Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Pogány és újpogány kifejezés?

Pogány és újpogány kifejezés?

Figyelt kérdés
Utána olvastam sok helyen, de még mindig nem értem. Azt tudom, hogy pogányok alatt sok vallást értenek, de általába csak a keresztények, nemde? Szóval valaki konyhanyelven elmagyarázhatná.:D Megkösszöném neki
2010. nov. 6. 20:48
 1/7 anonim ***** válasza:
71%

A pogány az, aki nem a te vallásodat követi. Ennyi.

Hivatalos terminológia szerint pedig a természetközeli vallások hívei.

Az újpogányok pedig olyan vallások követői, amelyeket a XIX-XX. században alapítottak és a régi politeista vallásokat újítja fel.

2010. nov. 6. 21:00
 2/7 A kérdező kommentje:
Köszi:)
2010. nov. 6. 21:04
 3/7 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, hogy a pogány szimplán nem keresztényt jelent.
2010. nov. 6. 22:25
 4/7 anonim ***** válasza:

Ha keresztény vagy, akkor azt.

Ha muzulmán vagy, akkor a keresztény is pogány, mert nem a te vallásodat követi.

Ha zsidó vagy, akkor a muzulmán is pogány, meg a keresztény is, meg minden egyéb is.

Mit gondolsz, mit jelent a törökök gyaur szava? Csak nem azt, hogy pogány? Pedig ők nem keresztények.

2010. nov. 6. 23:18
 5/7 anonim ***** válasza:

A gyaur hitetlent jelent, csak a pontosság kedvéért.

Egyébként meg itt elég jól le van írva:

[link]

2010. nov. 7. 21:04
 6/7 A kérdező kommentje:
Aha, ezeket megtaláltam:) Még könyvet is kivettem a könyvtárból. De köszönöm, aki segített.
2010. nov. 8. 21:00
 7/7 anonim ***** válasza:

Szia!

A "pogány" latin eredetű szó, és azt jelenti: vidéki. Eredetileg azokat a - politeista - népcsoportokat nevezték így, akik nem voltak hajlandóak áttérni a területen uralkodó - monoteista - vallásra. Az általuk tisztelt istenek és istennők leginkább a természet jelenségeiben mutatkoztak meg, illetve azokkal azonosították őket.

A nagy világvallások - de leginkább a kereszténység - jó időre elnyomta ezeket a vallásokat, ám ezek nem szűntek meg létezni. Rejtekutakon folytak tovább nemzedékről nemzedékre; majd a XX. század adott megfelelő táptalajt ahhoz, hogy újra felszínre törjenek. Persze módosított, korszerűbb formákban. Ezeket nevezik újpogány vallásnak.

Szép napot neked!

ParlanDo

2010. nov. 9. 10:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!