Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Honnan tudják a papok, hogy...

Honnan tudják a papok, hogy egy látomás vagy csoda tényleg valós, vagy csak humbug?

Figyelt kérdés
Arra gondolok, ha valakinek megjelenik egy szent vagy ilyesmi, és akkor honnan tudják a papok, vagy akik ezt vizsgálják, hogy az tényleg Isteni eredetű, vagy csak a falu bolondja? Ezt hogy lehet megállapítani?
2010. nov. 10. 23:24
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Nem az az érdekes, hogy egyre többen mondják, hanem hogy egyre korábbra teszik Isten teremtési beavatkozását. Az ősrobbanás előttre már nem tehetik. Csakhogy ennek már egyre kevesebb köze van a Bibliához és az egyházi dogmákhoz.

Ahogy a válaszokat olvasom, mindenki egy sajátos elgondolásban hisz, csak az alapok egyeznek az alapvető hittannal. Szerintem nem ezek az egyház legszebb napjai.:)

2010. nov. 14. 09:30
 12/14 anonim ***** válasza:
75%
Ja, és ha valami tudományosan levezethető, akkor már alig beszélhetünk csodáról, hiszen bármikor újra előidézhető a jelenség isteni beavatkozás nélkül.
2010. nov. 14. 09:34
 13/14 anonim ***** válasza:
100%

"Nem az az érdekes, hogy egyre többen mondják, hanem hogy egyre korábbra teszik Isten teremtési beavatkozását. Az ősrobbanás előttre már nem tehetik. Csakhogy ennek már egyre kevesebb köze van a Bibliához és az egyházi dogmákhoz."

Egyre kevesebb köze? A Biblia nem ad időpontot, de első perctől arról beszél, hogy az univerzumnak volt kezdete. 1965 előtt ezen a tudósok jókat mosolyogtak. Aztán felfedezték, hogy tágul a világegyetem, ősrobbanás és társai. Ma egyetlen magára valamit is adó tudós sem mondaná, hogy az univerzum örök. És nem tudják, mi(ki?) okozta az ősrobbanást. Kellett legyen egy első ok, egy mozdulatlan mozgató ahogy a filozófusok is írják.

A XI. sz-ban Nahmenidész (kabbalista, zsidó rabbi, misztikus) az ősrobbanáshoz hasonló folyamatot ír le a Tóra és más misztikus iratok alapján. Érdemes utána nézni, izgalmas dolgok derülnek ki. A Biblia élő és ható könyv, az egyházi dogmák más kérdés. Ezek történelmileg és politikailag befolyásoltak.

Freya

2010. nov. 14. 10:13
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

Igen, az idők kezdetének fogalma az egy dolog. Amire én utaltam az a tendencia, hogy lépésről lépésre visszább szorul a teremtés. A Bibliánál én a konkrét teremtésre gondoltam a maga Földcentrikus elgondolásával. Ugye, először emiatt ugrott össze az egyház a tudománnyal, majd az ember eredete volt a következő vitapont, most pedig, amikor a Föld keletkezése és szerepe az univerzumban nem kérdés, az ősrobbanás kapcsán piszkálgatják a szálakat. Ez most kétesélyes:

- a tudomány előbbre jut a kérdésben, és rájön, mi lehetett az ősrobbanás előtt, az egyház pedig talál egy korábbi időpontot, mint az a Föld keletkezése kapcsán is történt;

- a tudomány nem jut előbbre, az egyházi álláspont pedig rátelepszik a tudomány ezen gyenge pontjára, és azt mondja, hogy na akkor itt történt az isteni beavatkozás. Gyakorlatilag ma már ez történtik, de ismerjük el, a hittanórákat nem úgy kezdik, hogy "gyerekek, kezdetben volt a semmi, aztán Isten elindította az univerzum teremtését, aminek a nyomait ma is észleljük mikrohullámú sugárzás formájában".

A dogmák nyilvánvalóan változnak, kénytelenek a fennmaradásuk érdekében. Bár ez felveti a kérdést, hogy ha folyamatosan változik valami, akkor melyik állapotában mondható ki igaznak. Viszont a Biblia sem tekinthető alapnak, mert sajnos tudjuk, hogy a sötét korok pápái hogyan szabdalták kényük-kedvük szerint. Gyakorlatilag ma azt kapjuk, amit összeraktak számunkra, holott olyan iratok, amilyenekből összeáll, még a ma is kerülnek elő.

Nem vagyok szakértője a témának, csak véleményem/meglátásaim vannak, bár remélem, azért sikerült érthetően előadni az aggályaimat. :)

2010. nov. 14. 11:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!