Sertéshús evés vészhelyzet esetén zsidó vagy muzulmán embereknél? (Többi a kérdésben - a kérdés teológiai természetű)
Tegyük fel hogy olyan helyzetbe kerül az adott illető (és/vagy annak családja) hogy rá lenne kényszerítve arra, hogy sertéshúst egyen, mert pl. nincsen más élelemforrás és ez az ára az éhhalál elkerülésére.
Van-e valamilyen kritérium a vallásban erre vonatkozólag?
Onnan jutott eszembe hogy régebben volt egy Túlélési praktikák (Doomsday Preppers) nevű sorozat a NatGeo csatornán, ahol azt mutatják be hogy az amerikában élő emberek milyen módon készülnek fel egy esetleges háborús, környezeti vagy gazdasági katasztrófára és milyen válságkezelő megoldásokkal rukkolnak elő a vészhelyzetekre.
Volt ebben a sorozatban egy ortodox zsidó család, akiknél a családfő elmondta, ha nincs más megoldás a túlélés érdekében, akkor a sertéshúst is megeszik. De nem tért ki arra, hogy ez mit jelent úgy mint vallásilag, vagy van-e erre valami törvény vagy kivétel az adott vallásban.
Ugyanerre kíváncsi lennék a muzulmán oldalról is.
# 2
"Több ösztöndíjas muzulmán diák is volt az évfolyamunkon. Sose kérdezték meg mi a menzakaja. Szó nélkül megették."
Ennyire lazán kezelik manapság a "halal" témát? Én olvastam annó egy magyar ember francia idegenlégiós élményeiről ahol azt írta hogy a kiképzés alatt volt egy muzulmán hitű társa, aki nem volt hajlandó csak azért megenni a porció egy részét, mert sertéshúst tartalmazott, helyette azt evett amit tudott ill. amiben nem volt sertés származék (legalábbis ami a porciót illeti - ami az ő részéről a levesre koncentrálódott). Még úgy sem, hogy a kiképzés rengeteg erőt kivett belőle, ahogy a többiekből is.
Úgy tűnik, változnak az idők.
# 2
Én csak azt nem értem, hogyan hívhatja magát hitű muzulmánnak bárki, aki az alapvető vallási szabályokat sem tartja be?
Én nem vagyok sem muzulmán sem zsidó sem keresztény, csak kívülállóként, teológiai szempontból foglalkoztat a téma.
Valószínűleg nem minden muzulmán hithű, csak amíg otthonában kénytelen betartani minden szabályt, nálunk erre senki se kötelezi.
ma 19:59
Ugyanúgy, ahogy a magát kereszténynek valló magyar, aki a legkevésbé sem tartja be a vallási előírásait és a legkevésbé sem él vagy viselkedik keresztényi módon. Még mindig egy egységes masszának látjátok a "másokat", legyen itt szó bármilyen csoportról, pedig minden csoport egyénekből áll.
"Még mindig egy egységes masszának látjátok a "másokat", legyen itt szó bármilyen csoportról, pedig minden csoport egyénekből áll."
De lásd be, erre sok muszlim is rájátszik. Ezen a fórumon is van egy, még egy pipájával is felülértékelt muzulmán, aki már veszett macska módjára kezdte volna hazugsággal vádolni 2-es hozzászólót és kígyót békát óbégatni rá, hiszen olyan nem lehet, hogy egy muszlim nem vallásos /vagy látszat vallásos.
Nekem apum (osztrákoknál volt 1-2 muszlim munkatársa) is mesélt hasonló esetet, csak ott alkoholos ital volt benne. Amikor leírtam, akkor is voltam már minden mocskos keresztény-ateista hazugnak kiáltva, mert ugye ilyen nem létezhet.
Én kérek elnézést, nem akartam "vallási háborút" kirobbantani, én csak föltettem egy ártatlan, vallási témakörrel kapcsolatos, független kérdést, mert engem érdekelnek a különféle vallások teológiai szempontból.
Persze nyilván erre az volna az észszerű válasz hogy "nézzek utána az adott vallás törvényeiben az adott dolognak".
De gondoltam hogy ha már van egy olyan oldal, ahol egy konkrét témakörrel kapcsolatban föl tudok tenni egy olyan kérdést, amivel kapcsolatban kaphatnék megfelelő választ, annak már bőven hálás lennék.
Ettől függetlenül nyilván utána járnék az adott témának, de engem érdekel hogy maguk az emberek egyénileg milyen választ adnak az adott témára.
ma 12:37
Nincs miért elnézést kérni, csak azt próbáltam elmagyarázni, hogy az ember nem biorobot. Te is biztos törvénytisztelő állampolgárnak tartod magad, de számold össze őszintén, hányszor szegtél törvényt, pl. hányszor mentél át piroson.
# 9
"az ember nem biorobot"
Ez így van. Viszont te melyik vallás követője is vagy? Zsidó vagy muzulmán?
Mert igaz hogy az "ember nem biorobot", azaz ha vészhelyzet áll fenn, és arról van szó hogy vagy eszi azt, amit tud, vagy éhenhal, akkor mégis kényszerűségből olyan dolgot cselekszik, ami adott esetben ellentétes az adott vallás törvényeivel is.
Hiszen ha az ember huzamosabb ideig éhezik, akkor felborul a hormonháztartása, az anyagcseréje, izomsorvadás és szervelégtelenség léphet fel.
A tartós éhezés módosítja az ember tudatállapotát is. Az agyi tevékenység átalakul, a tudatos gondolkodás megszűnik, a kognitív cselekvést egyfajta ösztönszerű cselekvés váltja fel. Az ember tudata beszűkül, egyetlen célja csupán a táplálékszerzés lesz. Ugyanis az agyi funkciók lecsökkent táplálékbevitel esetén csak ezen az alacsony szinten képesek működni, ami ahhoz elég, hogy az agy az emberi szervezetet életben tartsa.
Úgy gondolom, hogy a Koránban vagy a Talmudban csak van valamilyen kritérium az ilyen vészhelyzetek esetében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!