Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan kell "felnőttesen" gyónni?

Hogyan kell "felnőttesen" gyónni?

Figyelt kérdés
Elsőáldozásnál kaptunk egy alapot, de az már nekem "dedós". Szóval az érdekelne, hogy mondjuk 15 év felett hogyan szoktatok gyónni? Tudom, hogy ez nem fontos, de nekem furcsa, ha másképp kell beszélnem, mint ahogy megszoktam.
2010. dec. 10. 18:58
1 2
 1/15 anonim válasza:
21%
Úgy, hogy vállald a következményeket tetteidért és ne a paptól várd a lelki békét.
2010. dec. 10. 19:02
 2/15 anonim ***** válasza:
93%

A GYÓNÁS MENETE:

Belépünk a gyóntatószékbe: Dicsértessék a Jézus Krisztus.

Letérdelünk, vagy leülünk.

Keresztvetés: Az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ámen.

Gyónom a mindenható Istennek és neked lelki atyám, hogy utolsó gyónásom óta ezeket a bűnöket követtem el. Utoljára gyóntam... (1 hónapja, 1 éve, 10 éve, hamvazószerdára... stb.)

Bűnök felsorolása. (Lásd a lelki tükröt.) Végén: Több bűnömre nem emlékszem. (Itt lehet kérdezni is a gyóntatótól.)

Gyóntató tanácsai.

Bánatima elimádkozása: Teljes szívemből szánom és bánom minden bűnömet, mert azokkal az én jó Istenemet megbántottam. Erősen fogadom, hogy Isten segítségével a jóra törekszem, és a bűnöket kerülöm. Ámen. (Történhet más szavakkal is, de a bánat, és a javulás szándéka benne kell hogy legyen!)

Gyóntató feloldozása. Amikor ezeket mondja ... FELOLDOZLAK TÉGED AZ ATYA, A FIÚ ÉS A SZENTLÉLEK NEVÉBEN: keresztet vetünk.

Gyóntató: Magasztaljuk Istent, mert jóságos hozzánk.

Gyónó: Mert örökké szeret minket.

Gyóntató: Isten megbocsátotta bűneidet menj békével.

Gyónó: Istennek legyen hála.

(Ez a párbeszéd elmaradhat.)

Elköszönés: Dicsértessék a Jézus Krisztus!

2010. dec. 10. 19:03
 3/15 A kérdező kommentje:
Köszi a segítséget.
2010. dec. 10. 19:06
 4/15 anonim ***** válasza:
2010. dec. 11. 07:05
 5/15 anonim ***** válasza:
az emberek sablonosak, elvárják, hogy ezek a dolgok pontról pontra le legyenek írva, mint a mózesi törvények, csakhogy a mózesi törvények átokként volt, és megszabadítottak minket alóla. minden bibliaolvasó személy tudja, hogy vétkeket emberek nem tudnak semmissé tenni, és nem is tartozik rájuk. egyesül a Teremtő az, aki meg tud nekünk bocsájtani, ennélfogva olyan embernek, aki pénzt kap azért, hogy meghallgasson, majd valami butaságra kötelez, fölösleges gyónni. mond el inkább annak a személynek a megbánásodat, aki ellen vétkeztél, és meglásd, sokkal több áldás lesz az emberi kapcsolataidon, és életeden. persze ez jóval nehezebb, mint egy fülkében egyedül beszélni, de legalább van bibliai alapja, ha már úgyis Istennek akarunk megfelelni.
2010. dec. 11. 08:39
 6/15 A kérdező kommentje:
Köszi mindenkinek a segítséget.
2010. dec. 11. 08:43
 7/15 anonim ***** válasza:

Sajnos,mivel megtapasztaltam ,hogy a gyónási titok a papoknak semmit nem jelent nem megyek soha gyónni.

Hogy miért?

Privátot kihagyva csak ennyit. Mi a feleségemmel szinte mindent megbeszélünk igy a gyónást is . Kedves "barátunk" föpapbácsi XY.Ebédre volt nálunk hivatalos.A kedves pap ismerös ártetlan arcal szólt a feleségemhez abban a hitben ugy sem értem miröl beszél.Feleségem majdnem eldobta a kaját a kezéböl! Kicsit megfenyegette az asszonykámat. Szóval ennyit a gyonási titokról.Azóta mindketten kiléptünk a katolikus egyházból. Ennyit a gyónásról.

2010. dec. 11. 10:53
 8/15 anonim ***** válasza:
50%

Kedves Utolsó!

Egy ember egyetlen elszólása miatt már ki is léptetek az egész egyházból. Hát nektek is jó erős volt a hitetek mondhatom....

2010. dec. 11. 16:08
 9/15 anonim ***** válasza:

A tegnap 19:03 leírta a külsőségeket, de a lényeget kihagyta:

Gyónás előtt kérni kell a Szentlélek segítségét, hogy juttassa eszünkbe a bűneinket. Hiszen ahogy nem emlékszünk arra sem, hogy pl 1 hónappal ezelőtt mi volt az ebéd, így a bűneinkre sem emlékszünk mindig.

Célszerű, ha gyónás előtt találsz valami csendes helyet, ahol egyedül lehetsz és el tudsz mélyülni imádkozni. Az is célszerű, ha egy papírra felírod a bűnaidez címszavakban, így nem kell megtanulnod a bűneid listáját, hanem csak felolvasod. Az előkészület a legfontosabb, valamint a gyónás utáni bűnbánat, enélkül semmit sem ér az egész. Tehát ha a pap felad neked 3 Miatyánkot, akkor ne gondold hogy mint egy hókuszpókusz, elimádkozod és kész, megbocsáttattak bűneid, hanem jobb ha leborulsz Isten előtt, és elmélkedsz azon, hogy ő menynire jó hozzád, mennyi ajándékkal elhalmoz téged, és te mégis hálátlanul megbántod őt. Nekem legalábbis ilyen gondolataim vannak gyónás után, így meg is bánom a bűneimet.

2010. dec. 11. 16:14
 10/15 anonim ***** válasza:

Az egy elszólásrol .

A hitünket nem vesztettük el.

És csak annyit,hogy az ember nem ugy váltogatja az egyházát, mint a gatyáját.Persze , hogy nem egy kiszólás hatására,hanem massziv okok voltak.

Ez egy nagyon nehéz és privát ügy,de ha valaki ad magára és reggel a tükörbe akar nézni nyugodtan,akkor eldönti.Egy szarral nézek szembe vagy valakivel,aki nem adja a nevét a katolikus egyháznak.

2010. dec. 11. 17:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!