mintegy svédasztalról ,de akkor valójában miben is hiszünk ?
Ha valaki több vallásból kiragad dolgokat ,hitnézeteket ,amelyek tetszenek neki ,az nem azt nézi ami a lényeg vagyis ,hogy mi is valójában az igazság ?!!

Akkor nagyon rosszul tudod.
A krisnások is hinduk, aztán nézd meg hogy térítenek!
Mellesleg már az se stimmel, hogy az egyetlenek lennének, hiszen ott van az a kurd vallás (sajnos csak németül tudom a nevüket, ott jezidiseknek hívják őket), ami teljes mértékben a bezárkózásra épül. Nem érintkeznek a vallásukon kívülivel, nem barátkoznak velük, a közösségen belül házasodnak, előre elrendezett házasságban élnek, a nőket úgy adják-veszik, mint az állatokat, és a legfontosabb a vallásukban a hagyomány és a család. És náluk alapkitétel, hogy sem "bekeresztelkedni", sem "kikeresztelkedni" nem lehet.
A hindukra ez nem jellemző, bár tény, hogy nem túl gyakori a hindu hitre való áttérés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!