Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hívők! Voltatok már hitkrízisb...

Hívők! Voltatok már hitkrízisben? Mit tegyek?

Figyelt kérdés

Nem arról van szó, hogy nem hiszek, hiszek Krisztusban, a Szentháromságban, de mégis...

Nem tudok imádkozni, az egész életem olyan összevissza mostanában. Olyan, mintha egy helyben toporognék.

Ha valakinek van személyes tapasztalata, annak inkább örülnék, mint a belinkelt cuccoknak. Teológiát végeztem, az elméletet is tudom, ha "csak" imádkoztok értem, már az is tökéletes.

De tényleg jó lenne valami segítség...

2011. jan. 6. 19:49
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
72%
Gondolom az alatt, hogy nem tudsz imádkozni, azt érted, hogy nem tudsz szívből imádkozni, és úgy érzed, hogy azzal, amit kimondasz, becsapod magad és Istent is. Én ezért nem teszem. Nem arról van szó, hogy én nem hiszek Istenben, de feleslegesnek tartom, hogy minden nap zaklassam a hülyeségeimmel, csak nagyon indokolt esetben imádkozom (félreértés ne essék, nem akkor, ha bajban vagyok, azt igyekszem magam megoldani hanem, ha valamiért különösen hálás vagyok). Hiszek benne, hogy Isten megadja, amire szükségem van, kérés nélkül is, persze nem úgy kell ezt elképzelni, hogy a számba repül a sült galamb, hanem, hogy figyelek az apró jelekre, amik segítségével eddig mindig a megfelelő úton lyukadtam ki. Hosszú ideje tart ez az állapot, és azóta érdekes módon nincsenek válságaim.
2011. jan. 6. 20:00
 2/14 anonim ***** válasza:

Nézd, én hiszek Istenben, de a Szentháromság tanát elvetem, mármint azt a tézist, hogy ez három külön személy.

Mindig csakis Istenhez imádkozom, eszembe nem jutna pl. Jézushoz imádkozni ( ne adj,Isten, Máriához - szó szerint ), pedig a mamám, aki pünkösdi vallású mindig hozzá szokott, holott egy az Isten, őt illeti a dícséret és a hódolat, hozzá kell intézni az imádkozást is, Jézus Krisztuson keresztül, aki az egyetlen közbenjáró Isten és ember között.

Nálam soha nem jelent gondot az őszinte imádkozás, én sokszor pont akkor nem érzem jól magam, ha nem tudok egymagam lenni és a Mindenhatóval "eszmecserélni"...

2011. jan. 6. 20:54
 3/14 A kérdező kommentje:

Hát nem igazán mondhatnám, hogy nem őszintén imádkozom. Ha a lelked mélyéből kiáltasz Istenhez, az csak őszinte lehet.

Mivel én keresztény vagyok, hiszek Krisztus istenségében, én elsősorban Hozzá imádkozom. Azt érezném őszintétlenségnek, ha nem Hozzá imádkoznám.

Mégis olyan megrekedve érzem az életem.

Az is furcsa, hogy közben heti rendszerességgel Biblia-órákat tartok, amit a velem együtt imádkozók "buliztak ki", hogy én tartsam, mert jól és őszintén beszélek a Szentírásról, és jó velem imádkozni.

Létezik olyan, hogy "forrás fakad", ahol a többiek a szomjukat olthatják, én meg majd szomjan halok? Jó, ez most kissé túl költői, de mégis ezt érzem.

Nagyon örülök, hogy írtatok, meg hogy őszintén imádkoztok, de most elsősorban olyanok válaszára lennék kíváncsi, akik keresztül mentek egy ilyen hullámvölgyön: látszólag minden rendben, de valami mégsincs rendben...

Van ebből kiút?

2011. jan. 6. 22:01
 4/14 anonim ***** válasza:

:) Határozottan engem szólítasz meg válaszadásra, de nem hiszem, hogy az én válaszomat szeretnéd hallani. Van tapasztalatom hitkrízisben, és túl is vagyok rajta.

Azt hiszem, igazi mély vallásos voltam, míg egyházi iskolába nem kerültem, és el nem mélyültem az egyházi tanokban. Akkor jelentek meg az első kérdéseim, és őszinte naivitással szaladtam a papjainkhoz, a felszínes, érdektelen és bemagolt válaszaik viszont több kétséget támasztottak, mint amennyit megoldaniuk kellett volna.

Talán túl erősen kerestem a válaszokat, talán csak nem megfelelő emberekkel hozott össze a sors, a lényeg, hogy amire elfogytak a kérdéseim, már a másik oldalon találtam magam, és meggyőződéses ateistává lettem. Mielőtt gonoszt kiáltanátok rám, közlöm, hogy ennek semmi köze nem volt a divathoz, egyszerűen nem sikerült kimásznom a krízisemből, minél többet kutattam egy válaszért, annál több kérdésbe ütköztem. A végére pedig annyi kérdésem volt, hogy csak egyetlen válasz létezett, ami az összesre választ ad.

Én nem kívánom ugyanezt Neked, de az ellenkezőjét sem. Minden, ami kimozdít a krízised holtpontjáról, vagyis minden válasz, amit találsz, mindegy merre mozdít, a Tied lesz, a részeddé válik, és büszkének kell lenned rá, mert megdolgoztál érte.

Közben picit elmélkedtem a helyzeteden, és olyan, mintha azon pánikolnál, hogy letérsz a jó útról, és ezáltal elfordulsz Istentől. Egy teológus bizonyára azt mondaná, hogy az Ördög támasztja benned ezeket a kételyeket. Én csak azt tudom mondani, hogy nyugodj meg, és gondold végig az elmúlt időszakodat, mit miért tettél. Mi okozhatta ezt a zavart és hogyan. Úgy gondolom, mire tételesen átgondolod a dolgaidat, már meg is találod a választ magadnak.

Csak nyugodj meg, lazíts, elmélkedj, hallgass a szívedre, és túl leszel rajta!:)

2011. jan. 6. 23:57
 5/14 anonim ***** válasza:

Szerintem az egyetlen amit ilyenkor tehetsz ha Jézus Krisztus nevében kéred Istent, hogy Szentlelke által adjon neked bölcsességet és értelmet, hogy túljuss ezen az időszakon. Én ilyenkor mindig kutatok a neten és általában a Szentlélek mindig a megfelelő oldalakra vezet.

Számomra hasznos dolgokat találtam ezeken az oldalakon:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

De a legfontosabb a bölcsességért könyörgő ima, hogy rátalálj a helyes útra, illetve ha már rajta vagy le ne térj róla!

2011. jan. 7. 01:34
 6/14 anonim ***** válasza:
Lehet, te már egy nagyobb szinten állsz. Olvastam egy szent életét, melyben leírta, hogy van egy olyan szint Istenben betöltekezett életben, melyben próbára tesz téged. Isten által elhagyatottnak érzed magad, Isten nélküli állapotban. Ez egy próbatétel, akár évekig is tarthat. A következő szintre nem emlékszem már, sajnos.
2011. jan. 7. 09:38
 7/14 anonim ***** válasza:

Jelenések 2:2-4

"»Ismerem tetteidet, fáradozásodat és kitartásodat, és tudom, hogy nem viselheted el a rossz embereket, és hogy próbára tetted azokat, akik apostolnak mondják magukat, pedig nem azok, és hazugnak találtad őket.  Kitartást is tanúsítasz, és helytálltál a nevemért, és nem lankadtál el. Mindamellett felrovom neked, hogy elhagytad az első szeretetedet."

Talán próbáld felidézni magadban, hogy mi volt az, ami először meggyőzött téged Isten létezéséről és szeretetéről. Biztosan nagy élmény lehetett. Ha már kezd kicsit halványulni, idézd fel, hogy mit váltott fel benned, és milyen jó volt ez az élmény, milyen sivár lenne nélküle. Hiszen még nem fordítottál hátat, éppen arra vágysz, hogy közelebb legyél Istenhez! Mi volt a szándékod, mikor úgy érezted, hogy Isten nélkül nem akarsz többet létezni? Emlékezz erre vissza. Kicsit föl kell éleszteni (akár érzések emlékévek is) a tüzet, hogy ne aludjon ki.

2011. jan. 7. 22:53
 8/14 anonim ***** válasza:
Én is keresztény voltam, sok sok kérdéssel, amire nem kaptam megfelelő válaszokat a papoktól. Ekkor találtam rá az iszlámra, vettem a kezembe először a Koránt, és saját magamtól találtam meg a válaszokat. Minden annyira tisztán érthetővé és őszintévé vált. Ez az én személyes tapasztalatom. Ha szeretnél beszélni valakivel ebben a témában én a segítségedre lehetek.
2011. jan. 9. 21:00
 9/14 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Tudom, most ellentmondásnak tűnik, hogy ezt írom, mert akkor miért beszélek hitkrízisről, de Krisztus annyira élő és valóságos a számomra, még ebben a lelki sötétségben is, és annyira szeretem, hogy nem tudnék más vallásra áttérni. Engem nem a dogmák érdekelnek, nem a halott betű, hanem az, hogy Krisztus feltámadt, ebben mélységesen hiszek.

Olyan érzésem van mégis, mintha nem találnám igazán Hozzá az utat. De az is lehet, hogy átalakulóban van a hitem. Régen nem okozott gondot, hogy konkrét imaidőm legyen, hogy elmélkedjek a Szentíráson, most igen. Egyszerűen képtelen vagyok erőt venni magamon.

2011. jan. 9. 21:18
 10/14 anonim válasza:
vmi hasonló állapotban vagyok. Nem látom Istent. Elmegyek a templomba ott még tudok kicsit imádkozni meg odafigyelek a dolgokra . Itthon már nincs kedvem imádkozni se Bibliát olvasni se de már az élethez sincs kedvem nagyon....
2011. jan. 9. 21:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!