Miért akarták Jézust megkövezni ? (Kérdés a tanúknak)
Ján 5,18
Ján 8,58
Ján 10,31
(János 5:18) . . .hanem Atyjának is nevezte Istent, egyenlővé téve magát Istennel.
Ki mondta, hogy Jézus egyenlővé tette magát az Istennel? Nem Jézus. Hiszen Ő az Atyját nevezte Istennek nem saját magát.
Jézus kimutatta a zsidóknak, hogy ő nem egyenlő Istennel, és ez okból nem cselekedhetett saját kezdeményezéséből.
A nem hívő zsidók érveltek úgy, hogy Jézus egyenlővé próbálja tenni magát Istennel, amikor azt állítja, hogy Isten az Atyja.
Vagy is a származását tekintve, Ő már élt de nem emberként. Akik az égben élnek, azok Istenhez hasonló életformában vannak, de ettől nem Istennel egyenlőek. Vagy is isteni létformában élnek, nem fizikai földi létformában.
Illetve, hogy megszegte a Sabbatot.
8:58 „mielőtt Ábrahám lett, én már voltam.”
A zsidók kérdése amelyre Jézus válaszolt, az életkorára, és nem a kilétére vonatkozott. Hiszen az előző versben olvassuk ezt:
(János 8:57) . . .„Még 50 éves sem vagy, és láttad Ábrahámot?”
Jézus volt Isten első alkotása, nyilván, hogy előbb létezett mint Ábrahám.
Jézus azt mondja, hogy neki olyan hatalma van, amilyen a zsidók szerint csak Istennek lehet. A zsidók nem veszik figyelembe azt a tényt, hogy Jézus nyíltan elismeri, hogy ő az Atyjától kapott hatalmat.
Nem egyéni saját Isten hatalma van.
Jézus saját válasza is alátámasztja, és idézi a Zsoltárok Zsoltárok 82:1–7-et ahol a Szentírás bizonyos embereket nem ’Istennek’, hanem ’isteneknek’ és ’a Legfelségesebb fiainak’ nevez.
Jézus nem ISTENNEK, hanem isteninek azonosítja magát, ahogy más embereket is Isten fiainak nevez a Biblia.
2
Nem Isten személyével tette magát egyenlővé, hanem az emberi élete előtti életére utalt. A háromságot támogató emberek szószerint veszik ezt a mondatot, és figyelmenkívül hagyják a Biblia többi részeit, amierről szól.
Nyilvánvaló, hogy így lehetne értelmezni.
Maga Jézus utalását most is figyelmen kívül hagyod, hogy miért ne mondhatná Isten égi fiának magát, aki már élt az égben földre jövetele előtt, ha az embereket is némelyek "istennek neveznek"
Jézus hatalomban, származásban, soha nem állította, hogy Ő az Istennel szószerint egyenlő. Mindent amivel rendelkezik azt kapta, mert nincs neki saját hatalma. Még Az életét is az Atyjának köszönheti, ahogy mi is.
(János 6:57) . . .és én az Atya miatt élek,. . .
Mindig is a küldött szerepét emelte ki, mint aki feladatot hajt végre.
Amit tett, az kizárólag Isten dicsőségére tette, hogy Istent dicsőtsék, és nem azért, hogy belőle csináljanak Istent.
A kérdés nem rosszindulatú hanem rá vezető célzatú remélhetőleg a tanúk ha lassan is de eljutnak a felismerésre, hogy mi volt az akkori társadalmi és mennybéli különbség a szolga és valakinek a fia között.
Az azonosság nem személyes azonosságot jelent hanem minőségbeli azonosságot ezért mondja Jézus hogy én és az Atya egy vagyunk.
Kedves Kérdező
Kérlek vedd figyelembe Jézus szavait, amikor elmonja, hogy mit jelent az, hogy Ő és az Atyja egyek:
(János 17:11) . . .Szent Atyám, vigyázz rájuk a te nevedért, melyet nekem adtál, hogy egyek legyenek, mint ahogy mi is egyek vagyunk.
Vajon mit jelent az, hogy a tanítványai olyan egyek legyenek, mint Jézus az Atyjával?
Jézus megmagyarázza:
(János 17:21) 21 hogy mindnyájan egyek legyenek, mint ahogy te, Atyám, egységben vagy velem, és én egységben vagyok veled, és hogy ők is egységben legyenek velünk,. . .
Jézus itt az egységről beszél. Nem azt fejtegeti, hogy Ő egy ugyan az a személy az Atyjával.
Tehát nem minőségről van szó, mivel nem lehet egyforma a hatalmuk, sem a "rangjuk".
Arról van szó, hogy Istennel összhangban éljünk, ahogy Jézus is Az Atyjával összhangban, egységben él. Támogatja az Atyját az akaratában, elhatározásában. Mi is tegyünk úgy mint Jézus, és vállvetve egységesen Jézushoz hasonlóan egységesen éljük az életünket, Életadó Istenünkkel.
Jézus a hatalmát Istentől kapta, nem rendelkezik egyéni saját hatalommal.
Sátánnak is engedélyezett némi hatalmat Isten egy időre, még sem egy minőségben az Atyjával.
De nem is egységes azzal az akarattal, ami Isten szándéka.
(Lukács 4:6) . . .ezt mondta neki az Ördög: „Neked adom mindezt a hatalmat és ezek dicsőségét, mert nekem adatott, és annak adom, akinek csak akarom.
Sátán kapott némi hatalmat a Föld felett, amit megmutatott Jézusnak.
Sőt Jézus el kerülhette volna a szenvedést, a halált, elég volt egyetlen egyszer Sátának imádatot bemutatni, vagy leborulni neki, hogy megkapja a Föld feletti hatalmat.
Ezzel Istennek, vagy is az Atyjának máris meghiusult volna a terve, és Jézust eltéríthette volna Istenétől.
Jézus nem hatalomra vágyott, hanem az Atyja nevét, személyét tisztázni Sátán vádjai alól, és meghalni az emberekért.
Szerinted, a Biblia szerint pedig Istennel tette magát egyenlővé. Meg is akarták kövezni érte, mert ez a zsidók szemében a legsúlyosabb káromlás.
6
Talán nem olvastad el figyelmesen amit írtam
Nem Jézus állította, hogy Ő Istennel egyenlő, hanem a farizeusok.
Jézus, Isten fiának vallotta magát végig, nem pedig a mindenható Istennek.
Az emberként való megszületése előtti életére utalt. Arra az életmódra, amiben más égi személyek is élnek.
A Farizeusok is nagyon jól tudták, hogy az ember nem az égből születik a Földre, ezért volt nekik elfogadhatatlan, hogy valaki ember létére azt állítsa magáról, hogy az égből jött.
5-ös válaszadó!
Köszönöm hogy a JW teológiától elvakultan mégis megerősíted azt amit írtam valószínűleg nem ez volt a szándékod....
8
Kedves Kérdező
Mi nem teológiát, hanem teokratikai értelmezés, elrendezés szerint tanítunk.
A hierarchikus elrendezésben Istenen kívül, mindenkinek van egy "feje", vagy vezetője.
Azzal, hogy egy nő is hozhat döntéseket, és együtt működik a férjével, még nem válik családfővé.
Jézus szerepe Isten szándékában nem teszi egyenlővé az Atyjával, annak hatalmával, és rendeltetésével.
Hogy mit, és hogyan értettél az írásomból, egyéni jogod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!