Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit gondolsz a krishnásokról?

Mit gondolsz a krishnásokról?

Figyelt kérdés
2011. jan. 5. 19:52
 1/10 anonim ***** válasza:
30%

Én csak alapvető szinten ismerem ezt az irányzatot, de azt látom, hogy hosszú távon sok kár keletkezik az ember életében ezen a valláson keresztül.

[link]

2011. jan. 5. 20:30
 2/10 anonim ***** válasza:
62%

Hát, vannak hülye dolgaik. A szokásos szemellenzős hozzáállás náluk is megvan, példa erre a bolygókról alkotott elképzeléseik. Az ötezer évvel ezelőtt íródott Bhagavad-gíta szerint ugyanis a bolygókon is élnek emberek, és halálunk után másik bolygóra kerülhetünk, ha nem érjük el a Legfelsőbb Igazságot (Krisnát). Persze ötezer évvel ezelőtt még simán állíthatták, hogy ott is élnek emberek, és hogy amíg élünk, nem juthatunk el másik égitestre. A ciki csak az, hogy azóta megtörtént a holdraszállás, műszerekkel pedig kimutatható lenne, ha mondjuk a Marson emberek élnének. A holdraszállás nagyon csípi a szemüket, hülyébbnél hülyébb érvekkel próbálják cáfolni, hogy valaha is megtörtént, de amikor a tényekkel szembesíted őket, akkor gyorsan témát váltanak.

A Bhagavad-gíta azt is leírja, hogy a Földön pontosan 8 millió négyszázezer faj létezik (és ebből 4 millió faj emberi o_O). A tipp egész jó, de sajnos téves. Kérdés, hogy hogyan lehet egy Krisna-tudatú hívőből tudománnyal foglalkozó ember, ha ezt a sok hülyeséget beveszi?

Egyébként sokat foglalkoznak a környezetvédelemmel, amiért nagyra becsülöm őket. A Bhagavad-gítát is sokkal többre tartom, mint a Bibliát, főleg, mivel nincsenek benne vérfürdők, és nem találkozol minden oldalán érthetetlen, megfejthetetlen rébuszokkal. A könyv egyértelműen leírja, amit a Krisnásoknak tudniuk kell. Nincs mit félremagyarázni. Nincsenek benne ellentmondások.

Ami még sokaknak nem lehet szimpatikus, az a nemi élethez való hozzáállás. Úgy tűnik, valahogy egyik vallás sem tud normálisan közeledni a szexualitás felé. A Krisnások nem feltétlen házasodnak szerelemből, csak gyereknemzés céljából élhetnek nemi életet (és ezt szigorúan veszik!), és aki tényleg nagyon hívő, az azt is betartja, hogy csak 25 éves kora után. Addig ugyanis tanul. (Hogy a nemi hormonain addig hogyan uralkodik, az már más kérdés.)

A krisnások váltig állítják, hogy Krisna nemcsak Indiában jelent meg, hanem máshol is, és a tanításai mindenkihez szólnak, de amikor a Védákat olvassa az ember, valahogy ezt nem tudja elhinni. Az egész vallás olyan, mintha csak az indiaikra vonatkozna. Tele van lótuszos hasonlatokkal, tulasi növényekkel meg még ki tudja, milyen bizbaszokkal, amik ott nőnek. A vegetarianizmus is szép dolog, de mihez kezdjen egy "megvilágosodott" eszkimó, aki addig egész életében bálnát evett a jégmezők közepette? A józan ész azt diktálná, hogyha Krisna tényleg mindenkihez szólna, akkor más nyelven is olvashatnánk róla, vagy máshol is megjelent volna. De nem, a Bhagavad-gítát csak szanszkritül dalolta el (gíta = ének), az indiai Arjunának, India földjén, és egész egyszerűen minden indiai, mintha India lenne a világ közepe.

A legtöbb magyar ember agyf*szt kap, ha már ezredszerre is Krisna "lótuszlábairól" meg a szent "om" szótagról hall, de a krisnások megőrülnek az indiai kultúráért. A somogyvámosi "krisnaközpont" például szívesen befogad minden bhaktát (krisnahívőt). Indiai ételeket esznek, indiai zenét hallgatnak, a hagyományos indiai öltözéket hordják (többnyire), indiai ékszereket viselnek és szanszkritül tanulnak. Aki teheti, el is megy Indiába. Ha engem kérdeztek, ez már rég nem a vallásról szól.

Ugyanazt gondolom róluk, mint az összes többi vallásos emberről: önámítóak és beszűkültek, de azt azért el kell mondanom, hogy EZERSZER inkább lennék krisnás, mint keresztény. Igaz, hajnali négy előtt kelnek és mindenüket feladják Krisnáért, MINDENÜKET, úgyhogy inkább asszem mégsem leszek krisnás. Még egyetlen bhaktával sem találkoztam, aki igazán szerette volna a házastársát, ami nem is meglepő, hiszen a párválasztás nem egyszerű számukra, a válás szinte halálos bűn, és a könyveik szerint nem helyezhetik a családtagjaikat a krisnaimádatuk útjába. A Bhagavad-gíta rémisztően tárgyilagosan taglalja, hogy Arjuna miért ölheti meg lelkiismeret-furdalás nélkül a rokonait a kuruksetrai csatában. Persze érthető: a hitük szerint a lélek nem vész el, csak újjászületik, és végsősoron Arjuna csak szívességet tett a rokonainak, hogy megölte őket, hiszen így hamarabb a felsőbb bolygókra kerülhettek. Szerintem ez egy elég veszélyes felfogás, de érdekes módon még nem hallottam olyanról, hogy emiatt fanatikusok zűrt csináltak volna (ellentétben a kereszténységgel, ahol pedig még a tízparancsolatban is benne van, hogy ne ölj).

A krisnások emberségesek, miközben iszonyú embertelenek. Aki képes, és naponta másfél-két órát mantrázik, és a szerelmi életete az előírásoknak megfelelően rideg és szenvedélymentes, az sok mindenből kimarad.

Aztán ha halála után nem kap még egy életet, akkor majd jól pofáraesik...

2011. jan. 5. 20:37
 3/10 anonim ***** válasza:
50%

"Mit gondolsz a krishnásokról?"

Mire vagy kíváncsi? Mivel kapcsolatban?

2011. jan. 5. 21:07
 4/10 anonim ***** válasza:
95%

A Bhagavad-Gítá nem a krisnások kreálmánya, hanem alapvetően a hinduizmusé. Egyébként én, aki cirka fél éve tanulok szanszkritul, már észrevettem benne komoly félrefordításokat (iszonyú kezdő nyelvtudással!).

Hogy mit gondolok róluk? Hinduknak hinduk, de szektának is elég szekta.

2011. jan. 5. 21:25
 5/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. :)

21.07: A véleményedre róluk, a vallásukról.

2011. jan. 5. 21:32
 6/10 anonim ***** válasza:
33%

Hit:

Van egy iszonyat nagy égés a hitükben... Eredetileg Visnu inkarnációja, Krisna, de náluk ez pont fordítva van.

Ezenkívül bálványimádók.

Ember:

Is-is. A főnökök tudják, hogy az egész egy biznisz, és kitaláció.

Hittérítés:

Nem erőszakos, de beszűkült. Azt hiszik magukról, hogy tudnak, de közben egy eposzt követnek. Ha rávilágítsz a hibákra a hitükben, lenéznek.

2011. jan. 5. 22:47
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Keresztény emberként beszéltem már Krisnásokkal.Nem erőszakosak,egyébként egy szimpatikus férfival beszélgettem,érdekes volt,de mindössze ennyi,értelmetlen,idegen számomra a vallásuk.
2011. jan. 6. 08:54
 8/10 anonim ***** válasza:
95%

Ja, annyit még, hogy én még egyetlen elhízott vagy ápolatlan krisnással még nem találkoztam, pedig gyakran találkozom velük. Ezen a húsevés dolgon el lehet gondolkozni, mert ha megnézitek, csak egészséges krisnásokat láttok, szép a hajuk, szép a bőrük, jó az alakjuk. Az életmódjukhoz pedig a torna is hozzátartozik.

Az más kérdés, hogy a vágyaik erőszakos elfojtása nem éppen természetes dolog, és a mentális egészségük talán nem a legjobb, de ők tudják. Aztán persze vannak kiskapuk is...

2011. jan. 6. 11:40
 9/10 anonim ***** válasza:
95%

Meglátásom szerint a Krisnások viszonya a hinduizmushoz olyan, mint a Jehova Tanuké a kereszténységhez...

Saját (félre)fordított és (félre)magyarázott / (félre)értelmezett az általuk használt Bhagavad Gíta, stb. könyvek változatai.

Amit ők védikus tudásként hirdetnek, az csak a saját téves magyarázatuk, értelmezésük az eredeti igazi, hindu változatnak.

A hinduizmus alapból nem misszionáló (térítő) jellegű, ellenben a krisnások önreklámozásával.

Nekem ez a tapasztalatom. Nem véletlen örülök annak, hogy időben visszaléptem tőlük, és egy másik ágat (saiva hindu) választottam.

2011. jan. 6. 22:00
 10/10 anonim válasza:
nem olvastam végig amit irtak csak párat de a nagyrésze leszólta. Én 12 évesen Krishna hívő vagyok. Nagyon vallásos vagyok és keresztelve is vagyok, és régen Bibliát olvastam és őket követtem,de azt vettem észre h számomra sokkal inspirálóbb a Krishna. Nemrég szoktam át szóval (már pár éve vegetáriánus vagyok) a nagyrészét (98 %) elhiszem és fogadom de van pár (nagyon kevés, 1,2) amit nem tudok feldolgozni de biztos idő kell hozzá. Akit érdekel az olvasottak és tanítottak alapján szívesen elmondom neki :) Hare Krishna
2012. júl. 27. 21:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!