HÍVŐ emberek, magyarázzátok már el! Hogy is van ez a házasság előtti szexszel és a bűnnel?
Elvileg az a bűn, amivel magamnak vagy másoknak ártok. Teljesen logikus, hogy Isten, aki csakis jót akar az embereknek, tiltja az ilyen dolgokat. De akkor miért bűn az, ha lefekszem azzal, akit szeretek és örömet szerzünk egymásnak? Azzal szerintem egymásnak és magunknak is jobban ártunk, ha mindketten elfojtjuk a természetes ösztöneinket.
Konkrétan arra vagyok kíváncsi, hogy a hívő emberek mit gondolnak erről, tehét akik nem hívők és nem várnak/vártak az esküvőig és ezt hülyeségnek tartják, azokat megkérem, hogy ne válaszoljanak! A "nincs is Isten" és hasonló válaszoktól úgyse lennék okosabb :)
"Ha Isten csak gyereknemzésre teremtette a szexet, akkor miért nem fogan minden szexnél gyerek? Úgy értem, minden olyan szexnél, ahol nem védekeznek. Vannak párok, akik évekig szexelnek védekezés nélkül, mégse fogan meg a kisbaba"
Ez már biológia. Ennyit a hívők logikus gondolkodásáról...
11:31
1. Ki mondta, hogy én hívő vagyok?
2. Ha Isten teremtette a világot, akkor a biológiát is ő csinálta olyanra, amilyen, nem?
Köszönöm a válaszokat egyébként!
Péternek igaza van, bűn minden fajta oldalról nézzük. Egyik oldalról nem bűn: a házasság intézménye.
Amúgy én is teljes szívemből szeretek egy örömlányt, mindig rá gondolok. Imádkozok is érette. Ugye ez már paráznaság, de mivel rosszabb egy társas kapcsolattól? Ott a párod szereted én meg ezt az aranyos örömlányt. Tehetek róla, hogy nem akar hozzám jönni feleségül?
Kedves Kérdező!
Lassan 7 éve vagyunk házasok a feleségemmel, és mindketten vártunk a nászéjszakáig. Sokan azt gondolják, hogy a szüzesség valami rossz dolog, amit el kell veszíteniük, de úgy lettünk megalkotva, hogy a szüzességünket csak egyetlen embernek tudunk odaadni. Ez egy ajándék, amit a másiknak adhatunk, és csak egy valakinek.
Azt gondolom, hogy minden (normálisan gondolkozó) ember szíve vágya, hogy egyetlen ember legyen az életében, akivel BOLDOGAN tudja leélni az életét. De körülnézve erre nem sok esélye van egy párnak. Nagyon kevés ember van, aki tényleg boldog a párjával (és most nem csak a szexre gondolok). Senki nem tanította meg nekik, hogy mi ennek a módja. A szülők (ha jó esetben együtt vannak) se tudják, az iskolában pedig nem tanítják. A párkapcsolatok többsége pár év után kihűl, a házasságok tönkre mennek - ezért a fiatalok inkább össze se házasodnak, csak reménykednek abban, hogy talán az övék tovább fogja bírni.
Hallottam valakitől, hogy a férfiak szeretetet adnak azért, hogy szexet kapjanak (persze sokszor csak az elején), a lányok pedig szexet adnak, hogy szeretetet kapjanak. De ez nem normális dolog. És ez ellen egy lány részéről nincs más védelem, mint az, hogy vár a házasságig, és nem adja magát oda olyannak, akinek nem komolyak a szándékai. És az, hogy komolyak az illető szándékai, nem csak szexet akar, az így biztosan kiderül.
És mi van akkor, lefekszek valakivel és nem lesz jó az ágyban vele? Keresünk mást, akivel "összepasszolunk"? Közben életeket törünk össze, sebeket okozunk a másiknak, aki bízott bennünk. Nem is beszélve arról, hogy mi van, ha terhes lesz a lány - megyünk abortuszra? Ilyenkor jobb esetben van annyi felelősségérzete a fiúnak, hogy összeházasodnak - de honnan tudhatja ezt előre egy lány, amikor ennek semmi jelét nem mutatta ki addig a párja?!
A szexet Isten találta ki, és ez nagyon jó dolog. De ez hasonló egy folyóhoz. A folyó medrét úgy hívják, hogy házasság, és ameddig itt folyik a folyó, addig életed ad azon a területen, ahol áthalad. De ha kilép a medréből, akkor csak pusztít. És ez a házasság előtti szexre is vonatkozik. Isten nem véletlenül tilt meg dolgokat az embernek - nem a jót akarja megvonni tőle, hanem a rossztól akarja megőrizni. És most nem arra gondolok, hogy jó-e a másikkal vagy sem, vagy hogy szeretem-e vagy sem. Lehet az emberben jó szándék, de az kevés egy boldog és életre szóló kapcsolathoz.
Isten úgy alkotta meg a férfit és a nőt, hogy házasságban éljenek, és véleményem szerint azonkívül, hogy Isten bűnnek nevezi a házasságon kívüli szexet, ezen és más területeken is csak a házasság keretén belül tapasztalhatjuk meg Isten áldásait. Persze, meg lehet próbálni enélkül is, de ha például megveszünk egy műszaki cikket, szoktak hozzá adni használati utasítást, sőt még garanciát is vállalnak rá. Azonban a garancia feltétele minden esetben a rendeltetésszerű használat (a piszkos mobiltelefonomat nem fogom például berakni a mosogatógépbe). El lehet ettől térni, de az már mindenkinek a saját felelőssége. Így van ez a házasság és szex témájában is. Isten találta ki a házasságot és a szexet is, és Nála van ennek használati utasítása is.
A házasság előtti szex (sőt sokszor a házasságon belüli is) motivációja, ha őszinték akarunk lenni, legtöbbször nem más, mint az önzés - igazából nem a másiknak akarunk örömet szerezni, hanem saját magunknak. És ez végig fogja kísérni az egész kapcsolatot. Nem jó, ha azon alapszik egy kapcsolat, hogy milyen a másikkal az ágyban, mert egyrészt ez úgyis egy tanulási folyamat, másrészt a szex csak egy viszonylag kis része a mindennapoknak. Ez sokszor csak bezavar egy alakulóban levő kapcsolatban, és akár tönkre is teheti.
Régen nem így gondolkoztam. Tinédzser koromban mindig is szerettem volna barátnőt (nem tudom, ezalatt most ki mit ért, de én csakis azt az egyvalakit szerettem volna, akibe éppen szerelmes voltam), de valahogy soha se jött össze. De kicsit féltem is tőle, mert ismertem magamat, hogy ha sikerült volna, bizony nem lett volna a kapcsolatunk hosszú életű, sőt valószínűleg, ha lett volna lehetőségünk, akkor le is feküdtünk volna egymással. De nem akartam azt, amit a környezetemben láttam, hogy pár hónapig járnak egymással, azután lecserélik a párjukat. Most így utólag hálás vagyok Istennek egyrészt, hogy megismerhettem Őt, másrészt, hogy megőrzött ezektől a kapcsolatoktól, és kaptam Tőle egy csodálatos feleséget, és hogy együtt tanulhattuk és tanuljuk a szexet. És végül az egyik kedvenc versem a Bibliából:
"Amiket szem nem látott, fül nem hallott és embernek szíve meg se gondolt, amiket Isten készített az őt szeretőknek." (1 Kor 2:9)
Kedves utolsó, köszönöm a választ!
Én nem mondtam, hogy a szexre kell alapozni egy kapcsolatot, sőt ezt a felfogást hülyeségnek tartom. Azt se tudom elképzelni, hogy két ember, akik komolyan szerelmesek egymésba, csak azért szakítsanak, mert nem jó a szex. Bár sokan próbálnak meggyőzni róla, hogy igenis vannak ilyen párok, de képtelenség, hogy csakis a szex az oka, biztos, hogy az ilyen kapcsolatokban van még valami, ami miatt nem megy.
Nem mondtam azt se, hogy úgy kell indulnia egy kapcsolatnak, hogy kipróbáljuk a szexet, és ha nem megy, szakítunk. Ahhoz, hogy lefeküdjek valakivel, ki kell alakulnia közöttünk egy nagyon szoros kapcsolatnak, és ez nem megy egy-két hét vagy hónap alatt. Azok a párok, akik az esküvő előtt elkezdenek szexelni, nem mind úgy csinálják, hogy rögtön ezzel kezdik a kapcsolatot (persze vannak ilyenek is, meg is van róluk a véleményem, de semmi közöm hozzá, az ő életük, nem az enyém), rengeteg olyan pár van, akik nem vallásosak, mégis várnak akár 1-2 évet is, hogy jobban megismerjék egymást és tényleg ajándék legyen az első alkalom.
De mi van akkor, ha valaki házasságban él és azért fekszik le a férjével/feleségével, hogy kielégítse saját magát, nem azért, hogy neki örömet okozzon? Ennél nem ezerszer jobb egy olyan ember, aki nem házas ugyan, de szerelemből és nem önzésből szeretkezik a párjával? Istennek nem a szándék fontos, hanem az, hogy házas-e az illető vagy nem? Mert én ezt nehezen hiszem el, ha így van.
És mi van akkor, ha én lefekszem a szerelmemmel, aki még nem a férjem, de mivel tiszta szerelemből teszem, nem használom ki őt, ezért nem érzem ezt bűnnek, nem érzek bűntudatot? Az azt jelenti, hogy nem bánom meg, pedig elvilegbűn, és akkor én egy gonosz ember vagyok? Nem azért van lelkiismeretünk, hogy felmérjük, mi a bűn és mi nem? Vagy velem van a baj, ha én azt nem tartom rossznak, hogy örömet okozok a szerelmemnek?
Kedves utolsó!
Fiatal vagyok és református közegben mozgok még is ciki az, hogy én még szűz vagyok. Az emberek sajnálnak engem azt hiszik hogy soha nem fog összejönni és csak bátorítanak, hogy csajozzál csak hajrá. Lettek volna már lehetőségeim szexre de valamiért mindig visszatántorodtam (nem tudom megmagyarázni miért). Borzasztó rossz érzés mikor már szex a téma én meg csak a földet nézem és megkukulva ülök. Lemaradottnak számítok. Kérdem én akkor most ekkora bűn lenne a házasság előtti szex ha tényleg teljes szívünkből szeretjük egymást?
17/F
Szia!
Ez egyszerű kérdés.Hiszel a Biblia Istenében?
Ha nem,akkor fölösleges ezekről vitatkozni.Ha igen,akkor szereted-e annyira és bízol-e annyira benne,hogy ha azt mondja valamire hogy bűn és rossz akkor azt nem teszed,FÜGGETLENÜL attól hogy rossznak érzed ezt a tetted vagy nem.
Hiszek egy felsőbb hatalomban, aki nem feltétlenül a keresztények által imádott Isten. Katolikus szellemben neveltek, de nem tartom magam katolikusnak, kereszténynek se igazán, viszont abban biztos vagyok, hogy a világot létrehozta valaki vagy valami, nem csak úgy lett magától.
A Bibliát egy értékes könyvnek tartom, amin érdemes elgondolkodni és hasznos ahhoz, hogy jó irányba építsük az életünket. Viszont az sehol nincs leírva benne egyértelműen, hogy nem szexelhetek a házasságom előtt. Míg az feketén-fehéren, félreérthetetlenül benne van a Tízparancsolatban, hogy ne hazudj, ne lopj, ne ölj stb. az nincs benne, hogy ne szexelj házasság előtt. Csupán annyi, hogy ne paráználkodj, a paráznaság viszont tudtommal nem azt jelenti, hogy nem fekhetek le azzal, akit szeretek.
Kedves kérdező!
Van egy Toma Ferenc nevű értelmes,tudós ember,aki egyben pap is.Neki a legújabb könyve a biztos út címet kapta.Remek könyv,könnyen olvasható,az interneten is sokat megtalálsz belőle.tudományosan érvel amellett hogy érdemes várni a szexel házasságig.A könyv hatalmas siker,pedig csak alig pár hónapja jött ki.Értelmesen el tudnám magyarázni hogy miért bűn a házasság előtte szex,de sok idő lenne ehelyett inkább a könyvet ajánlom.
Kedves Kérdező!
17:47-es vagyok
Kicsit hosszú leszek.
Ezek szerint, mindenre válaszoltam, csak a kérdésedre nem :) Csak azokról írtam, amiket a környezetemben tapasztalok és látok. Túlságosan hamar belemennek a fiatalok a szexbe mindenféle elkötelezettség nélkül. Én 25 évesen a nászéjszakán feküdtem le a feleségemmel először, de nézd meg, az előző válaszoló 17 éves fiúként lemaradottként tekint magára, mert még szűz – és sajnos ez az általános, nem pedig az, hogy 1-2 évet várnak, hogy jobban megismerjék egymást.
Nyilván fontosak az indítékok és a házasságban is megvannak a szex szabályai, de nem összehasonlítható az általad említett két eset: a házasságon belüli önzés és a házasságon kívüli szerelemből való szexuális élet. Lehet, hogy az egyik jobbnak tűnik, mint a másik, lehet, hogy az egyiket bűnnek érezzük a másikat nem, de Isten Igéje mindkettőt bűnnek nevezi. Viszont teljesen megértelek, hogy szereted a párodat és örömet akarsz neki szerezni és azt is, hogy nem érzed ezt bűnnek, hiszen még a Biblia is azt tanítja, hogy minden dolgotok szeretetben menjen végbe. De hadd mondjak most egy nagyon durva példát: egy homoszexuális pár is elmondhatná magáról ugyanezt, hiszen ők is szeretik egymást. Tudom, nem lehet egy kalap alá venni ezt a két esetet, és sokkal könnyebb megmagyarázni a homoszexualitásról, hogy az miért bűn, mint a házasság előtti szexről, de azért megpróbálom úgy elmondani, ahogyan én eddig megértettem:
1. Isten Igéje azt mondja róla, hogy bűn. Bár nincs benne a tízparancsolatban a paráznaság definíciója, de más bibliai helyekről egyértelműen kiderül, hogy a házasság előtti szex is ebbe a kategóriába esik. Pl.:
"Ha valaki feleséget vesz, és bemegy hozzá, és meggyűlöli azt, és szégyenletes dolgokkal vádolja, és rossz hírbe keveri azt, mert ezt mondja: e feleséget vettem magamnak, és hozzá mentem, de nem találtam ő benne szüzességet: akkor vegye azt a leánynak atyja és anyja, és vigyék a leány szüzességének jeleit a város vénei elé a kapuba; és mondja a leánynak atyja a véneknek: leányomat feleségül adtam e férfiúnak, de gyűlöli őt; és íme szégyenletes dolgokkal vádolja, mondván: nem találtam a te leányodban szüzességet; pedig ímhol vannak az én leányom szüzességének jelei! És terítsék ki a ruhát a város vénei elé. Akkor a város vénei fogják meg azt a férfit, és ostorozzák meg őt; és bírságolják meg száz ezüst siklusra, és adják ezt a leány atyjának; mert rossz hírbe kevert egy izráelita szüzet; és legyen annak felesége, és el nem bocsáthatja azt teljes életében. Ha pedig igaz lesz a vádolás, és nem találtatik szüzesség a leányban: akkor vigyék ki a leányt az ő atyjának háza elé, és az ő városának emberei kövezzék meg kővel, hogy meghaljon; mert gyalázatosságot cselekedett Izráelben, paráználkodván az az ő atyjának házánál. Így tisztítsd ki közüled a gonoszt." (5 Móz 22:13-21)
Ugyanebben a fejezetben egy törvény szerint aki szűz lánnyal lefeküdt, kötelessége volt elvenni a lányt feleségül!
Ha valaki el nem jegyzett szűz leánynyal találkozik, és megragadja azt, és vele hál, és rajta kapják őket: Akkor a férfi, a ki vele hált, adjon a leány atyjának ötven ezüst siklust, a leány pedig legyen feleségévé. Mivelhogy meggyalázta azt, nem bocsáthatja el azt teljes életében. (5 Móz 22:28-29)
Ha valaki Isten tekintélye alatt szeretne élni, már ez is elég kellene, hogy legyen: a szerető Atyám azt mondta, hogy ne tegyem, hát nem teszem – még ha nem is értem, hogy miért. Ő jobban tudja mint én.
(Egy apró megjegyzés, bár tudom, ez egy újabb, talán még nehezebb téma lehetne sok-sok miérttel és különböző élethelyzetekkel, de nem akarok most ebbe belemenni, csak megemlítem. Nem csak a paráznaság miatt bűn a házasság előtti szex, hanem lopás miatt is. A férfi elvesz valamit, ami nem az övé. Bár maradinak tűnik ez a gondolkozás, de Isten Igéje azt tanítja, hogy a lány, ameddig nem ment férjhez, az apja tekintélye alatt van, az apja hatalmában van, hogy kihez mehet hozzá a lánya - és ez az újszövetségben is igaz, ld.: 1 Kor 7:36-38. A férfi, aki elveszi egy lány szüzességét a házasság előtt, a lány édesapját rabolja meg ezzel. Ezért is kellett kártérítést fizetni az ószövetség idején a megkárosított apa részére.)
2. Isten találta ki a házasságot és a szexet is. Ő adott hozzá egy nagyon világos „használati utasítást”, ennek az egyik pontja, hogy csak a házasságon belül. A házasság védelmet jelent mindkét fél részére. Elkötelezzük egymás felé magunkat és kifejezzük, hogy nem keresünk már tovább, megtaláltuk azt, akivel az életünket le szeretnénk élni, ő hozzám tartozik.
3. Egy hasonlat. Bemész egy cukrászdába és szeretnél megvenni egy szelet tortát, tejszínhabbal a tetején. Nem nyalhatod le a tejszínhabot, vagy nem kóstolhatod meg a tortát addig, ameddig ki nem fizetted azt. Vagy tegyük fel, hogy bemész a cukrászdába, szintén szeretnél tortát venni, de látod, hogy valaki más már belenyalakodott. Vajon megvennéd úgy is? Sokan pedig ezt csinálják a szexuális életben is. De egy emberi élet, a másiknak az érintetlensége sokkal nagyobb érték, mint egy szelet torta. Isten úgy teremtett minket, hogy ezt csak egyvalakinek tudjuk odaadni.
4. A szüzesség, a tisztaság egy jelkép. Kifejezi Jézus és az egyház kapcsolatát (egyház alatt nem egy intézményesített rendszert értek, hanem azokat a személyeket, akik tényleg Őhozzá tartoznak). Isten Igéjében Jézus több helyen úgy jelenik meg, mint egy vőlegény. Ő a vőlegény, az igazi hívők pedig az Ő menyasszonya. És a Vőlegény el fog jönni a tiszta és szűz menyasszonyáért. Ezt a képet használja Isten Igéje, és aki ezt megérti, az megérti azt is, hogy miért fontos a tisztaság megőrzése a házasságig, sőt azt is, hogy hogyan gondolkozik Isten a bűneinkről, és milyenné akar tenni minket.
5. Ez most lehet, hogy egy kicsit bonyolult lesz. A vér a Bibliában a szövetségkötés jelképe. A zsidó fiú gyermekeket a születésük utáni 8. napon körülmetélték. A körülmetélés és az ezzel járó vér az Isten népéhez való hozzátartozást fejezte ki. Az Ószövetség idején véres áldozatokat kellett bemutatni ahhoz, hogy Isten a bűnöket megbocsássa. Isten népének az egyiptomi fogságból való menekülése előtt 10 csapással sújtotta Egyiptomot. A 10. csapás előtt Izráel népének egy bárány vérével kellett megkenniük házuk ajtófélfáit ahhoz, hogy megmenekülhessenek. De mindezek az előképei annak az új szövetségnek, amit Isten megígért már az Ószövetség idején. A körülmetélés, a véres áldozatok, az ajtófélfa megkenése vérrel mind-mind Jézus Krisztus áldozatára és az Ő kifolyt vérére mutatnak. Ez ugyanis a pecsétje annak az új szövetségnek, amit Isten kötött azokkal, akik megtérnek a bűneikből és engedik, hogy Jézus belépjen az életükbe és átformálja azt. A házassági szövetséget is Isten ennek a szövetségnek a mintájára tervezte meg. A szüzesség odaadása és a legtöbb esetben ezzel járó vér a házassági szövetség vére a házasság kezdete ugyanúgy, ahogyan az Istennel való kapcsolat kezdete is Jézus Krisztus kifolyt vére, és az Ő áldozatának az elfogadása. Ahogyan Jézus a vérét adta értünk a szeretetének a kifejezéséül és a Vele való kapcsolat kezdetéül, ugyanígy adhatja oda egy menyasszony a szüzességét a vőlegényének a házasságuk kezdetéül. Ez egy ajándék ami Isten szeretetét fejezi ki, és nincs nagyobb ajándék, mint amikor ezt a nászéjszakán kapja meg.
6. Lehet, hogy szereted a párodat, és a szeretetedet szeretnéd kifejezni neki a szexuális kapcsolatban, de valószínűleg nem ismered még az igazi szeretetet, ahogyan Isten szeret téged és a párodat. Ez sokkal több, mint, amit egymásnak tudtok adni! Van fogalmad arról milyen az Úrral egyesülni? Mert beszél erről is Isten Igéje (1 Kor 6:16-17). Kívánom, hogy megismerd!
Isten áldjon!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!