Hallottam egy olyat hogy a bibliát sok száz éve befejezték és van egy olyan kitétel hogy aki hozzátesz vagy elvesz belőle azt valamiféle átok fogja sújtani. Ez tényleg így van? Vagy ha van valami ilyesmi pontosan hogy van?
"Lehet nem tudod, de a Biblia nem egy könyv, hanem 72 könyvből álló gyűjtemény."
Hogyne tudnám. Könyvekből áll de nem 72-ből minden esetben. Irányzatonként változó.
"Ha szoros értelemben nézzük, akkor igazából egyik se megfelelője a Koránnak, amiről a muzulmánok úgy tartják, hogy Allah szó szerint diktálta. Azért bátorkodtam a Tórát és az evangéliumokat írni, mert valamilyen szinten még ezek állnak legközelebb hozzá. Hiszen ezekben sokszor Isten nyilatkozik meg különböző módokon, az evangéliumokban megtestesülése által."
Zsidók szerint a Tóra Isten szava de a többi Ószövetségi írás is tudtommal, az evangéliumok pedig ihletett írások ami hasonló és a többi újszövetségi könyv is.
"A valóság az, hogy az eltérések legfeljebb a 100 oldalt súrolják azok között az irányzatok között is, ahol a legtöbb és a legkevesebb könyv található meg."
Akkor ez a 100 oldal Isten szava vagy nem?
"Akkor ez a 100 oldal Isten szava vagy nem?"
Ez nem lényeges. A lényeg az, hogy azt állítottad, hogy a különböző irányzatok Bibliái több száz oldallal eltérnek egymástól, majdnem mintha teljesen különböznének egymástól, ami egy erős félrevezetés.
Azt hiszed, hogy ezzel megfogtad a keresztényeket, de nem így van. Nagyon felszínesen kell ismerni a kereszténységet ahhoz, hogy valaki azt állítsa, hogy a Biblia Isten Szava, a legtöbb keresztény, aki kicsit beleásta magát a témába, nem ezt állítja. Azt állítják, hogy az Ószövetség az ami, egy könyvgyűjtemény Izrael történelméből, vagy pedig azt, hogy az Ószövetség Istentől ihletett, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden szava hibátlan és pontos, helyette a mögöttes üzenet és az erkölcsi tanítás lényegegesebb. De lényegében a legnagyobb része megegyezik minden irányzatban, azok a plusz könyvek, amik meg jelen vannak néhányban, nem rontják el annyira az értelmezést, hogy teljesen más legyen.
Ettől függetlenül abban igazat adok, hogyha túlságosan ragaszkodnak a Biblia isteni eredetéhez, akkor tényleg tud akár egy-egy betoldott mondat is hatalmas különbséget tenni az értelmezések között.
Ennek ellenére is, ha léteznek is ezek a különbségek, ezekből akkor sem az különbözik, hogy minden más irányzat a pokolra kerül a más-más szövegek miatt, ugyanis ahogy már mondtam, a Jelenések Könyvében lévő rész csak a Jelenések Könyvére vonatkozik.
Az Újszövetség pedig minden irányzatnál megegyezik, a keresztények pedig ezt tartják a legfontosabbnak. Ez az egésznek a lényege, az Ószövetség sok estben csak egy környezetet ad az egészhez, de nem változtat rajta annyit, hogy egy történet vagy egy zsoltár jelenélete vagy hiánya elrontaná az egészet.
"Hogyne tudnám."
Most már igen, mert elmondtam. Örülök, hogy taníthattam neked újdonságot. (Mivel eddig úgy pórbáltad kezelni, mintha egy könyv lenne.)
"Zsidók szerint a Tóra Isten szava de a többi Ószövetségi írás is tudtommal, az evangéliumok pedig ihletett írások ami hasonló és a többi újszövetségi könyv is."
Az egész Biblia Isten szava, de nem olyan értelemben, mint a Koránt tartják annak a muzulmánok. Utóbbit csak Mormon könyvéhez lehetne hasonlítani. A Biblia nem egy Isten által diktált mű, mint írtam, még a Tóra se, legfeljebb töredéke. Hanem a Szentlélek ösztönzésére és sugalmazásával íródott könyvek gyűjteménye. Az egyes könyvekben tükröződik az adott társadalom, az író személyes látásmódja, stb.
"Ez nem lényeges. A lényeg az, hogy azt állítottad, hogy a különböző irányzatok Bibliái több száz oldallal eltérnek egymástól, majdnem mintha teljesen különböznének egymástól, ami egy erős félrevezetés."
Olyat nem írtam hogy teljesen különböznének egymástól, ne hazudj. Azt írtam többszáz oldallal is eltérhetnek.
"Azt hiszed, hogy ezzel megfogtad a keresztényeket, de nem így van."
Nem? Ti keresztények még abban sem értetek egyet hogy melyik Biblia a hiteles. Mindenki saját kedve szerint állította össze a saját Bibliáját. Amolyan csináld magad vallás.
"az Ószövetség Istentől ihletett, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden szava hibátlan és pontos, helyette a mögöttes üzenet és az erkölcsi tanítás lényegegesebb. "
Isten szavában nem lehet hiba. Ha van akkor az nem Isten szava vagy meg lett hamisítva.
"De lényegében a legnagyobb része megegyezik minden irányzatban, azok a plusz könyvek, amik meg jelen vannak néhányban, nem rontják el annyira az értelmezést, hogy teljesen más legyen."
Ha Isten szaváról beszélünk nincs olyan hogy lényegtelen rész.
"Ettől függetlenül abban igazat adok, hogyha túlságosan ragaszkodnak a Biblia isteni eredetéhez, akkor tényleg tud akár egy-egy betoldott mondat is hatalmas különbséget tenni az értelmezések között."
És pontosan tudjuk is hogy vannak később betoldott versek az Újszövetségben, például a parázna nő története.
"Ennek ellenére is, ha léteznek is ezek a különbségek, ezekből akkor sem az különbözik, hogy minden más irányzat a pokolra kerül a más-más szövegek miatt, ugyanis ahogy már mondtam, a Jelenések Könyvében lévő rész csak a Jelenések Könyvére vonatkozik."
Ez komoly? :) Ha a Jelenések Könyvét módosítod akkor Isten lesújt rád, de ha többi bibliai könyvet írod át akkor nem? :)))
"Az Újszövetség pedig minden irányzatnál megegyezik, a keresztények pedig ezt tartják a legfontosabbnak. Ez az egésznek a lényege, az Ószövetség sok estben csak egy környezetet ad az egészhez, de nem változtat rajta annyit, hogy egy történet vagy egy zsoltár jelenélete vagy hiánya elrontaná az egészet."
Az Újszövetség is ezer sebből vérzik. A hitelessége nulla.
"Most már igen, mert elmondtam. Örülök, hogy taníthattam neked újdonságot. (Mivel eddig úgy pórbáltad kezelni, mintha egy könyv lenne.)"
Én linkeltem be azt az oldalt ami leírja hogy az egyes irányzatok Bibliái melyik könyveket tartalmazza és azt akarod behazudni hogy én ezt nem tudtam? Miért kell hazudozni? Egyébként meg egy könyvként kell kezelni a Bibliát.
"Az egész Biblia Isten szava, de nem olyan értelemben, mint a Koránt tartják annak a muzulmánok."
A zsidók szerint a Tóra diktált, és feltételezem a többi ószövetségi könyvre is azt mondják. Nem hallottam zsidóktól ezt a sugalmazott mesét.
"Hanem a Szentlélek ösztönzésére és sugalmazásával íródott könyvek gyűjteménye. Az egyes könyvekben tükröződik az adott társadalom, az író személyes látásmódja, stb."
Ez a sugalmazott meg Istentől ihletett dolog az egyik nagy "kedvencem" :) Többször megkérdeztem keresztényektől hogy mit is jelent ez de kb mindenki mást mond. Igazából nekem az jött le hogy ez arra lett kitalálalva hogy megmagyarázzák a sok hibát a Bibliában. Általánosságban azt mondják a keresztények hogy a Biblia Isten szava, de ha megmutatom a hibákat akkor jön az hogy ihletett meg emberek írták, lehetnek benne hibák stb. Szóval vicc kategória.
"Egyébként meg egy könyvként kell kezelni a Bibliát."
Ezt ki is mondja?
"A zsidók szerint a Tóra diktált, és feltételezem a többi ószövetségi könyvre is azt mondják."
Bizonyítsd.
"Szóval vicc kategória."
De nem akkora vicc, mint a Korán, amit állítólag Allah maga diktált, s hemzseg a hibáktól. Akár csak természettudományos vonalon is.
"Ezt ki is mondja?"
Mivel összefűzték egy könyvé, nyilván úgy is kell kezelni.
"Bizonyítsd."
Mit bizonyítsak? Hogy a zsidók így gondolják?
"De nem akkora vicc, mint a Korán, amit állítólag Allah maga diktált, s hemzseg a hibáktól. Akár csak természettudományos vonalon is."
A Koránban nincs semmiféle hiba. Egy kereszténytől meg pláne érdekes hogy természettudományos hibákról beszél mikor a Biblia azt írja 4-5 ezer éve az egész világot elöntötte az özönvíz meg hogy a növények előbb léteztek mint Nap és még reggelig lehetne sorolni :)
"Mivel összefűzték egy könyvé, nyilván úgy is kell kezelni."
Nem érdekel a találgatásod. Ki állítja, hogy úgy kell kezelni? Mert még mástól nem hallottam.
"Mit bizonyítsak? Hogy a zsidók így gondolják?"
Igen, azt. Mutass pár példát, ahol a rabbik azt állítják, hogy a Tóra, sőt a teljes Ószövetség Isten diktált szava.
"A Koránban nincs semmiféle hiba."
De, tele van vele, mert az arabok 7. századi ismereteit tükrözi. Akár az emberrel kapcsolatban, akár az egész világgal kapcsolatban. Korábban már számos ilyen lett sorolva, amiket kínos kimagyarázásokkal próbáltál relativizálni.
"Nem érdekel a találgatásod. Ki állítja, hogy úgy kell kezelni? Mert még mástól nem hallottam."
Mert így logikus nyilván :) Azért állították össze hogy úgy is kezeljük mint egy könyv. Vagy akkor hogy kezeljük? Mindenki kedvére válogathat abból? :)
"Igen, azt. Mutass pár példát, ahol a rabbik azt állítják, hogy a Tóra, sőt a teljes Ószövetség Isten diktált szava."
Maga a történet mondja el például hogy Mózes megkapja a Tízparancsolatot Istentől. Ez így egyértelműen diktált.
"De, tele van vele, mert az arabok 7. századi ismereteit tükrözi. Akár az emberrel kapcsolatban, akár az egész világgal kapcsolatban. Korábban már számos ilyen lett sorolva, amiket kínos kimagyarázásokkal próbáltál relativizálni."
Igen ismerem azokat "hibákat". Szándékos félremagyarázások, a metaforák, szóképek szándákos szó szerinti értelmezése és hasonlók. Szánalmas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!