Miképpen lehet betérni a kereszténységbe?
Szia!!!
En reformatus vagyok es keresem az Istent, probaltam tobb egyhazat is a legjobban a baptistak tetszettek mert ok valahogy kozelebb allnak a szivemhez.
A kedvenc predikatoromat meglehet hallgatni interneten is [link]
Az egesz a szeretetrol kell szoljon Isten es ember szereteterol, es ember es ember kozti szeretetrol. Ahol nem ez van a kozpontban az az egyhaz valahol mar elromlott es sajnos nagyon konnyen ellehet tevedni.
En nem akarok senkire se elviselhetetlen terheket akasztani vagy megvonni barmi jotol, az Isten se ezt akarja, megvan az ideje mindennek...
Szivesen beszelnek veled akar interneten ha nincs ellenedre... tapasztalatcsere
szia utolsó!
Nem, nincs ellenemre. Érdekel a tapasztalat csere. Írj privát üzenetet, ha akarsz.
Amennyiben budapesti vagy, szívesen várunk ide is:
www.forrasgyulekezet.hu
Szia!
Alapvetően meg kell keresztelkedni, ez minden gyülekezetnél, egyháznál fontos, mert jézusi parancs (kereszteljetek és tegyetek tanítványommá a földön minden népet).
A keresztségre fel kell készülni, az új gyülekezeteknél, egyházaknál ez nem tudom hogy megy, de a reformátusok és katolikusok komolyan veszik, hiszen ez egy egész életre szóló döntést, elköteleződést jelent.
A magyar katolikus egyházban (országos határozat írja elő) ez egy 2-3 éves folyamat, a végén húsvét vigíliáján keresztelkednek meg a jelöltek, mint az ókorban szokás volt.
Az első év a prekatekumenátus (katekumen=hittanuló ógör-lat. szó), ekkor még csak érdeklődik az egyház iránt az ember. Városokban egy csoportba jár, (általában mindig van évente 5-10 olyan felnőtt, aki úgy döntött, hogy keresztény lesz), heti egyszer találkoznak. A második év a komolyabb "tanulás" időszaka, szintén heti egyszer találkoznak. Természetesen mindenkire egyénileg odafigyel a csoportvezető, aki pap, szerzetes(nő) vagy hittanár, és figyelembe veszi az egyéni haladását (pl, ha úgy látja, akkor egy év múlva is megkeresztelkedhet).
A katekumenátus nem egyszerű adatközlés, hanem az is a célja, hogy megtanulja közösségben megélni a hitét az ember és elmélyüljön az Isten-kapcsolata (pl. olyan tévhitek eloszlatása, hogy Isten könyörtelen bíró, vagy hogy bármi külsőség is önmagában számítana).
Ha megírod, hol laksz, tudok neked javasolni csoportot, több ismerősöm is vezet ilyet, illetve én is jártam.
Tudtommal a reformátusoknál is van hasonló, konfirmandusznak hívják az ilyen csoportot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!