Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért utálják a világban...

Miért utálják a világban olyan sokan a zsidókat?

Figyelt kérdés
A történelem tele van zsidóüldözéssel. És ez a gyűlölet velük szemben úgy látom a mai napig sem változott. Nem értem. Szerintetek miért van ez?

jan. 31. 11:09
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
36%

20.

Zsidókról Jákob 12 fia leszármazottaitól kezdődően beszélhetünk(szó szoros értelemben csak Izrael 10 törzse szétszórásától). Bár a zsidók vallása újra és újra szennyeződött politeista vallásoktól, a monoteista hit folytatólagos köztük.

márc. 2. 02:21
 22/28 anonim ***** válasza:
0%

A különféle istenségek és vallások elsősorban vallástörténelmi és mitológiai szempontból érdekelnek. Hitéleti szempontból nem igazán. A kettő között pedig fontos különbséget tenni, különben a vita értelmét veszti.

Amit írtál Jákobról és a fiairól, az nem mond ellent a tényszerű állításomnak, hiszen a zsidó vallás jóval később nyerte el jelen formáját. Habár az megjegyzendő, hogy a modern történelem kutatás elveti azt az elképzelést, hogy a honfoglaló törzsek egy tucat testvér leszármazottjai lennének. A honfoglalás tényleges időpontja pedig máig vitatott.

Miért fontos ez?

...

(Állításod második felének megfogalmazása igencsak furfangos. :) Én magam "szennyeződésről" nem beszélnék. Szerencsésebb megfogalmazás ha a vallás kialakulásáról, fejlődéséről, letisztulásáról beszélünk. )

...

Nézzük a tényeket.

- A zsidó vallás kialakulása a palesztinai honfoglalás időszakáig nyúlik vissza. E kor zsidóságának hite az ős sémi vallás elemeiből táplálkozott. Annak gyökerei pedig a mezopotámiai Sumér vallásból erednek, azzal mutatnak távoli rokonságot.

- Habár a honfoglaló törzsekre még egyértelműen a politeizmus volt a jellemző, Jahve viharistennek már fontos szerepe volt ebben az időszakban is, azt mintegy főistenként tisztelték. Tulajdonképpen már az ő kultusza fogta össze ezeket a törzseket, ő lett Izrael védő istene.

- Hívei azonban továbbra is áldoztak más isteneknek is.

- Ebben az időben még Jahvenak is mutattak be állat áldozatot.

- Tehát az így kialakult vallásban Jahve még nem volt egyedüli isten, de már kiemelkedő fontosságú volt a törzsek egysége szempontjából.

- Már az első királyok is próbálták kisajátítani a Jahve kultuszt.

- Végül Salamon király idején épült meg az első szentély Jeruzsálemben és vált hivatalos vallási központtá a város.

- Ez azonban még mindig nem vezetett a monoteizmus kialakulásához.

- A zsidó királyság és a nemesség fejlődésével megjelentek a társadalmi egyenlőtlenségek, vagyoni különbségek.

- Ez elégedetlenséghez vezetett.

- Az ellenzéki hangulat összefonódott a vallásossággal, a Jahve kultusszal, mivel ez a hit szimbolizálta a harmonikus ősi Izraelt.

- Létrejöttek a próféta mozgalmak, amelyek hangot adtak az elégedetlenségnek.

- Közben az i.e. 6. században a Mezopotámiai hódítók sikeresen támadták Izraelt.

- A társadalmi, majd az ezt követő politikai kudarcokból azt a következtetést vonták le, hogy ez Isten akarata. Egy olyan hatalmas Istené, aki mindenek felett áll és mindent irányít, a történelmet is.

- Így született meg a monoteizmus gondolata és hogy Jahve az egyetlen isten.

- Az 5. század elejétől Jahve léte minden más isten szükségességét kizárta és megjelent az első monoteista vallás.

- Innen datáljuk a zsidó vallásfejlődés azon korszakát, amelynek során megkezdődött az ősi hagyományok és iratok feldolgozása, majd megszületett a vallás szent könyve.

Gyakorlatilag a klasszikus monoteista zsidó vallás kifejlődése egy több évszázados folyamat volt, amelynek kidolgozása egészen az i.e. 2. századig tartott, de még az i.u.-i 1 században is fontos átalakulásokon ment át.

márc. 4. 22:17
 23/28 anonim ***** válasza:
20%

22.

Az érvelésed az első kijelentésedben elbukott:

Ábrahám és utódai SOHAsem imádtak "Jahve" nevű istenséget!

Az ők egy Istene JHWH.(Mivel a 10 törvény tiltja Isten nevének "hiábavaló" kiejtését. Amikor róla írtak,beszéltek,ezzel a négy betűvel utaltak rá.

Tehát JHWH NEM Isten neve,hanem egy,a Teremtőre utaló betűsor.

Így "viharistenről" és egyéb elképzelésekről értelmetlen beszélni.

Ez ügyben tájékozódj a zsidóknál,mert ők többet tudnak erről,mint bárki más!

A zsidó hitvilágot NEM az "eszmei fejlődés" hozta létre, hanem a Tóra(Mózes 5 könyve).

A zsidó vallás,a Mózes 5 könyvén alapszik,mely hullámszerűen elhajlott különféle pogány hiedelem fele,majd egy-egy pátriálka,próféta,bíra vezetésével visszatértek a Tóra alapjaihoz.

Mózes 5 könyve megszületése sem úgy történt,ahogy te elképzeled!

Ha megvizsgáljuk az 5 könyv eredeti óhéber szókincsét egyenként,azt találjuk,hogy nagyjából azonosak. Ez,1 író munkájára utal. Igaz,Mózes nem írhatta le saját halálának,feltámasztásának történetét,de méltán hihetjük,hogy a kor rendje szerint egy íródeák írta le,mint ahogyan pl. Báruk, Jeremiás próféta íródeákja.

Tudom,a fejlődés elmélet marxi elképzelését

mindenre rá akarják húzni a komcsik,de ez nem igaz a zsidó vallásosságra(sem).

márc. 4. 22:57
 24/28 anonim ***** válasza:
32%

23. Jav.

(Mivel a 10 törvény tiltja Isten nevének "hiábavaló" kiejtését, amikor róla írtak,beszéltek,ezzel a négy betűvel utaltak rá: JHWH.

Tehát JHWH NEM Isten neve,hanem egy,a Teremtőre utaló betűsor.

márc. 4. 22:59
 25/28 anonim ***** válasza:
0%

Ilyen alapon az érvelésed az első kijelentésedben elbukott:

A zsidó teremtő neve nem JHWH, hanem יהוה

Valójában csak kötözködsz és nagyon jól tudod, hogy יהוה , JHWH, JHVH, Jahve, Jehova mind Izrael istenének a neve.

Ismerem a tetragrammatont. Tudom, hogy több ezerszer fordul elő a bibliában és a tórában.

Azzal is tisztában vagyok, hogy már az ókorban sem ejtették ki Isten nevét.

A komcsik végképp nem tudom hogyan jönnek ide. Hacsak azért nem, mivel a kommunizmus is zsidó találmány. Ez is történelmi tény.

Amit fent leírtam azok is történelmi tények. Bárki utána olvashat akit érdekel a zsidó történelem és veszi a fáradságot. Azzal kezdtem, hogy hitéleti meggyőződéssel nem kívánok vitatkozni mert értelmetlen. A keresztény és a zsidó mitológia és azok szent könyvei csupán vallástörténeti szempontból érdekelnek.

márc. 5. 00:39
 26/28 anonim ***** válasza:

25.

Tévedsz!

A JHWH nem Isten neve,hanem az a teragramma,amit Isten neve helyett írtak.

Mivel az óhéberben nincsenek magánhangzók,azokat ösztönösen tették a mássalhangzók közé. Az óhébert ismerő zsidók sosem ejtik a JHWH-t Jehovának. Azt inkább Jahwének ejtik,akinek semmi köze a vihar istenéhez.

márc. 5. 01:36
 27/28 anonim ***** válasza:

26,Jav.

tetragramma

márc. 5. 01:38
 28/28 anonim ***** válasza:

#26 #27

Köszönöm, hogy engem igazolsz és egyet értesz velem. Akkor ezek szerint mégis tetragramma, mégis Jahwenek kell ejteni és mégis Istenre hivatkoztak így. Ezek szerint mégsem tévedtem. ;)

márc. 6. 14:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!