Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A halottakért érdemes imádkozni?

A halottakért érdemes imádkozni?

Figyelt kérdés

A katolikus vallás szerint érdemes, sőt valahol a Bibliában is benne van, hogy szent és üdvös dolog a megholtakért imádkozni.

Az imával akkor segíthetünk a halotton, ha az a tisztítótűzben van, és imáink által hamarabb kikerül onnan, és feljut a mennybe.

Én ebben látok igazságtalanságot. Pl ha egy idős néni úgy hal meg, hogy nincs senkije (gyerekei, hozzátartozói meghaltak), és őérte lehet a kutya se fog imádkozni, de ha valaki úgy hal meg, hogy hagy maga után 2-3 gyereket, huszon akárhány unokát, akik még vallásosak is, és őérte lehet havonta mondatnak miséket, és sokat imádkoznak érte.

Mert az, hogy kinek hány gyereke, unokája van, az nem az illető érdeme, hanem Isten ajándéka.

Tehát szerintem nem a halott érdeme az, hogy halála után itt a földön hányan fognak érte imádkozni, és számomra kicsit fura, hogy Isten ez alapján ítélne.

Bocs a bonyolult megfogalmazásért, de remélem értitek mit akarok kérdezni.

2010. dec. 10. 12:46
1 2 3
 21/23 A kérdező kommentje:

Kedves Utolsó!

Amiket idéztél, azok valóban nagyon ésszerű érvek, csakhogy mind ószövetségi idézet. És az ószövetségi idők óta eljött nekünk egy Megváltó is, aki feltámadt a halálból és ezzel megmutatta, hogy a halál után is van élet stb.

Kedves Utolsó, remélem nem vagy zsidó?? :)

2011. máj. 1. 16:37
 22/23 anonim ***** válasza:

Nem vagyok zsidó idéztem a romiakhoz írt levélből is de figyeld meg Lázár történetét a János 11:11-15

Miután Lázár meghalt Jézus azt mondta a barátunk elaludt és elmegyek hogy felkeltsem.Jézus a halál álapotát alváshoz hasonlitota és a tanitványai is azt hitték hogy Jézus az alvásra gondol.A 14. versben Jézus kijelentette hogy Lázás meghalt. (János 11:11)

Valamint Jézus halála után pál levelében amit a thessalonikaiknak írt a 4 fejezet 13-14 versében ugyszintén az alváshoz van hasonlitva a halál!

(1Tesszalonika 4:13-14)

Ezenfelül, testvérek, nem akarjuk, hogy tudatlanságban legyetek azok felől, akik halálalvásba merülnek; hogy ne búsuljatok úgy, ahogy a többiek is teszik, akiknek nincsen reménységük. 14 Mert ha hisszük, hogy Jézus meghalt és fel is támadt, akkor az Isten ugyanígy azokat is elhozza majd vele együtt, akik halálalvásba merültek, Jézus által.

2011. máj. 1. 22:54
 23/23 A kérdező kommentje:

"Halálalvás" --ez tuti valami szektás fordítás lehet. :)

De mikor megtörtént a Tábor-hegyen Jézus színeváltozása, akkor Mózes és Illés miért jelent meg Jézus mellett? Hiszen öntudatlanul alszanak állítólag... :)

2011. máj. 2. 10:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!