Hogyan kell "felnőttesen" gyónni?
A GYÓNÁS MENETE:
Belépünk a gyóntatószékbe: Dicsértessék a Jézus Krisztus.
Letérdelünk, vagy leülünk.
Keresztvetés: Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ámen.
Gyónom a mindenható Istennek és neked lelki atyám, hogy utolsó gyónásom óta ezeket a bűnöket követtem el. Utoljára gyóntam... (1 hónapja, 1 éve, 10 éve, hamvazószerdára... stb.)
Bűnök felsorolása. (Lásd a lelki tükröt.) Végén: Több bűnömre nem emlékszem. (Itt lehet kérdezni is a gyóntatótól.)
Gyóntató tanácsai.
Bánatima elimádkozása: Teljes szívemből szánom és bánom minden bűnömet, mert azokkal az én jó Istenemet megbántottam. Erősen fogadom, hogy Isten segítségével a jóra törekszem, és a bűnöket kerülöm. Ámen. (Történhet más szavakkal is, de a bánat, és a javulás szándéka benne kell hogy legyen!)
Gyóntató feloldozása. Amikor ezeket mondja ... FELOLDOZLAK TÉGED AZ ATYA, A FIÚ ÉS A SZENTLÉLEK NEVÉBEN: keresztet vetünk.
Gyóntató: Magasztaljuk Istent, mert jóságos hozzánk.
Gyónó: Mert örökké szeret minket.
Gyóntató: Isten megbocsátotta bűneidet menj békével.
Gyónó: Istennek legyen hála.
(Ez a párbeszéd elmaradhat.)
Elköszönés: Dicsértessék a Jézus Krisztus!
Sajnos,mivel megtapasztaltam ,hogy a gyónási titok a papoknak semmit nem jelent nem megyek soha gyónni.
Hogy miért?
Privátot kihagyva csak ennyit. Mi a feleségemmel szinte mindent megbeszélünk igy a gyónást is . Kedves "barátunk" föpapbácsi XY.Ebédre volt nálunk hivatalos.A kedves pap ismerös ártetlan arcal szólt a feleségemhez abban a hitben ugy sem értem miröl beszél.Feleségem majdnem eldobta a kaját a kezéböl! Kicsit megfenyegette az asszonykámat. Szóval ennyit a gyonási titokról.Azóta mindketten kiléptünk a katolikus egyházból. Ennyit a gyónásról.
Kedves Utolsó!
Egy ember egyetlen elszólása miatt már ki is léptetek az egész egyházból. Hát nektek is jó erős volt a hitetek mondhatom....
A tegnap 19:03 leírta a külsőségeket, de a lényeget kihagyta:
Gyónás előtt kérni kell a Szentlélek segítségét, hogy juttassa eszünkbe a bűneinket. Hiszen ahogy nem emlékszünk arra sem, hogy pl 1 hónappal ezelőtt mi volt az ebéd, így a bűneinkre sem emlékszünk mindig.
Célszerű, ha gyónás előtt találsz valami csendes helyet, ahol egyedül lehetsz és el tudsz mélyülni imádkozni. Az is célszerű, ha egy papírra felírod a bűnaidez címszavakban, így nem kell megtanulnod a bűneid listáját, hanem csak felolvasod. Az előkészület a legfontosabb, valamint a gyónás utáni bűnbánat, enélkül semmit sem ér az egész. Tehát ha a pap felad neked 3 Miatyánkot, akkor ne gondold hogy mint egy hókuszpókusz, elimádkozod és kész, megbocsáttattak bűneid, hanem jobb ha leborulsz Isten előtt, és elmélkedsz azon, hogy ő menynire jó hozzád, mennyi ajándékkal elhalmoz téged, és te mégis hálátlanul megbántod őt. Nekem legalábbis ilyen gondolataim vannak gyónás után, így meg is bánom a bűneimet.
Az egy elszólásrol .
A hitünket nem vesztettük el.
És csak annyit,hogy az ember nem ugy váltogatja az egyházát, mint a gatyáját.Persze , hogy nem egy kiszólás hatására,hanem massziv okok voltak.
Ez egy nagyon nehéz és privát ügy,de ha valaki ad magára és reggel a tükörbe akar nézni nyugodtan,akkor eldönti.Egy szarral nézek szembe vagy valakivel,aki nem adja a nevét a katolikus egyháznak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!