Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Zen gyakorlók! Mennyi időt és...

Zen gyakorlók! Mennyi időt és energiát emészt fel a zen az életünkből?

Figyelt kérdés
Chong An Sunim szájából hallottam, hogy ha a testünket naponta megtisztítjuk, akkor ezt miért nem tesszük meg a lelkünkkel? Voltam dharmabeszéden, közös meditációs gyakorlaton, éneklés, leborulás stb. Meg amit hallok, hogy rendszeres gyakorlás, hosszú elvonulások stb. Igazából az érdekel, hogyha a buddhizmust alkalmazzuk, hogy rendben menjen az életünk, ahhoz mennyi időt kell rászánni? Mert egy normális, dolgozó életet elő ember esetén nem igazán tűnik életszerűnek hogy valaki minden évben 90 napra elvonul. Vagy amikor a nagy mesterek életét taglalják, hogy évekig meditált, stb. De mindez hogy illeszthető be az életbe? Vagy a zen gyakorlóknak tulajdonképpen megeszi az egész életüket?

nov. 7. 06:04
 1/3 anonim válasza:
100%

én egyéni gyakorló vagyok, így korlátozott a tudásom ebben (de leírom a személyes véleményem)

Az elvonulások az szerintem ilyen very hard szint (én is egyénileg nyomtam már több hónapot). Ez ilyen erőteljes dolog, de kb kell 2 hét gyakorlás mikor kezd beindulni rendesen).

Amúgy elég minden nap szerintem csak 15-20p is hogy szinten tartsa magát az ember, vagy csak úgy fenntartsa magát.

A legjobb reggel ébredés után, és ha belefér még délután, este is.

A meditáció azonban a tudatos jelenlétről szól, a jelenlét fejlesztéséhez. Minél inkább le tudunk választódni a gondolataink álomvilágáról, annál inkább előjön egy belső béke (és ha rákapott az ember, már nehéz is leállni vele).

Szerintem jó a zen mert egyszerű. Ha valaki kis időket gyakorol érdemes pár hónapot rászánni hogy kiismerje, ha pedig valaki keményen nyomja akkor kevesebb idő is elég. Aztán mikor ráérez az ember már el tudja mindenki maga dönteni hogy akarja-e ezt folytatni :)

nov. 7. 11:27
 2/3 anonim válasza:
100%
Nekem még az is segített sokat hogy sétáló meditációt gyakorlok. Minden nap megteszek egy kb 1 órás sétát egy nyugis útvonalon, és közben végig próbálok jelen lenni. A sok zörej, kutyaugatásos stb nagyon jól felhasználható hogy visszatérjen a gyakorló a jelenbe. Nekem ezek a séták sokszor sokkal könnyebbnek tűnnek, mint az állandó ülések :D
nov. 7. 11:30
 3/3 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszaitokat.
nov. 7. 15:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!