Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért tegyük a jót? Miért...

Miért tegyük a jót? Miért kellene jónak lenni?

Figyelt kérdés
vallásosok válasza érdekelne, magyarázattal. :)
2010. dec. 7. 18:44
 1/7 anonim ***** válasza:

En vallasos vagyok!:) eloszor is azt mondanam el, hogy a vallasossag alatt nem azt kell erteni, amit a gyulekezetben masoktol megtanulsz hanem azt, amit a Bibliabol, Isten szavabol tanulsz...akkor biztosan nem lesz felreertes!

Masodszor pedig a Bibliaban ugy irja, hogy amit szeretnel, hogy veled cselekedjenek az emberek, akeppen cselekedjel te is veluk. Ha megnezed a mai vilagot ez nagyon is igaz...ha te igyekszel jo lenni a tobbiekkel akkor veled is azok lesznek az emberek(legalabb is nagyreszuk). Harmadszor meg probald csak ki azt, hogy valakin segits akarmilyen csekely dolog is legyen az) es meglatod, hogy az az orom amit okoztal neki felejthetetlen elmeny es neked is ugyan olyan jo. Remelem, hogy segitettem..megkoszonni pedig az Urnak koszond a valaszt:).

2010. dec. 7. 22:52
 2/7 Salx Narval ***** válasza:
100%
Ha másért nem, hát azért legyünk jószívűek, hogy egyel több jó ember legyen a földön.Erre nincs magyarázat, vagy érzed és jóság van benned mások iránt, vagy nem, esetleg csak azok iránt vagy szeretettel, akik téged is szeretnek.Szeretni sokkal jobb érzés, mint gyűlölködni, de nyilván ezt te is tudod.
2010. dec. 8. 06:09
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Egy ateista erre azt mondaná: azért mert sokkal kellemesebb és biztonságosabb egy olyan világban élni, ahol az emberek jót tesznek. Ez logikus és nincs hozzá szükség Istenre. És ez látszólag igaz is.

Viszont ha nincs egy külső "etalon", hogy mi a helyes és mi a jó, akkor ezeket mi emberek elkezdjük rugalmasan értelmezni, és hirtelen azt vesszük észre, hogy "belefér" a fajgyűlölet,az abortusz, a hazudozás,a paráznaság és kimagyarázható a lopás, a kapzsiság és a harag. Mert a biológia lényegesen megengedőbb, mi pedig ugyebár értelmes majomszerű főemlősök vagyunk. (struggle for life, survival of the fittest stb.)

Ha csak a társadalom határozza meg, mi a jó és mi a rossz, akkor csak gondolj bele, mi lett volna, ha a nácik győznek a második világháborúban, és megvalósul az az ezer éves birodalom, amiről Hitler álmodott. Szerinted akkor milyen világ lenne? Akkor elfogadható lenne a faji tisztogatás,mer a társadalom többsége úgy gondolja? Akkor ölni már nem lenne bűn, ha ez egy magasabb rendű célért történik?

Ha egy hívő válasz érdekel: Isten azért adta a parancsolatokat, és Jézus is azért hívta fel a figyelmet arra, hogy jót tegyél, mert ez a világ élhetetlen a jóság nélkül. Rengeteg tragédia forrása a bűn, és nem csak az égbekiáltó gonoszságok, hanem olyan egyszerű, "emberi" dolgok, mint harag, irigység, gyűlölet, féltékenység, önzés, mohóság, hatalomvágy. Ezek "természetes" velejárói az emberi természetnek, de a vallás pontosan arról szól, hogy ezek felé emelkedjünk, és felébresszük magunkban a tökéletes embert,akinek Isten eredetileg teremtett.

A jóság forrása Isten, akkor is, ha nem hiszel benne. És mi emberek -hittől függetlenül- azért tudunk ellene állni az ösztönvilágnak, mert Isten bennünk lakik. És amilyen mértékben világít benned az isteni fényesség, olyan mértékben leszel jó vagy kevésbé jó ember.

Ezt a világot az emberi butaság, gonoszság, hanyagság tette tönkre. Helyrehozni csak az emberi jóság tudná, de ehhez az egyszerű "én jó vagyok, mindenki hagyjon békén" kis ember kevés. Ehhez magasabb rendű jóság kell, önmegtagadás, lemondás, bölcsesség, szeretet. Ezek nélkül már csak idő kérdése, hogy az emberiség mikor pusztítja el önmagát. Na, ezért kell jónak lenni. Akár hívő vagy, akár nem.

Freya

2010. dec. 8. 10:33
 4/7 anonim ***** válasza:

Egészen egyszerüen Ö N Z È S B Ö L !

Mindenki medtapasztalta, hogy ha valamit tesz,amit a saját értékrendje szerint nem tart jónak,akkor kellemetlenül érzi magát.

Ez szokták lelkiismeretnek is hivni.èn inkább disszociacińak hivnám,de ez részlet kérdés.

A lényeg az ,hogy pusztán önös érdekböl,a kellemes közérzetem érdekében igyekszem jót cselekedni! Ès a belsö értékeimet figyelem, mert az adja a nyugalmat.Ès megprobálom megérteni embertársaimat,mert akkor automatikusan a probléma átértékelödik.

2010. dec. 11. 11:21
 5/7 anonim ***** válasza:
azért, mert Isten a saját képére, és hasonlatosságára teremtett minket. és azért, mert ha jókat cselekszünk, azzal választ adunk sátán vádjaira, és örömet szerzünk Istennek. természetesen ezáltal nekünk is jobb lesz a kapcsolatunk az embertársainkkal, de ez semmiképp sem önzés, mert a szeretet ellen nincs törvény, vagyis teljesen mindegy, milyen indítékból gyakorol valaki jót, csak az számít, hogy nem rosszat cselekszik. az ilyen személyeknek örök életre van kilátásuk egy paradicsomi földön, a biblia szerint.
2010. dec. 13. 10:58
 6/7 anonim ***** válasza:
Szerintem ennek a kérdésnek semmi köze a valláshoz. Aki csak a vallás miatt tesz jót másokkal, az nem teszi igazán szívből. Én sík ateista vagyok, aztán mégis rengeteg jót teszek (így névtelenül talán bevallhatom, nem hencegés, mivel úgyse tudja senki, ki vagyok). Én ettől jól érzem magam. Van, aki vallásos, és ugyanezért teszi. És van, aki vallásos, aztán mégis halál önző.
2010. dec. 13. 15:17
 7/7 anonim válasza:

A vallás és a hit nem egy kalap alá vehető dolog.

Itt viszont kiemelném hogy amit az ateista jótettnek hívunk ugyanolyan jótett mint a hívő emberek jótette, így tehát nem lehet okot keresni a miértre. Minden a saját értékrendje alapján tegye amit tesz, legyen önzőség (sztm is ez inkább) legyen vallásos tanok következménye. A rossz is csak 1 döntés és a jó is. A kérdés melyiket választod.

És mennyivel kellemesebb úgy élned hogy nem kell tartanod senkitől mert keresztbe tettél neki és lehet holnap megkésel?:) Harmónia egymással, a világgal, Istennel. :)

Én ezért teszem a jót.

2010. dec. 14. 10:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!